Economic

Proprietarul turc al fabricii de geamuri de la Buzău împrumută 75 de milioane de dolari pentru investiții

Șișecam, cel mai mare producător de sticlă din Turcia și printre primii cinci jucători din industria globală de profil, prezent la Buzău cu societatea Șișecam Automotive România (fostă Glasscorp), și-a asigurat un împrumut de 75 de mi­lioane de dolari de la International Finance Corporation (IFC), fonduri ce vor fi utilizate pentru finanțarea capitalului de lucru și vor contribui la redresarea companiei post-pandemie.  IFC a acordat producătorului de sticlă un credit de 75 milioane de dolari, echivalentul în euro, în cadrul Facilității de Răspuns la Criza Eco­nomiei Reale, pusă la dispoziție companiilor private care au fost afectate de pandemia de Covid-19.

Cu acest împrumut, Șișecam va putea să își implementeze programul de investiții care a fost întârziat de pandemia de Covid-19, dar și să își finanțeze necesarul de capital de lucru. Producătorul turc a anunțat recent o investiție de 220 de milioane de euro în prima sa fabrică de ambalaje din sticlă din Europa, care va fi construită în Ungaria, la Kaposvar.

Șișecam (Türkiye Șișe ve Cam Fabrikaları A.Ș.), companie fondată în urmă cu peste 85 de ani, este principalul producător de sticlă din Turcia și unul dintre cei mai mari producători la nivel global, cu o rețea de peste 50 de fabrici în 14 țări, 22.000 de angajați și vânzări în 150 de țări. Subsidiara româ­nească, Șișecam Automotive România, cu sediul la Buzău, produce sticlă pentru industria auto, având aproximativ 500 de angajați și afaceri a­nuale de 200 milioane de lei. Șișecam este controlată de Türkiye İș Bankası, cea mai mare bancă privată din Turcia după active, cu o parti­cipație de 50,93%, restul acțiunilor fiind tranzacți­onate public.

Articole similare