Administrație

Primăria Siriu, lucrări pentru înfrumusețarea localităţii

Cu gândul la recâştigarea statutului de „staţiune balneo” pe bani europeni

Despre primarul comunei Siriu, Dragoş Voicu, locuitorii spun că acesta şi-a făcut ucenicia în administraţia publică în postura de viceprimar în mandatul inginerului constructor Corneliu Dumitrescu. După două mandate, acesta din urmă a ales să se retragă, astfel că, după ce a obţinut votul şi încrederea cetăţenilor, fostul „vice” a preluat programele, în derulare sau de viitor, o listă pe care a completat-o permanent cu alte proiecte, preferinţa noului primar dovedindu-se a fi… fondurile europene.

„În prezent se lucrează la modernizarea Parcului Central”, spune primarul Voicu pe pagina personală de socializare, „unde atât copiii, tinerii, cât şi persoanele vârstnice se vor putea relaxa. Vă garantez că va fi un parc extraordinar de frumos şi de practic”. În acest context, primarul de Siriu îşi îndeamnă concetăţenii să pună la dispoziţia autorităţilor locale imagini foto care să se constituie într-o panoplie imagistică a localităţii supranumită, printre iubitorii de activităţi turistice, „Mica Elveţie”!

Într-o înşiruire de proiecte în derulare, primarul Voicu dezvăluie „apetitul” pentru fonduri europene: „Am început modernizarea parcării de vis-a-vis de biserică, la capătul liniei de autobuz, unde prin alt proiect finanțat prin fonduri europene se vor monta două stații pentru  încărcare mașini electrice. O altă veste bună, săptămâna trecută am emis ordinul de începere pentru investiţia care privește modernizarea blocurilor de locuințe, prin fonduri europene. Tot săptămâna trecută am emis ordinul de începere a lucrărilor pentru investiția privind modernizarea iluminatului public în comuna Siriu, finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu, iar zilele acestea am semnat contractul de lucrări pentru investiția privind instalarea unui sistem video în comuna Siriu, finanțat prin fonduri europene. De asemenea, în prezent se montează sisteme fotovoltaice finanțate prin fonduri norvegiene în alte 13 gospodării izolate, neracordate la rețeaua electrică”.

Înainte de construirea barajului și ridicarea nivelului apei, stațiunea Băile Siriu, promițătoare odată, se mai rezuma la o clădire neterminată, la al cărei parter erau amenajate trei mici bazine, construcții astăzi distruse și îngropate în mâlul de pe fundul lacului. În ultimii ani izvorul mineral cu apă călduță (cam 31°C) care alimenta bazinele a fost practic acoperit de apele lacului, acum bolborosind spectaculos și inutil din adâncuri sau de pe mal, în funcție de nivelul apei din lac. Uneori, vara, când apele lacului sunt mai retrase și izvorul rămâne pe uscat, cei care cunosc locul se strâng să se „trateze” în preajma lui, cu un grătar la îndemână. Un alt izvor termal, mai recent descoperit cam în aceeași zonă, mai cald decât cel de pe fundul lacului, vorbește lumea c-ar fi fost captat și dirijat spre una din reședințele din zonă.

Articole similare