Actualitate

„Prietenul meu poliţistul”, un proiect  al „Boboceilor” care ar putea deveni regional prin implicarea oamenilor legii

Poliția buzoiană a dat o mână de ajutor cadrelor didactice de la Grădinița Boboceii din Micro III în educarea cello mici cu privire la însușirea regulilor rutiere necesare pentru a se deplasa în siguranță pe stradă și pentru a-și alege locurile de joacă astfel încât să fie în siguranță.  Este vorba despre participarea lor activă în cadrul unui proiect despre care , ofiţer de poliţie Emilia Mihăilescu spune că: „ este proiectul educativ, <Prietenul meu polițistul>, derulat în parteneriat Grădinița Boboceii din Micro III.

În cadrul acestui proiect am desfășurat activități la grupele de preșcolari în cadrul cărora am încercat să le transmitem, pe înțelesul lor, misiunea, atribuțiile  Poliției și ale polițistului, de a-i face să se apropie de polițiști și să nu-i considere doar cei care sancționează, ci din contră, cei care-i ajută pe copii și pe cetățenii care au nevoie. Pe de altă parte, pentru că au fost mai multe activități, s-a încercat transmiterea normelor de comportament, astfel încât de la o vârstă cât mai fragedă să știe care sunt comportamentele permise și care sunt cele nepermise. Acum se pune baza comportamentului social și respectării normelor indiferent de ce norme vorbim,  nu doar de norma la regimul de circulație. Copii au desenat în urma întâlnirilor cu noi, dorind  să ne arate cum văd ei Poliția și polițistul. Aici sunt expuse lucrările lor prietenul lor polițistul”.

Pe parcursul întregului an școlar poliţiştii s-au întâlnit cu cei mici în diferite activități pentru ca, zilele trecute, să aibă o ultimă întâlnire înainte de vacanța de vară. Ofițerii de poliție au făcut o ultimă recapitulare cu cei mici a semnificației semnelor rutiere,  au discutat despre culorile semaforului,  comportamentul la trecerea pentru pietoni. În realizarea acestei activităţi oamenii legii au folosit gameboard-ul. „Prin joacă a devenit un lucru serios. Ei au deprins aceste reguli de circulație în joacă, dar este un lucru foarte serios să știe cum să traverseze strada. Cu ajutorul gameboard-ului au învățat să traverseze strada după ce se asigură, au învăţat să respecte culoarea roșie a semaforului electric” , a spus ofiţer de poliţie Remus Necula, care a fost vădit impresionat de faptul că în cele mai multe dintre desenele copiilor participante la concurs înfăţişau poliţiştii în misiune : „ Pe foarte multe dintre aceste desene reprezentative ale copiilor se regăsesc desenați polițiștii”.

Totul a părut o joacă, dar una cât se poate de serioasă. Atât de serioasă încât ea a trecut granițele județului și a captat atenția și unităților preșcolare din județe precum Brașov sau Cluj. Astfel că, anul viitor această activitate educativă cu tematică rutieră are toate șansele să se transforme cel puțin într-un proiect regional. „Am desfășurat multe activități în care am implicat instituția Poliției. Activitatea de astăzi încununează proiectul <Prietenul meu polițistul>. Proiectul a avut un impact bun prin diseminarea lui pentru că avem lucrări artistico-plastice trimise de colege din toată țara, nu numai din județul Buzău : avem de la Brașov, Cluj, Iași, Galați, Brăila. Copii au fost foarte încântați și anul viitor proiectul acesta ar putea fi transformat într-unul regional, care să atragă mult mai mulți parteneri”, a declarat educatoare Dana Voinea.

Proiectul acesta este la prima ediţie în fază judeţeană, spune educatoarea Denisa Dragoslav:” Suntem grupa mare, buburuzele. . ne-am procurat tricouri speciale pentru acest proiect. Tricourile am reușit să le realizăm cu ajutorul părinților, pentru că avem și un proiect cu părinții și aceștia ne ajută  mereu. Sunt tricourile pe care le au copiii ca răspuns afectiv la toată munca pe care polițiștii au depus-o anul acesta împreună pentru educarea copiilor astfel încât aceștia să se deplaseze în siguranță pe drumurile publice”.

Articole similare