Administrație

Primăria Scorţoasa, zece proiecte europene acceptate la finanţare

Primarul comunei Scorţoasa este la primul mandat, dar face parte din generaţia tânără, care a înţeles că pentru a aduce investiţii în comună varianta care să garanteze şi finanţările o reprezintă accesarea programelor europene. La acest moment, după aproape trei ani de „investigaţii birocratice”, primarul Vasile Săcuiu se declară mulţumit că are în derulare nu mai puţin de zece proiecte declarate eligibile, adică sunt acceptate la finanţare! Valoarea totală ar fi aproximativ 45 de milioane de lei.

Cele mai importante investiţii de utilitate publică, pentru care este semnat contractul de finanţare din luna septembrie, a.c. şi pentru care primarul va da ordinul de începere, se referă la înfiinţarea reţelelor de apă potabilă şi canalizare. Chiar de săptămâna viitoare, constructorul poate începe lucrările pentru amenajările de şantier. Pentru aceste două investiţii a fost atrasă o finanţare europeană de peste 39 de milioane de lei.

Tot cu fonduri europene va fi modernizat şi eficientizat iluminatul public în comună. Prima etapă, căreia i-a fost rezervată o finanţare de 10 miliarde de lei vechi, va fi încheiată în câteva săptămâni, urmând ca alte 10 miliarde de lei vechi să fie cheltuite în etapa a doua.

De asemenea, alte două proiecte, unul cu o finanţare de un milion de lei, celălalt de 1,3 milioane de lei, vor fi implementate pentru modernizarea sistemului local de învăţământ. În acelaşi context poate fi menţionat şi un proiect pentru construirea unui Centru de zi pentru copii, a cărui documentaţie a fost acceptată la finanţare, şi care ar urma să primească alte două milioane de lei.

De altfel, Sistemul de Învăţământ beneficiază de cele mai multe finanţări, având în vedere că primarul Săcuiu a reuşit să obţină finanţare pentru „Eficientizare energetică” la trei şcoli din comună. Este vorba despre reabilitarea şi modernizarea şcolilor din satele Balta Tocila, Dâlma şi Plopeasa, toate cele trei imobile urmând să fie dotate şi cu panouri fotovoltaice, ceea ce va însemna obţinerea independenţei la consumul de energie electrică. Nu în ultimul rând, administraţia locală a înaintat şi documentaţia tehnică pentru o finanţare europeană în valoare de două milioane de lei, prin PNRR, bani cu care urmează să fie făcute achiziţii – mobilier şi aparatură de specialitate, pentru şcolile din comună.

Articole similare