Economic

Programul „Rabla” din acest an va începe în februarie

Ediţia din acest an a programului „Rabla” va începe pe data de 4 februarie, în Vinerea Verde, iar săptămâna viitoare vor fi anunțate toate criteriile de acordare a primelor de casare, anunță ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna. „În câteva zile se finalizează Programul ˂Rabla˃ pentru versiunea 2022 – 2024. Am promis asociaţiilor de profil predictibilitate şi dorim să prezentăm un program care are ca obiective nu închiderea porţilor imediat după terminarea banilor, ci o etapizare şi o predictibilitate în ceea ce priveşte finanţarea şi avantajele unui asemenea program. La ora actuală, există măsuri de încurajare a celor care vor să cumpere maşini noi, inclusiv pentru a susţine industria autohtonă de producere a autoturismelor”, a menţionat ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

În 2021, prima de casare de la „Rabla Clasic” a fost majorată de la 6.500 de lei la 7.500 de lei, la fel şi ecobonusul pentru tehnologia hibrid – de la 2.500 de lei la 3.000 de lei, precum şi ecobonusul GNC/GPL/emisii sub 96 de grame CO2/km – de la 1.000 de lei la 1.500 de lei.

În acelaşi timp, la noua ediţie a programului „Rabla Plus” s-a păstrat prima de casare de 10.000 de euro pentru „full electric” şi de circa 4.500 de euro pentru maşini hibride plug-in, dar nu mai mult de 50 la sută din valoarea autovehiculului nou. Cei care doreau să renunţe la o maşină veche, poluantă şi să achiziţioneze un autovehicul electric, au putut beneficia atât de prima de casare acordată prin Programul „Rabla Clasic”, în valoare de 7.500 de lei, cât şi de ecotichetul alocat în cadrul Programului „Rabla Plus”.

Articole similare