Educație

FOTO | Școala Gimnazială „George Emil Palade“, la ceas aniversar

Într-un cadru festiv presărat cu manifestări cultural-artistice dedicate zilei școlii și momente pline de încărcătură spirituală, emoțională și profesională, sub deviza „Împreună pentru o educație de calitate”, în zilele de 16 și 17 noiembrie, Școala Gimnazială „George Emil Palade” a marcat 55 de ani de rezultate de excepție, 55 de ani în care păstrarea legăturilor între generații de profesori și de elevi s-au armonizat exemplar, făcând cinste mentorului și patronului spiritual al instituției, savantul de renume mondial, George Emil Palade.

Programul manifestărilor dedicate Zilei Școlii a fost dens, organizat modular, în trei secțiuni, asigurându-se coerența activităților  organizate cu minuțiozitate și cu profesionalism. Cele trei secțiuni au fost intitulate generic, în ordinea derulării, „Spiritualitate și reflecție”, „Artă spirituală, muzicală și literară” și „Interferențe sub semnul educației de calitate”.

Prima activitate s-a desfășurat în incinta Sălii de Sport, pregătită  festiv, urmată de cea la Centrul „Iazul Morilor”. A urmat ziua de vineri, 17 noiembrie, cu workshopul educațional „George Emil Palade – știință, performanță și devenire”, desfășurat în incinta Casei Corpului Didactic din Buzău.

55 de baloane albastre și… conexiunea nevăzută dintre generații

Totul a început cu o activitate a elevilor de la nivelul ciclului primar, desfășurată în ritm de muzică și de mișcare în curtea interioară a școlii, sub privirile emoționate ale cadrelor didactice și ale invitaților: cadre didactice pensionare, reprezentanți ai comunității locale, ai Inspectoratului Școlar Județean, ai Primăriei, parteneri educaționali din cadrul proiectelor de impact derulate de școală, reprezentanți ai părinților. La sfârșitul activității, școlăreii și-au exprimat dorința de cunoaștere și de depășire a limitelor, printr-un gest simbolic, reprezentat de eliberarea a 55 de baloane albastre, reprezentând tot atâtea dorințe înalte, către cerul însorit, sub privirile admirative ale tuturor celor prezenți.

Din curtea școlii, toți cei prezenți au fost invitați în sala de sport a insituției, unde s-a oficiat o slujbă de pomenire a cadrelor didactice care au slujit pe altarul școlii și care s-au mutat la Domnul, urmată și de o slujbă de mulțumire pentru toate realizările școlii de până acum. Momentul a fost plin de încărcătură emoțională, deoarece s-a simțit conexiunea nevăzută dintre generații, fiecare rememorând imagini și chipuri dragi de ieri.

După momentul de spiritualitate, manifestarea a continuat cu un moment de solemnitate reprezentat de înmânarea de plachete și diplome aniversare reprezentanților comunității, ai părinților, ai partenerilor de proiecte educaționale, respectiv cadrelor didactice. Cadrele didactice pensionare au fost valorizate pentru implicarea și realizările de-a lungul carierei profesionale, fiind invitate de către organizatori să împărtășească gânduri, impresii și amintiri. Emoțiile au fost pe măsură de ambele părți, atât la nivelul cadrelor pensionate, cât și la nivelul cadrelor didactice în activitate care au urmărit cu interes discursurile invitaților.

Centrul „Iazul Morilor”, gazda manifestărilor cu scop caritabil

Ziua de joi, 16 noiembrie, a continuat, după-amiază, sub semnul artelor muzicale, literare și plastice, la Centrul „Iazul Morilor” din Buzău. Activitățile au debutat cu o expoziție de icoane pe sticlă cu vânzare în scopuri caritabile. Este vorba despre „Icoana din sufletul copiilor”, o expoziție cu vânzare de icoane pe sticlă realizate de elevii școlii sub coordonarea profesorului de religie Daniela Zaharioiu, banii strânși fiind donați către Centrul de copii de la Valea Plopului. A urmat apoi un recital susținut de foști elevi ai școlii: Mihai Moglan, Alesia Drăgoiu, Delia Dedu, Bianca Soare și corul „Happy Kids”, cu calitatea de invitat special.

Workshop  dedicat patronului instituției

Programul manifestării Ziua Școlii a continuat vineri, 17 noiembrie, sub semnul interferențelor pentru o educație de calitate, în cadrul workshopului educațional dedicat patronului instituției: „George Emil Palade – știință, performanță și devenire”, urmat de o lansare de carte a elevei Victoria Maria Pripon.

Deschiderea activității profesionale a fost realizată de către inspectorul general Daniela Palcău, care a felicitat cadrele didactice prezente pentru rezultatele remarcabile obținute de-a lungul timpului, pentru dăruirea profesională și pentru deschiderea către un învățământ  de calitate, pus în slujba comunității și a dezvoltării tinerei generații.

A urmat apoi un moment realizat de Ioana Teodora Ghinea și de Victoria Maria Pripon, eleve în clasa a VIII-a C, coordonate profesorul Cristina Moise, în care au prezentat aspecte din viața savantului George Emil Palade, și o sesiune de impresii împărtășite de foști absolvenți ai școlii cu rezultate remarcabile în domeniul biologiei, oameni de prestigiu la nivel local, național și internațional. Impresiile au fost atât în format tradițional, cât și prin intermediul media. Aceste decupaje au fost urmărite cu maxim interes de către cei prezenți, în special de către reprezentanții elevilor de clasa a VII-a și a VIII-a care și-au redescoperit adevărata motivație pentru învățare.

Impactul motivațional și valoric a fost creat succesiv de către foști absolvenți ai școlii: profesor universitar doctor Carmen Postolache, decan al Facultății de Biologie din cadrul Universității București, Laura Kuhlmann (Postolache), biochimist, scriitor medical Institutul Național al Cancerului, Lucica Dițiu, director al Parteneriatului Global pentru Oprirea Tuberculozei al Organizației Națiunilor Unite. Înregistrările personalităților de prestigiu în domeniul medicinei și al biologiei au fost adevărate pagini de viață și de performanță, derulate într-o manieră ce a îmbinat profesionalismul, motivația, simplitatea și rafinamentul unei educații alese, ale cărei baze au fost puse la Școala Gimnazială „George Emil Palade”. Timpul parcă s-a oprit în  loc, toți cei prezenți fiind cuceriți de activitatea de excepție sub semnul excelenței.

Anca Drăgulescu, olimpic național și internațional, absolventă a Harvard Univerity, și Eugen Piron, olimpic național și internațional, student la Medicină, au completat seria absolvenților de succes a școlii.

Printre invitați a fost și unul surpriză. Este vorba despre elevul David Andrei Vlad, olimpic național și internațional, cel mai tânăr cetățean de onoare al Buzăului, care a mărturisit că „pe Palade îl poartă în suflet”, așa cum spune și imnul școlii.

Ultima parte a activității a fost reprezentată de lansarea de carte a volumului „Vanitas” al elevei Victoria Maria Pripon, membră a Ligii Scriitorilor,  elevă în clasa a VIII-a C, autoare a mai multor volume de poezii care stau sub semnul metaforei.

Ce spun elevii despre sărbătoarea școlii

  • Ioana Teodora Ghinea, clasa a VIII-a C: „Pentru fiecare dintre noi școala este o a doua casă, un loc special în care ne formăm, ne șlefuim, ne descoperim… În calitate de elevi, reprezentanți ai școlii căreia îi aparținem, încercăm din răsputeri să ne dovedim demni de acest titlu, să contribuim la formarea unui prezent frumos al instituției care ne furnizează educație. Astfel, pot spune cu bucurie, că în cadrul momentelor dedicate celebrării Școlii Gimnaziale <George Emil Palade>, școala noastră, am reușit să dovedesc faptul că sunt mândră să fiu elevă a acestei școli. Am trăit clipe de neuitat, alături de colegi, dascăli, conducerea școlii, dar și de invitați speciali, clipe ce au evidențiat încă o dată frumusetea, unicitatea și importanță școlii căreia îi aparțin. Le mulțumesc dascălilor mei și conducerii școlii, fiindcă datorită dumnealor am luat parte și am contribuit, în calitate de elev, la momente de excelență, așa cum este de altfel și scoala mea”.
  • Andreea Ene, clasa a VIII-a C: „Activitățile desfăşurate în cadrul zilei şcolii m-au impresionat profund, deoarece am putut afla informații interesante din parcursul educațional al şcolii, relatate de către foşti elevi, ce ocupă înalte funcții în societate. La acest moment aniversar, am fost onorată să îi fiu alături colegei mele, Victoria Maria Pripon, cu ocazia lansării noului ei volum intitulat <Vanitas>” .
  • Daria Matei, clasa a VIII-a C: „Ziua școlii are un loc special în inimă. Școala este una dintre treptele noastre către succes și a doua casă timp de nouă ani, unde împreună cu ceilalți colegi și cu profesorii noștri se formează o familie frumoasă, care ne va susține mereu. Anul acesta școala noastră face 55 de ani pe 19 noiembrie. În cadrul acestei zile am participat la un eveniment pe 17 noiembrie la Casa Corpului Didactic Buzău. După ce corul școlii a cântat dragul nostru imn, colegele mele Ioana Teodora Ghinea și Victoria Maria Pripon au susținut o prezentare despre George Emil Palade, om de știință, biolog și medic. El fiind cel după care a fost numită școala noastră, am fost mândri să auzim despre viața și performanțele sale. Apoi foști elevi ai școlii ne-au  prezentat carierele lor de succes, dovadă a profesionalismului și  a devotamentului profesorilor noștri. La final, draga noastră colegă Victoria Maria Pripon și-a lansat al cincilea volum de poezie, <Vanitas>. A fost un eveniment foarte frumos și plin de lecții care ne vor ajuta în viață. Chiar dacă sunt clasa a VIII-a îmi doresc să iau parte la acest eveniment și în anii următori. La mulți ani dragă școală! Vei avea mereu un loc special în sufletul meu!”.
  • Victoria Maria Pripon, clasa a VIII-a C: „Am participat, cu drag, la activitățile susținute în cadrul Zilei Școlii Gimnaziale <George Emil Palade> (am cântat alături de corul școlii, <Cantabile>, am prezentat, pe scurt, alături de o dragă prietenă, viața savantului George Emil Palade și am lansat cartea bilingvă <Vanitas>, al cincilea meu volum de autor. Am fost foarte fericită aflând că oamenii prezenți, elevi și profesori ai școlii celebrate, oameni de cultură ai Buzăului și invitați din Raionul Cahul, Republica Moldova, au avut parte de clipe minunate. Le sunt recunoscătoare tuturor celor care mi-au fost alături în această memorabilă zi, precum și celor care au vorbit atât de frumos despre volumul <Vanitas> (domnul Tudor Cicu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, critic literar,  Elena Căpățînă, președinta filialei locale a Ligii Scriitorilor din România, membră a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, poetă și publicistă, pr. prof. dr. Mihail Milea, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, pr. prof. Laurențiu Turcu, vicepreședintele Societății Culturale Apollon  și  Valeriu Baban, șeful Direcției Generale a Învățământului din Cahul, Republica Moldova, căruia doresc să îi mulțumesc și pentru oferta de a organiza o lansare de carte și în Cahul”.

O școală de excepție și o manifestare pe măsură

  • Georgeta Maria Drenea, învățător pensionar: „Sunt mândră de școala mea, de realizările elevilor noștri! Azi, la ceas aniversar, mă simt emoționată pentru că sunt legată de acest lăcaș de cultură de 33 de ani. Am întâlnit aici dascăli desăvârșiți, dar și elevi și părinți deosebiți cu care am mers pe drumul educației împreună, trecând peste momente grele, dar bucurându-ne în final de realizările copiilor. Mă mândresc cu numeroși elevi care au ajuns oameni de valoare în diferite domenii de activitate. Școala <George Emil Palade> a însemnat pentru mine o a doua casă, unde m-am desăvârșit ca dascăl, iar acum are un loc special în inima mea. Aceasta este școala unde fiecare demers didactic însemană performanță, prestigiu, calitate”.
  • Alina Panait,  profesor de Limba și literatura română, responsabil cu imaginea școlii: „La mulți ani, școală cu suflet mare ce dăruiești tuturor clipe de taină și de înțelepciune! Pragul porții tale a fost trecut de mii de elevi care acum, poate, sunt oameni de știință, cercetători, judecători, avocați, medici, ingineri de renume și, chiar profesori ce-ți slujesc în continuare. Fii mândră de tot ce ai călăuzit, de tot ce ai sădit în inimile celor ce ți-au rostit măcar pentru o clipă numele cu demnitate! Tu ai dat șanse tuturor, pentru că deviza ta a fost ca <Mâine să fim mai buni decât azi>, și toți știu lucrul acesta. Ai lăsat în potirul sufletului fiecărui învățăcel sau fiecărui dascăl ce ți-a slujit cu credință valori și principii esențiale devenirii și creșterii în lumină: verticalitatea, perseverența, spiritualitatea, pasiunea pentru educație, empatia, colaborarea, depășirea limitelor și, mai mult, dorul de tine, de spațiul identificat cu Acasă. Aici, în brațele tale, copiii se simt copii motivați și îndrumați spre tot ce este frumos și nobil, părinții sunt siguri și împăcați că învățătura este pe mâini bune și dăruită copiilor cu profesionalism, iar profesorii sunt mândri că formează împreună familia de care tu, școala mea, te mândrești în fiecare an. Îți mulțumesc în numele tuturor și îți doresc să dăinuiești în numele acelorași valori!  La mulți ani, Școala mea!”.
  • Liliana, Mihai și Marian Crăciun, profesori de Educație fizică și sport: „Suntem o școală de tradiție, cu o bogată istorie, care a dat orașului și țării oameni de valoare, care au excelat în diverse domenii de activitate: medici, profesori, savanți. Aceasta este o idee pe care trebuie să o avem permanent în minte, mai ales acum, la ceas aniversar. Cu fiecare pas, putem mai mult, putem mai bine și avem obligația morală să facem acest lucru. Le-o datorăm celor ce au făcut cu adevărat performanță aici, le suntem datori să ducem tradiția mai departe, așa cum au făcut la rândul lor, la vremea respectivă. La mulți ani, Școala „George Emil Palade! Tot la fel de plini de succes, de satisfacții și de împliniri!”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker