Administrație

Prin ce proiecte se vor uni Chișinăul și județul Buzău

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, împreună cu Diana Guba (pretor Sector Botanica), Vadim Brînzaniuc (pretor Sector Buiucani), Vlad Melnic (pretor Sector Rîșcani), dar și Boris Gîlcă (șef al Direcției Gene­rale de Asistență Medicală și Socială) și Vitalie Mihalache (șef al Direcției de Transport), s-au aflat, ieri, în vizită la Buzău.

Oficialii de la Chișinău au avut o serie de întrevederi cu mai multe autorități locale din România, oprindu-se la Iași, Vaslui și Buzău în drum spre București, pentru a discuta despre diverse proiecte comune, ce vor fi puse în aplicare în viitor. „Delegația condusă de domnul primar Ceban este, practic, într-un turneu al frăției și prieteniei prin România, având întâlniri cu mai mulți președinți de consiliu județean. Noi suntem placa turnantă a frăției dintre Basarabia și România, pentru că suntem printre primele consilii județene care au făcut acest pas încă de la începutul anilor ’90. Avem o colaborare foarte bună cu Basarabia, cel puțin cu Soroca și acum am ajuns, în sfârșit, după o lungă perioadă, la Chișinău”, a declarat pre­ședintele Consiliului Jude­țean Buzău, Petre Emanoil Neagu.

Primarul Chișinăului a ținut să mulțumească autorităților locale pentru primirea călduroasă și pentru deschiderea față de numeroasele proiecte, feli­citând Consiliul Județean, în mod particular, pentru seriozitatea și rapiditatea cu care a finalizat planurile de până acum. Ion Ceban  s-a declarat optimist în privința viitoarelor colaborări și a declarat că va continua seria întrevederilor cu autoritățile române, pentru a pune la cale mai multe proiecte, ce vor deservi sfera socială, a sănătății sau a transporturilor. „Suntem aici pentru a discuta mai multe subiecte cu colegii din România, am avut discuții la Iași, la Vaslui, astăzi suntem la Buzău, urmează să ne ducem și la București. Avem și alte întrevederi pe toate dimensiunile, dar, în primul rând, pe sănătate, protecție socială, transporturi, transformare digitală, cu ceea ce ține de proiecte pe care le putem face împreună. Sunt foarte multe și mă bucur că sunt atât de multe proiecte pe care le realizează Chișinăul. Consiliul Județean Buzău este chiar primul cu care am încheiat un acord în acest sens și mă bucur că lucrurile s-au legat atât de repede. Am discutat și în câteva luni s-au și făcut. Avem și primele rezultate foarte frumoase, atât în zona de infrastructură, cât și pe partea de cultură”, a declarat primarul Chiși­năului.

Președintele Consiliului Județean Buzău a pri­mit cu bucurie vizita primarului Chișinăului, pe care l-a catalogat drept prieten, mai mult decât orice. Acesta a spus că bugetul de anul acesta prevede și o serie de proiecte comune dintre cele două orașe, unul dintre ele fiind deja fina­lizat. Este vorba despre reabilitarea scuarului Nicolae Titulescu din Sectorul Botanica al municipiului Chișinău, lucrare de care președintele Consiliului Județean s-a arătat foarte mândru și a declarat că l-a motivat să continue astfel de proiecte. „Știți că, în ultima ședință a Consiliului Județean, am votat bugetul consolidat al județului Buzău și în acest buget avem și o sumă de bani ca să putem continua pro­iectele pe care le avem împreună cu Primăria municipiului Chișinău (…) Împreună cu aceștia și cu sectorul Botanica, unul dintre cele mai frumoase din oraș, am reușit să reabilităm un scuar care se cheamă Nicolae Titulescu. Știți că în luna martie se împlinesc 150 de ani de la nașterea marelui diplomat român, iar în această vară, în centrul municipiului Chișinău, împreună cu Primăria, ne-am propus să reabilităm Parcul Central. Acolo, în apropiere, este și statuia domnitorului Ștefan cel Mare, care este al nostru, al tuturor, fie că suntem de o parte sau de cealaltă a Prutului, și am ținut să fac acest anunț, pentru că vom avea și alte lucruri pe care le vom face împreună. Cred că undeva în martie, dacă nu, când timpul ne va permite, la Chișinău va fi și în scuarul Titulescu o statuie a diplomatului, la care suntem co-participanți”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Educația, componentă importantă în proiectele viitoare

Cei doi reprezentanți ai autorităților locale de la Chișinău și de la Buzău au dezbătut și viitoarele planuri legate de educație și despre felul cum Republica Moldova și România se vor „uni” la acest capitol, prin mai multe proiecte comune. Colegiul Național „Spiru Haret” din Buzău și Liceul Pedagogic cu același nume din Chișinău sunt aproape de a finaliza ultimele detalii ale unei colaborări, ce vizează schimbul de experiență.

Astfel, mai mulți elevi și cadre didactice vor parti­cipa la acest proiect, iar un motiv de bucurie pentru președintele Consiliului Județean îl reprezintă faptul că elevii din Republica Moldova pot participa la olimpiade din România, ceea ce reprezintă un pas mare în direcția Educației, pentru ambele țări. „Refe­ritor la Educație, deja am reușit ca două licee cu tradiție din Buzău și altul din Chișinău, mă refer la Liceul Spiru Haret din Chișinău și la cel Buzău, au deja contactele făcute și cred că într-o lună, o lună și un pic, vor pune bazele unor colaborări, schimburi de elevi, cadre didactice care vor veni la Buzău sau care vor merge la Chișinău. E un lucru senzațional ce s-a întâmplat în ultima vreme, copiii din Basarabia pot participa la olimpiadele naționale care se desfă­șoară în România. De aici înainte o să avem, cu ocazia acestor olimpiade, și copii de dincolo de Prut, care vor participa la aceste concursuri. Este normal să avem aceste colaborări între instituțiile de învă­țământ, pentru că, practic, acesta este și scopul colaborării noastre (…) Căutăm lucrurile care ne apropie și nu cele care ne despart”, a declarat Petre Emanoil Neagu.

Și primarul Chișinăului s-a arătat la fel de entuziasmat de idee, declarând că este foarte important ca tinerii și profesorii de ambele părți ale graniței să fie puși în legătură. „Am convenit că vom găsi poduri interesante pentru Educație, sunt mai multe proiecte la care vrem să luăm parte împreună, atât cu profesorii, cât și cu elevii de pe ambele maluri. Cred că este foarte important să punem în conexiune tinerii”, a spus Ion Ceban.

Delegația moldovenească va merge la Bucu­rești, unde va avea întrevederi cu reprezentanți ai Guvernului și ai Ministerului Dezvoltării, dar și cu președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu.

Un comentariu

Articole similare