Opinii

Producătorii agricoli și micii fermieri, lăsați fără niciun sprijin de Guvernul PNL

Romeo LUNGU
Secretar executiv PSD Buzău

Mai mulți producători agricoli și mici fermieri au protestat în Piața Victoriei față de ultimele decizii ale Guvernului. Revendicările producătorilor și lucrătorilor agricoli implică revizuirea Hotărârii de Guvern care a reglementat închiderea piețelor, halelor agroalimentare și târgurilor locale organizate în spații închise, sprijinirea urgentă a pieței locale, și dialog permanent cu autoritățile la nivel central.

Drept răspuns, Orban i-a acuzat pe protestatari că sunt pesediști. Desigur, nu toți agricultorii României sunt pesediști, dar este ­si­gur că toți agricultorii au găsit sprijin la autorități în timpul guvernărilor PSD. Guvernul Orban a amputat sau a anulat toate programele de sprijin, doar pentru că fuseseră promovate de PSD, i-a abandonat pe agricultori în fața secetei, i-a lăsat fără apă și fără ajutor, nu le-a dat nici măcar despăgubirile pentru culturilor calamitate, iar acum, în pragul iernii, le-a dat lovitura de grație prin închiderea piețelor. O decizie aberantă care distruge economia locală,  lasă producătorii români fără piață de desfacere și care a rămas fără explicații, fără o minimă justificare din partea guvernului. De altfel, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu a mai organizat din luna martie comisii de dialog social deși, potri­vit legii, proiectele de ordonanțe, de legi sau de hotărâri de guvern de interes sectorial ar fi trebuit discutate în acest cadru.

PSD îi sprijină total pe producătorii români – fapt înscris și în programul de guvernare – pentru că noi conștientizăm cât este de importantă siguranța alimentară a țării.

Propunem susținerea corectă a sectorului agroalimentar prin intermediul mai multor programe care să susțină producătorii locali:

  • Programul național „Produse Proaspete în fiecare casă”. Prin intermediul unei aplicații inteligente produsele locale ar urma să ajungă mai ușor în casele consumatorilor.
  • Produse românești de calitate pe masa românilor. Acest program ar urma să implice distribuirea mărfurilor din programele existente către școli, spitale, unități militare, așezăminte sociale și persoane vulnerabile.
  • Fermieri puternici. Stimularea asocierii producătorilor locali în cooperative agricole.
  • Creșterea și plata la timp a subvențiilor din agricultură. Creșterea subvențiilor din agricultură până la 420 euro/ha până în anul 2024.
  • Susținerea tinerilor din mediul rural. Stimularea activității tinerilor din mediul rural după perioada de instalare.

Noi credem că pierderile suferite de țărani și micii producători afectați de închiderea piețelor din spații închise ar trebui compensate în cel mai scurt timp posibil, accesul la piață pentru micii producători nu ar trebui să fie îngrădit sub nicio formă, iar țăranii și micii producători ar trebui implicați în tot ceea ce înseamnă luarea deciziilor în acest domeniu.  Vrem să încurajăm producția și să avem pe masă produse românești de calitate! O agricultură finanțată inteligent este resursa-cheie care poate ajuta România să înfrunte criza economică.

Articole similare

error: Continut protejat!!