Administrație

Primarul Toma, nemulțumit de costurile prea mari ale reciclării

Este cunoscută deja părerea primarului Constantin Toma despre reciclare, edilul având în derulare mai multe proiecte în acest sens, prin care își propune să ecologizeze orașul și să îl transforme într-unul „verde”. În cadrul numeroaselor întâlniri pe care le-a avut în calitate de președinte executiv al Asociației Municipiilor din România, primarul buzoian a ridicat și problema reciclării sau a combaterii poluării din comunități, dar și a costurilor ridicate pe care le presupun aceste acțiuni. Edilul buzoian s-a numărat printre cei invitați la Conferința Națională „România Inteligentă”, sus­ținută de postul Antena3, alături de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Acesta din urmă susține că una dintre problemele țării pe partea de poluare pornește de la mentalitate. Mulți români încă mai consideră aruncarea gunoiului pe jos un lucru normal, iar acest lucru trebuie schimbat, pentru a avea o țară mai curată. Barna a spus că ministerul pe care îl conduce pregătește o amplă campanie prin care să îi determine pe oameni să conștientizeze impactul acestor acțiuni asupra mediului înconjurător. „Dacă se găseș­te o sticlă aruncată pe stradă, o parte a vinei este la Ministerul Mediului, dar este și o țară de 18 milioane de cetățeni care trebuie să conștientizeze această problemă. Trebuie să schimbăm mentalități, trebuie să vorbim mai mult despre aceste lucruri. Avem și o campanie pregătită, de 10 milioane de lei, pentru conștientizare, avem studii în derulare, ca să vedem cum se raportează cetățenii la această problemă”, a spus ministrul Mediului.

Cu toate acestea, primarul Buzăului crede că actualele norme în privința regimului deșeurilor vin mai degrabă să încurce autoritățile locale, decât să le ajute, iar numeroșii mijlocitori din procesul de reciclare, precum și standardele mult prea riguroase, au ridicat costurile reciclărilor la cote uriașe.

Una dintre problemele ridicate de primarul Toma a fost legată de Organizațiile de Îndeplinire a Răspunderii Ex­tinse a Producătorilor (OIREP), despre care spune că nu sunt reglementate corespunzător de lege, ceea ce le face să acționeze „de capul lor”, iar acest lucru se răsfrânge asupra autorităților locale sub forma amenzilor. „Municipiul Buzău a plătit, în ultimii trei ani, dar este generală treabă, trei milioane de euro pe amenzi la Administrația Fondului de Mediu. Taxa pe economia circulară, adică fiecare tonă pe care o duci la groapa de gunoi, înseamnă 80 de lei. Mai plătești, și mi se pare o taxă dublă, încă 50 de lei pentru faptul că nu ți-ai atins cota de reciclare, care este imposibil de atins în România, de 55 la sută. De exemplu, luna aceasta, noi, municipiul Buzău, am încheiat doar patru contracte, și trebuia să am 14, cu OIREP-urile (…) În loc să primim bani, noi dăm bani”, a spus Constantin Toma.

Un alt subiect atins de primarul Buzăului în mai multe rânduri, se referă la importurile de mașini second-hand, de asemenea, nereglementate, care duc la poluarea masivă a orașelor. „Am devenit groapa de gunoi a Europei. Anul trecut, am înmatriculat, în toate orașele din România, 254.000 de mașini mai vechi de opt ani, doar 6.800 de mașini noi și vreo 23-24.000 de mașini între unu și opt ani. E o poluare masivă acolo”, a ținut să sublinieze Constantin Toma. Acesta a mai spus că urmează să aibă o întâlnire la începutul lunii aprilie cu ministrul Mediului, căruia i-a mulțumit pentru deschiderea pentru comunicare și spunând că va mai aborda astfel de subiecte și atunci, prin participarea alături de ceilalți reprezentanți ai Asociației Municipiilor din România.

Un comentariu

  1. Niciodată nu se poate atinge acest procent deoarece foarte multe deșeuri ajung in sobele din Buzău și alte localități , cu camionetele . În zilele mai reci abia se poate respira de fum de textile și plastic in orașul Buzău .Agenții economici care evita pot fi verificați foarte ușor după fisele de transport unde este trecută greutatea transportată .Vor fi niște cifre uriașe .

Articole similare