Economic

Proiecte rezidențiale de aproape 300 milioane lei în Buzău

În contextul scumpirii materialelor de construcții și al scăderii numărului de autorizații de construire, piața rezidențială rămâne, totuși, activă: aproape 11.000 de proiecte de locuințe au fost identificate, în diverse stadii de lucrări în primele zece luni ale anului, în creștere cu aproximativ 36 la sută față de aceeași perioadă a anului trecut, conform datelor centralizate la solicitarea Economedia de consultanții de la IBC Focus, care monitorizează șantiere la nivel național. De subliniat însă că doar 3.813 dintre acestea sunt efectiv în construcție și alte aproape 3.000 în curs de finalizare sau finalizate.

În primele zece luni ale anului au fost identificate 10.903 proiecte rezidențiale, în vreme ce numărul acestora, în același interval al anului trecut, era de 8.010. În construcție și amenajare sunt mai puțin de jumătate: 4.710. Mai precis, împărțirea pe stadii de lucrări arată că la nivel de Intenție și proiectare sunt 128 de proiecte, pe traseu de autorizare – 3.116, înainte de execuție – 821, în construcție – 3.813, în curs de amenajare – 897, iar finalizate  2.128. Zona București-Ilfov este cea mai activă de la nivel național, fiind urmată de Cluj și Timiș.

În ceea ce privește valoarea investițiilor necesare pentru proiecte, Bucureștiul e lider detașat, cu 31,42 miliarde de lei, capitala fiind urmată de Cluj, cu 9,82 miliarde.

Andrei Spătaru, CEO IBC Focus, spune că, în piața construcțiilor, sectorul rezidențial continuă să fie unul de interes. „Probabil și prin prisma faptului că vorbim despre investiții private, mai sigure pentru specialiștii implicați în șantier”, completează acesta. Cu toate acestea, există și statistici care arată un interes mai slab pentru construcții, dacă ar fi să luam în calcul numărul autorizațiilor de construire eliberate în acest an. „Într-adevăr, cifrele oficiale indică un număr mai redus de autorizații, dar totuși există în derulare proiecte mari, de impact, a căror durata de execuție este mai îndelungată. Prin urmare, în prezent, la nivel de șantiere nu se observă o scădere atât de drastică”, spune Spătaru.

În județul Buzău există 41 de șantiere rezidențiale aflate în diferite stadii: înainte de execuție, în construcție, în curs de amenajare sau finalizate. Valoarea investițiilor necesare acestor proiecte se ridică la 293,51 milioane de lei. La nivelul regiunii Sud-Est, Buzăul se află pe ultimul loc în privința numărului de șantiere și pe penultimul loc la valoarea investițiilor, înaintea brăilenilor.

Un studiu realizat de companie și publicat în anuarul Top 100 Antreprenori Generali în Construcții din România, arată că segmentul investițiilor rezidențiale este în top 3 preferințe pentru specialiști, fiind precedat de sectoarele de infrastructură și construcții industriale. La nivel național, cele mai puține șantiere sunt active în Teleorman, respectiv 12.

„La nivel de construcții rezidențiale mici (case și duplexuri), în zonele urbane, în continuare vedem același interes crescut în realizarea de astfel de proiecte. De asemenea, de remarcat este și evoluția proiectelor rezidențiale mari, la care încep lucrările – e drept aici facem referire în special la proiecte din zona premium sau mediu, de obicei cu locație bună și proiect de arhitectură ridicat. Tot aici cred că este interesant de observat și interesul față de ofertele dezvoltatorilor care se confirmă prin intermediul portalului pe care îl administrăm (faraagentie.ro, un portal pe care dezvoltatorii își postează direct proiectele, fără intermedierea agențiilor imobiliare, n.red.). În ultima perioadă, am remarcat o creștere considerabilă a activității userilor care vizitează platforma și cer oferte de preț de la dezvoltatori. Desigur, nu știm dacă aceste cereri de oferta sunt de tatonare și studiere a ofertelor, dar indică clar că în continuare există interes pentru achiziția de locuințe”, menționează Spătaru.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker