Administrație

Proiect european de 4,5 milioane euro pentru managementul traficului şi reducerea poluării la Buzău

Primarul Constantin Toma a semnat, joi după-amiază, alături de directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, un contract de finanţare, în ­va­loare de 4,5 milioane euro, pentru un proiect de management al traficului şi reducere a poluării în municipiul Buzău.

Proiectul ,,Sistem inteligent de trafic management şi monitorizare bazat pe soluţii inovative de eficientizare şi reducere a poluării în Municipiul Buzău” are termen de implementare 30 noiembrie 2021 şi urmăreşte ,,promovarea mobilităţii urbane durabile prin implementarea unui sistem inteligent de trafic management şi monitorizare, bazat pe soluţii inovative de eficientizare şi reducere a poluării în Municipiul Buzău, îmbună­tăţirea eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor de parcurs, accesibilităţii, transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme, precum şi a transferului către modurile nemotorizate de transport”.

Scopul propus de proiect va fi atins prin realizarea mai obiective. Este vorba, în primul rând, de implementarea unei componente care urmăreşte acordarea priorităţii pentru vehiculele de transport public – care va fi realizat prin 24 de locaţii semaforizate prevăzute cu dispozitive fixe de monitorizare a traficului şi 95 de vehicule de transport public dotate cu dispozitive similare mobile – şi realizarea de 24 intersecţii şi treceri de pietoni semaforizate şi monitorizate video. De asemenea, se va urmări reducerea deplasărilor cu autovehiculele personale şi orientarea călătorilor către ­mijloacele de deplasare alternative, cu efect asupra reducerii noxelor la nivelul întregului municipiu. În plus, vor fi instalate, în cinci puncte din municipiu, panouri cu mesaje variabile, precum şi camere pentru identificarea automată a numerelor de înmatriculare.

Cu acest contract de finanţare, suma atrasă de municipiul Buzău din fonduri comunitare se ridică la aproape 20 milioane euro, spune primarul Constantin Toma. ,,Mai avem de semnat, probabil într-o lună-o lună şi jumătate, contracte pe proiecte de încă 40 de milioane de euro, astfel încât în acest mandat financiar al Uniunii Europene practic Buzăul încasează la maximul posibil toate fondurile accesibile unui oraş mare ca şi al nostru. Ne pregătim intens pentru mandatul financiar următor al Uniunii Europene, respectiv 2021-2027, când avem foarte multe proiecte la care deja am început să lucrăm. Joi, în Consiliul Local am reuşit să aprobăm o hotărâre prin care asigurăm şi partea de cofinanţare şi cheltuielile neeligibile pe aceste fonduri europene, astfel încât să nu avem niciun risc şi să mergem la maxim cu aceste proiecte care se vor pune în practică anul acesta şi anul viitor şi, probabil, vom mai avea ceva resturi în 2022”, precizează Toma.

Un element inedit al conferinţei de presă s-a înregistrat în momentul în care directorul Agenţiei de Dezvoltare Regională Sud-Est, Luminiţa Mihailov, răspundea unei întrebări legate de faptul că Oradea, spre deosebire de multe alte municipii din România, a atras o sumă impresionantă din fonduri europene; în acel moment, Toma a fost sunat de primarul Ilie Bolojan, care a fost solicitat să răspundă el la această întrebare.

„În anul 2018, chiar şi anul trecut, când am fost în criză de dezangajare, am făcut un efort pentru toţi beneficiarii, pentru a găsi proiecte care se află în stadiul avansat”, a spus Mihailov, care a fost completată de primarul municipiului Oradea, Ilie Bolojan: „Sigur că întocmirea unor documente înainte de perioada începerii finanţării a fost un avantaj. Aceasta este realitatea. Practic, actualii primari au lucrat pe documente lăsate de foştii primari”, a explicat Bolojan, care spus că succesul de la Oradea se datorează faptului că acolo documentele au fost pregătite cu doi ani înainte de începerea exerciţiului financiar al Uniunii Europene.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker