Economic

Producătorii de legume și fructe vor putea primi un ajutor de 100.000 euro de la statul român

În urma noilor reglementări, atât producătorii agricoli persoane juridice, cât și fizice, vor avea posibilitatea de a primi un ajutor de până la 100.000 de euro pe an.

Prin persoane fizice se înțelege persoana fizică autorizată, întreprinderea individuală etc. Astfel, toți comercianții, indiferent de  tipul de firmă pe care îl au, pot aplica pentru a obține aceste facilități financiare.

Potrivit proiectului legislativ, care urmează să fie promulgat de președintele țării, producătorii agricoli de legume, fructe și cartofi vor putea beneficia de o schemă națională de ajutor de stat pe o perioadă de trei ani.

Ajutorul de stat acordat producătorilor agricoli de legume, fructe și cartofi va fi în valoare de 20% din suma obținută prin vânzarea producției și va fi acordat anual. Cu toate acestea, limita maximă anuală a acestui ajutor nu va putea depăși 100.000 de euro pentru persoanele fizice și juridice, respectiv 300.000 de euro pentru cooperativi și grupuri/organizații de producători.

Condiții pe care producătorii trebuie să le respecte:

  • să prezinte documente justificative din care să reiasă valoarea producției comercializate în trimestrul pentru care se solicită ajutorul, aceasta neputând să fie mai mică de 1.000 euro;
  • pentru a fi eligibili, producătorii agricoli trebuie să dețină și să exploateze în nume propriu sau prin intermediul membrilor cooperatori/ asociați suprafețe cultivate cu legume, cartofi, fructe, plantații de pomi fructiferi, plantații de arbuști și/sau semiarbuști fructiferi, precum și plantații cu struguri de masă destinați consumului uman;
  • să comercializez legume, cartofi și/sau fructe;
  • pentru spațiile protejate suprafaţa minimă destinată cultivării să fie de 500 mp;
  • să nu se afle în faliment la data accesării ajutorului de stat fără a fi emisă o decizie definitivă a instanţelor judecătoreşti de constatare a falimentului până la acea dată.

Având în vedere că orice firmă poate aplica pentru acest ajutor, se pune întrebarea ce tip de firmă este mai avantajos, SRL-ul sau PFA-ul? Fiecare prezintă avantaje și dezavantaje, iar de la 1 ianuarie 2023, a fost modificat și regimul de impozitare. Astfel, cei care nu au o firmă trebuie să știe că în funcție această alegere pot beneficia sau nu de anumite optimizări.

Încă nu a fost elaborată procedura ce trebuie parcursă, însă aceasta va fi stabilită prin hotărâre de Guvern.

Ajutorul nu a fost promulgat prin decret prezidențial și nu a fost publicat în Monitorul Oficial al României, motiv pentru care cei interesați nu pot aplica încă.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker