Economic

Proiect Transelectrica de peste 50 milioane de euro în Buzău și Prahova

Transelectrica a accesat o importantă finanțare din fonduri europene, în valoare de peste 420 milioane de euro, din Fondul pentru Modernizare. Banii vor merge către nouă proiecte, iar de unul dintre acestea va beneficia și o comună buzoiană. Concret, aproximativ 51 de milioane de euro din cei 420 milioane vor merge către proiectul „Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest-Teleajen-Stâlpu”. Obiectivul proiectului îl constituie trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu (linie existentă) care la momentul actual funcționează la tensiunea de 220 kV.

În prezent, LEA 400(220) kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu are o lungime de 90,42 km și străbate 17 unități administrativ-teritoriale de pe raza județelor Prahova și Buzău, se compune din LEA 400(220) kV Brazi Vest – Teleajen, formată din trei tronsoane distincte, și LEA 400(220) kV Teleajen – Stâlpu formată din trei tronsoane distincte.

„Având în vedere că tronsoanele 1-70 și 201-222 ale LEA Brazi Vest – Teleajen sunt echipate corespunzător pentru tensiunea nominală de 400 kV (respectiv cu stâlpi, lanțuri de izolatoare și conductoare dimensionate pentru 400 kV), iar LEA Teleajen – Stâlpu este echipată corespunzător funcționării la tensiunea nominală de 400 kV, trecerea la 400 kV a acestei LEA implică doar înlocuirea tronsonului 1A-15A cu stâlpi noi, dimensionați corespunzător pentru tensiunea nominală de 400 kV. Astfel, trecerea la 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu presupune construirea unei linii electrice aeriane noi doar pe tronsonul 1A-15A, care va avea circa 5 km, porțiune care se află pe teritoriul a două unități administrativ-teritoriale din cadrul județului Prahova. Acest proiect este un obiectiv de investiții de importanță strategică pentru creșterea siguranței în funcționare a Sistemului Electroenergetic Național (SEN) și implicit, a alimentării cu energie electrică a consumatorilor în condiții de calitate și cu respectarea principiilor dezvoltării durabile. Trecerea la tensiunea de 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu are efecte pozitive prin reducerea pierderilor de putere activă și îmbunătățirea nivelului de tensiuni în Sistemul Electroenergetic Național (SEN)”, se precizează în Nota de Fundamentare a hotărârii de guvern nr. 724/02.06.2022.

Proiectul „Trecerea la 400 kV a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 220 kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu” face parte din categoria investițiilor majore și este inclus în Planul de Dezvoltare a RET în perioada 2016-2025, aprobat de ANRE prin Decizia nr. 1251 / 2016 și în Programul anual de investiții al CNTEE Transelectrica SA. Durata de realizare a investiției „Trecerea la 400 kV a Liniei Electrice Aeriene (LEA) 220 kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu” (linia propriu-zisă) este de șase luni, după semnarea contractului de execuție și după obținerea Autorizației de construire (AC) și a celorlalte documente legale necesare începerii lucrărilor.

Proiectele finanţate prin Fondul pentru Modernizare vor contribui la creşterea capacităţii de interconexiune cu sistemul energetic european, precum şi la dezvoltarea reţelei electrice de transport a României, respectiv la securitatea, flexibilitatea şi adecvanţa Sistemului Energetic Naţional, oferind premisele punerii în funcţiune a unor noi capacităţi de producţie de energie din surse regenerabile.

Concret, beneficiile majore ale realizării acestor investiţii vor materializa indicatori relevanţi precum creşterea capacităţii de transport a Rețelei Electrice de Transport (RET) cu aproximativ 1700 MW, construirea a circa 480 de kilometri de noi linii electrice aeriene, extinderea a cinci staţii electrice cu nivelul de tensiune de 400 kV, retehnologizarea în concept digital – în premieră pentru România – a Staţiei Alba Iulia, creşterea capacităţii de interconexiune cu 600 MW (cumulat pe graniţele cu Serbia şi Ungaria), implementarea sistemelor de monitorizare a calităţii energiei electrice în 15 staţii, precum şi optimizarea şi monitorizarea liniilor electrice aeriene prin sisteme digitale.

Luni s-au semnat contractele

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a participat, luni, la semnarea primelor nouă contracte de finanţare din Fondul de Modernizare, în vederea implementării unor obiective de investiţii de importanţă deosebită pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale. Contractele au fost semnate între Ministerul Energiei, în calitate de autoritate naţională de implementare şi gestionare a fondurilor alocate României din Fondul pentru Modernizare şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica S.A., în calitate de operator de transport şi de sistem al Sistemului Energetic Naţional (SEN).

Valoarea nerambursabilă a celor nouă proiecte de investiţii ce vor fi implementate de către CNTEE Transelectrica S.A., cu finanţare din fondurile alocate României din Fondul pentru modernizare, este de 424.404.842,98 milioane Euro.

„Am semnat astăzi (10 octombrie, n.r.) primele contracte de finanţare din Fondul de Modernizare, deschizând cea mai importantă linie din fonduri europene destinată dezvoltării sectorului energetic românesc. În valoare totală de peste 13 miliarde de euro, prin aceste finanţări vom transforma substanţial infrastructura energetică naţională, factor decisiv în atingerea independenţei energetice a României. Soluţiile de protejare a cetăţenilor şi economiei de efectele creşterii preţurilor sunt completate de investiţii în consolidarea infrastructurii energetice şi creşterea capacităţilor de producţie. Guvernul, prin Ministerul Energiei şi instituţiile responsabile, rămâne angajat în eforturile de a asigura energie accesibilă românilor şi economiei naţionale”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

La rândul său, ministrul Energiei, Virgil Popescu, a precizat că prin semnarea acestor contracte de finanţare sunt făcuţi paşi concreţi pentru dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale. „Investim în continuare în dezvoltarea infrastructurii energetice naţionale. Aş dori să le mulţumesc colegilor din minister pentru eforturile pe care le-au depus pentru operaţionalizarea Fondului pentru Modernizare. Iar astăzi (10 octombrie, n.r.), prin semnarea celor nouă contracte de finanţare, facem paşi concreţi în acest sens. Le doresc mult succes celor de la Transelectrica în definitivarea acestor obiective de investiţii foarte importante, care ne vor asigura securitatea şi independenţa energetică”, a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Secretatul general al Guvernului, Marian Neacşu, a precizat că proiectele complexe care vor fi finanţate „demonstrează angajamentul Transelectrica, companie de interes naţional şi strategic, aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare”.

„Marcăm astăzi (10 octombrie, n.r.) un moment important: cele peste 424 de milioane de euro reprezintă cea mai mare finanţare din fonduri europene obţinută de-a lungul timpului de Transelectrica, în contextul în care valoarea totală a Planului Dezvoltare a RET este de aproximativ două miliarde de euro. Complexitatea proiectelor care vor fi finanţate demonstrează angajamentul Transelectrica, companie de interes naţional şi strategic, aflată sub autoritatea Secretariatului General al Guvernului, pentru modernizare. Am atins această realizare printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei, care a promovat proiectele Transelectrica, înţelegând importanţa dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internaţional. Totodată, îi felicit pe colegii de la Transelectrica pentru atragerea acestor fonduri”, a declarat Marian Neacşu, potrivit sursei menţionate.

Preşedintele Directoratului Transelectrica Gabriel Andronache a spus că „procesele de implementare a celor nouă investiţii cu finanţare din Fondul pentru Modernizare situează Transelectrica la alt nivel de performanţă, contribuind la dezvoltarea statutului Companiei în context naţional şi regional”.

„Faptul că am obţinut 30 la sută din finanţările aprobate pentru România reprezintă un efort concentrat de expertiză, experienţă şi implicare al specialiştilor Transelectrica. Acest set de proiecte mari, complexe, dovedeşte angajamentul pe termen lung al Companiei pentru îndeplinirea obiectivelor europene de securitate energetică. Am atins această realizare cu susţinerea Guvernului României, printr-o colaborare excelentă cu Ministerul Energiei care a promovat proiectele Transelectrica la cel mai înalt nivel, înţelegând importanţa dezvoltării infrastructurii electrice de transport a României, în special în actualul context internaţional”, a completat Gabriel Andronache.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker