Administrație

Primăria vrea 5,5 milioane de euro pentru un centru de colectare a deșeurilor

Pe parcursul ședinței extraordinare a Consiliului Local de săptămâna trecută a fost adoptat un proiect de hotărâre prin care Primăria municipiului Buzău vrea să înființeze un centru integrat de colectare separată a deșeurilor prin aport voluntar. Suma de 5,5 milioane de euro pentru acest proiect ar urma să vină prin Planul National de Redresare și Reziliență (PNRR). Consiliul Local a aprobat ca, în cazul obținerii finanțării, municipalitatea să suporte cheltuielile de mentenanță a investiției pe o perioadă de minimum cinci ani, precum și cheltuielile pentru cofinanțarea proiectului, respectiv cele neeligibile, scrie administrație.ro.

Noul centru de colectare a deșeurilor se va întinde pe o suprafață de teren de circa 65.000 de metri pătrați, aflată în intravilanul municipiului Buzău, cu ieșire în Șoseaua Vadu Pașii, iar aici vor putea fi predate deșeuri reciclabile și biodeșeuri ce nu pot fi colectate în pubele individuale, cum ar fi: deșeuri voluminoase, deșeuri textile și lemnoase, mobilier, anvelope uzate, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, deșeuri periculoase, cadavre de animale, deșeuri biodegradabile, deșeuri rezultate din construcții și demolări etc. Printre avantajele înființării acestui centru se numără diminuarea semnificativă a costurilor generate de colectarea, sortarea, transportul și depozitarea deșeurilor, crearea de noi locuri de muncă și creșterea ratei de colectare a materialelor reciclabile.

„Potențialele avantaje în ceea ce privește amenajarea centrelor de colectare prin aport voluntar cu dimensiuni mari, respectiv colectarea separată a deșeurilor din aglomerările urbane, sunt semnificative din punctul de vedere al contribuției pe care România trebuie să o aducă pentru a susține atingerea ratei de reciclare propusă la nivel european – 50 la sută de reciclare și pregătire pentru reutilizare a deșeurilor municipale până în 2025”, a spus primarul Constantin Toma.

Potrivit acestuia, în cadrul proiectului vor fi luate în calcul inclusiv înființarea unei linii de tratare a deșeurilor, a unei stații de compost pentru deșeurile vegetale, o linie de sortare pentru deșeurile reciclabile, prese de balotat pentru fiecare tip de deșeu, linie de dezasamblare a mobilierului şi un mic atelier de recondiționare care ar putea fi operat prin asociere cu un ONG pentru persoane defavorizate sau cu dizabilități.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker