duminică, 09 august 2020

Programul de testare pentru cancerul de col uterin, gratuit și pentru femeile neasigurate

Asigurate sau neasigurate, toate femeile beneficiază în mod gratuit de programul de screening în vederea depistării cancerului. Acest mesaj a fost transmis  într-o conferință de presă de Doina Popescu, medic primar Anatomie Patologică și coordonator al programului de Screening din cadrul Spitalului Județean de Urgență  Buzău, care a subliniat: „Programul a fost gândit pentru populația defavorizată din zonele rurale unde femeile nu au acces la un specialist chiar în fiecare zi; astfel be­ne­ficiază de acest program sau de această investigație chiar și femeile neasigurate”.

Programul funcționează de șase ani, timp în care au beneficiat de el peste 6.500 de buzoience, la 20% dintre acestea depistându-se modificări la nivel celular care puteau evolua spre un cancer de col uterin. Tocmai de aceea, recomandarea coordonatorului programului este ca femeile să se prezinte la medicul de fa­mi­lie pentru a lua un formular pe care să-l completeze și cu acesta să meargă la medicul ginecolog pentru a le „recolta un Papanicolau”. După aceea, femeia primește acasă rezultatul care va fi trimis medicului de familie. Dacă vor fi probleme, medicul o va informa.

Potrivit aceleiași surse, programul va continua încă trei ani timp în care se pot prezenta pentru screening chiar și femei care au mai beneficiat de program. ”După 4-5 ani pot să-și refacă un Papanicolau. Este o investigație simplă, recoltarea este ușoară, netraumatizantă. Este chiar mai puțin traumatizantă decât o recoltare de sânge. Dar beneficiile pentru femeie sunt extraordinare, pentru că pe acel frotiu poți să vezi modi­fi­cări microscopice la nivel celular care pot să fie date de o inflamație, de o tulburare hormonală, de o modificare care merge spre un cancer. Și atunci femeia are informații foarte multe despre ce se întâmplă în zonă și poate să se trateze și să-și trateze afecțiunile  și să aibă o viață absolut normală”, a mai explicat medicul Popescu.

 

loading...
error: Content is protected !!