Actualitate

Protest în Munții Buzăului din cauza unui șantier la Bâsca Mare

Sosiți în Munții Buzăului de câteva zile cu intenția de a ­eco­­lo­giza zona, participanții la „Balkan Rivers Tour 4” au des­coperit miercuri, 18 aprilie, în periplul lor pe cursul apelor Văii Buzăului, un șantier ce părea ilegal amplasat pe Bâsca Mare, care lasă albia moartă și peisajul dezolant pe între­gul sector de râu dinspre aval, pe zeci de kilometri. La vederea acestui peisaj, ei au fotografiat șantierul și au obținut imaginea completă a dezastrului ecologic  folosind o dronă. La ve­derea acestei probleme de mediu, participanții la proiectul internațional de ecologizare au decis pe loc să organizeze un mic protest spunem ,,mic” având în vedere că nici numărul parti­cipanților la „Balkan Rivers Tour 4” nu este prea mare. Participanții au reluat protestul și în cursul zilei de joi, 19 aprilie.

„Bâsca Mare reprezintă habitatul a nu mai puțin de 10 specii de pești, dintre care patru specii protejate de interes comunitar, dar doar două s-au obosit să le treacă în formularul standard al sitului Natura 2000 Penteleu. Toate acestea vor pieri, dacă Garda Națională de Mediu alege, ca în Defileul Jiului și pe Someșul Rece, să nu-și facă treaba, să se plece umil în fața statului în stat Hidroelectrica, cum face de obicei. Acum este cu atât mai grav cu cât reprezentanți din 11 țări văd la fața locului că în România ­le­gislația europeană de mediu este ignorată, cu un tupeu morbid. Da, morbid, pentru că avem în față moartea peștilor, moartea vidrelor, moartea întregii văi, călcarea în picioare a statului de drept, a dreptului localnicilor la o viață mai bună. Ce să mai vorbim de mutilarea patrimoniului național și de ignorarea completă a faptului că dis­trugerea apelor este, prin lege, o problemă de siguranță națională”, scrie www.romaniacurata.ro

Participanții la Balkan „Balkan Rivers Tour 4” au mai întâlnit astfel de imagini ce indică un potențial dezastru ecologic în țări precum Albania și Bosnia și le vor face  cunoscute la nivel internațio­nal, susține aceeași sursă, care informează că situația de la Bîsca Mică va fi mediatizată internațional și sesizată Co­misiei Europene.

Un comentariu

  1. Este absolut de neconceput in ce hal a ajuns acesta tara! Cum sa distrugi aceasta splendoare pentru o fractie a unei hidrocentrale, cand Hidroelectica are deja zeci de hidrocentrale care functioneaza sub capacitate si unde deja impactul de mediu s-a produs?! Aceasta nu mai este coruptie, este lipsa de ratiune mult dincolo de limita patologicului.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker