Actualitate

Plaiul Bâscilor primește certificatul de naștere la Casa cu Blazoane

După Geoparcul Ținutul Buzăului – care va primi vizita delegației UNESCO pentru acreditare în luna septembrie -, în județul Buzău se lansează un nou areal turistic, denumit Plaiul Bâscilor, menit să contribuie la evoluția favorabilă a turismului montan în următorii ani, printr-o valorificare superioară a  resurselor turistice existente, într-o zonă  afectată de  lipsa locurilor de muncă și de depopulare, foarte mulți localnici mi­grând către polii urbani apropiați: Brașov, Buzău, Ploiești și București. Este un demers cu bătaie lungă din punct de vedere economic, pentru că vizează dezvoltarea zonei și, odată cu ea, și venituri mai mari la bugetul administrațiilor locale.

Pe de altă parte, definirea zonei turistice Plaiul Bâscilor mai reprezintă și o conectare bună cu lumea întreagă și, nu în ultimul rând, un punct de plecare pentru legalizarea proprietăților în zonele rurale, care, în momentul de față, au o valoare comercială extrem de mică, ce nu le permite deținătorilor să facă o succesiune, cadastru și lotizări, care i-ar costa de multe ori peste ceea ce ar primi la vânzarea proprietății. Astfel că multe proprietăți sunt în prezent fără acte, fără succesiuni, fără moșteniri dezbătute ca să nu mai vorbim de cadastru sau de alte lucruri. Ei ar putea să primească sprijin, spune arhitectul Florin Enache, unul dintre inițiatorii proiectului „Plaiul Bâscilor”: „Noi le propunem să vină în asociație cu proprietatea pe care o au, să-i asistăm și să-i ajutăm să-și rezolve partea de documente, să reparăm și să administrăm casele, acolo unde nu-și doresc ei să facă asta; noi preferăm să-i ajutăm să facă ei după un model bine definit astfel încât zona să fie coerentă”.

Certificarea oficială a ideii Plaiul Bâscilor

Vineri, 27 august, se face primul pas pentru certificarea oficială a ideii „Plaiul Bâscilor” și a aderenței autorităților locale și județene la acest proiect. Evenimentul va avea loc la Casa cu Blazoane, deoarece acest conac de la Chiojdu este proprietatea Uniunii Arhi­tecților și reprezintă un model de bună practică de restaurare cu bani de la Uniunea Europeană, iar vi­ziunea de dezvoltare turistică a celor care pun umărul la înființarea Plaiului Bâscilor este, după cum precizează arhitectul Florin Enache, „un demers în care să fim parteneri și cu autoritățile, și cu localnicii. Ceea ce vom face pe 27 august va fi o formalizare a acestei zone, în care să ne stabilim strategii comune. Avem un program coordonat în care să identificăm aceste case – care sunt peste 1.000 -, dar care să fie puse în valoare și nu vândute pe nimic. Primăriile ar ajuta la identificarea proprietarilor sau a moștenitorilor. Mai mult decât atât, aceste proprietăți renovate și activate ar aduce resurse la administrațiile locale, având acest val de promovare cu Ți­nutul Buzăului și cu povestea cu UNESCO și cu tot ce se întâmplă în proximitate. Bătălia noastră este să nu vină dezvoltarea economică înainte de dezvoltarea sus­tenabilă, pentru că dacă o să apară, spre exemplu, pensiuni albastre cu cinci etaje o să scadă dramatic valoarea zonei. Și avem exemplu situația Bran-Moeciu unde  s-a construit casă lângă casă și s-au îngropat o grămadă de bani și care își pierde din atractivitate din cauza acestei densități nesănătoase”, expli­că arhitectul Florin Enache.

Proiectul este susținut în acest moment de Asociația #better, condusă de arhitectul Florin Enache, dar Plaiul Bâscilor are ca perspectivă să capete personalitate juridică proprie, din care să facă parte, în egală măsură, autorități locale, dar și antreprenori și producători din zonă, adică pe lângă primării și pensiuni, și producători de diverse lucruri, de la stână la producători de miere. Astfel, în următorul pas administrativ o să existe un statut și un act constitutiv pentru forma de asociere cu obiective clare, cu scopul de a dezvolta zona responsabil.

Povestea arealului „Plaiul Bâscilor”

Povestea Plaiului Bâs­ci­lor este spusă cel mai bine de arhitectul Florin Ena­che, care este inițiator al proiectului, având în spate atât experiența pe care a acumulat-o alături de echipa Ținutul Buzăului, cât și din postura de președinte al organizației neguvernamentale #better  – o echipă  de  arhitecți și specialiști în domeniul construcțiilor, ale căror propuneri respectă condițiile minim legale, dar se axează pe recomandări calitative, confortul neînsemnând nici minim-legal și nici ,,prețul cel mai mic” -, care ajută proprietarii de construcții să facă alegeri informate, să aprecieze calitatea cu care o lucrare a fost executată, să conștientizeze disfuncționalități considerate normalitate până în prezent. Și, poate cel mai important lucru, este faptul că arhitectul Florin Enache vorbește și cu sufletul despre Plaiul Bâscilor deoarece este un om „de-al locului”: „Buni­cii mei au fost la Calvini și acolo am venit, în vacanțe, în copilărie. Având rădăcini în zonă, dialogul și relaționarea cu oamenii se face foarte direct și foarte apropiat. Acesta este un factor de încredere pentru localnici. În plus, în ultimii cinci ani, ne-am implicat în multe lucruri. Eu, personal, susțin echipa de la Ținutul Buzăului, strict pe zona de construcții și amenajări. Am pus umărul la renovarea Muzeului Chihlimbarului care, împreună cu Casa cu blazoane, sunt, practic, singurele atracții de pe zona de Buzău Subcarpatic”.

De câțiva ani, de când a apărut Airbnb, o platformă de închiriere, și a văzut că sunt și la Buzău case țără­nești absolut normale, care ar putea fi închiriate, Florin Enache s-a gândit că ar putea fi valorificate în scop turistic, ceea ce ar duce la dezvoltarea zonei. „Pe arealul Plaiul Bâscilor noi avem cel puțin 1.000 de astfel de case care pot fi închiriate. Sunt case bătrânești care stau degeaba, nelocuite, pe la marginea satelor, dar care în continuare sunt în picioare. De câțiva ani, eu, ca arhitect și ca ONG (#better), sprijin cu diferite lucruri echipa care se ocupă cu Ținutul Buzăului, care a devenit brand. Zona dintre Chiojdu, Viperești, Gura Teghii și Siriu este zona adiacentă Ținutului Buză­ului, dar care, neavând același specific geologic, nu poate să intre în arealul de Geoparc, care sperăm noi să fie și UNESCO. Mai mult decât atât,  suntem și într-o zonă seismică și într-o zonă sedimentară destul de slabă și atunci fondul acesta construit, cu căsuțe mici și îm­prăștiate, este cât se poate de bun; dacă am vrea să facem turism, ar trebui să fie niște investiții mai mari, să avem mai multă cazare și alte lucruri. Punând lucrurile cap la cap, a început să se închege nevoia de a brandui cumva și această zonă adiacentă a Ținutului Buzăului, care se numea, cu ceva timp în urmă, <Plaiul despre Buzău> din județul Secuieni. Plaiul Bâscilor este denumirea aleasă, pentru că râul Bâsca este elementul comun pentru toate comunitățile de aici; este Bâsca Chiojdului, Bâsca Mare, Bâsca Mică, vreo cinci-șase afluenți cu numele Bâsca ai râului Buzău”, explică arhitectul buzoian.

Ideea unui Plai al Bâs­cilor a strâns în jurul ei mai întâi un grup de oameni pe Facebook. Și, apoi, totul a decurs din aproape în aproape. „Faptul că s-a deschis platforma Airbnb și au fost câteva case înscrise acolo și am văzut ce fel de review-uri au lăsat vizitatorii străini, a crescut încrederea în ceea ce avem. Vineri, avem două puncte foarte importante în programul evenimentului. Vrem să expunem Casa cu Blazoane, pentru că nu este atât de cunoscută, ca să arătăm că se poate face ceva de calitate și o să lansăm un Ghid de arhitectură rurală pentru această zonă. El conține recomandări în multe alte locuri, mai ales în Transilvania. Ghidurile, pentru zonele respective, încep să devină bază de recomandare pentru regulamentele locale rurale. Conțin atât imagini cu modele de bună practică, dar și documentări cu arhitectura existentă și <așa nu>-uri, astfel încât să le conștientizăm și să ținem cont de ele. Noi  mergem pe ideea de a aduce plusvaloare. Au fost voci care spuneau că dacă se face Geoparc UNESCO nu mai are nimeni voie să bată nici un cui, lucru absolut fals”, spune arhitectul Florin Enache.

Susținători ai proiectului din mai multe domenii

Evenimentul de la finele săptămânii arată că susți­nătorii Plaiului Bâscilor sunt în mare parte arhitecți. Sunt, însă, susținători și din multe alte domenii, poate și pentru faptul că inițiatorul, Florin Enache, reprezintă un ONG care a realizat deja până acum multe alte proiecte cu  diferite companii în care a demonstrat că poate să aducă soluții de top, uneori ceva mai scum­pe, dar care să garanteze calitatea unui demers foarte bun pe termen lung. Este și cazul acestui proiect care va reuni, vineri, la aceeași masă, primarii din arealul Plaiul Bâscilor – Buzău, Chiojdu, Cătina, Calvini, Cislău, Viperești, Pătârlagele, Nehoiu, Siriu și Gura Teghii – și antreprenori și producători care susțin turismul în curs de dezvoltare în acest areal, care vor semna un protocol de colaborare și promovare a zonei în strânsă legătură cu Ținutul Buzăului. De asemenea, la eveniment va fi re­prezentată autoritatea ju­dețeană, Prefectura și Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker