Asigurate sau neasigurate, toate femeile beneficiază în mod gratuit de programul de screening în vederea depistării cancerului. Acest mesaj a fost transmis  într-o conferință de presă de Doina Popescu, medic primar Anatomie Patologică și coordonator al programului de Screening din cadrul Spitalului Județean de Urgență  Buzău, care a subliniat: „Programul a fost gândit pentru populația defavorizată din zonele rurale unde femeile nu au acces la un specialist chiar în fiecare zi; astfel be­ne­ficiază de acest program sau de această investigație chiar și femeile neasigurate”.

Programul funcționează de șase ani, timp în care au beneficiat de el peste 6.500 de buzoience, la 20% dintre acestea depistându-se modificări la nivel celular care puteau evolua spre un cancer de col uterin. Tocmai de aceea, recomandarea coordonatorului programului este ca femeile să se prezinte la medicul de fa­mi­lie pentru a lua un formular pe care să-l completeze și cu acesta să meargă la medicul ginecolog pentru a le „recolta un Papanicolau”. După aceea, femeia primește acasă rezultatul care va fi trimis medicului de familie. Dacă vor fi probleme, medicul o va informa.

Potrivit aceleiași surse, programul va continua încă trei ani timp în care se pot prezenta pentru screening chiar și femei care au mai beneficiat de program. ”După 4-5 ani pot să-și refacă un Papanicolau. Este o investigație simplă, recoltarea este ușoară, netraumatizantă. Este chiar mai puțin traumatizantă decât o recoltare de sânge. Dar beneficiile pentru femeie sunt extraordinare, pentru că pe acel frotiu poți să vezi modi­fi­cări microscopice la nivel celular care pot să fie date de o inflamație, de o tulburare hormonală, de o modificare care merge spre un cancer. Și atunci femeia are informații foarte multe despre ce se întâmplă în zonă și poate să se trateze și să-și trateze afecțiunile  și să aibă o viață absolut normală”, a mai explicat medicul Popescu.

 

DISTRIBUIȚI
loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Scrieți comentariul dvs.
Introduceți numele dvs.