Actualitate

Președintele Green Group, discurs despre importanța reciclării

Președintele Green Group, Constantin Damov, a vorbit despre provocările cu care se confruntă țara noastră în privința reciclării, capitol la care suntem codași, după cum o arată cifrele, căci 89 la sută dintre deșeurile electronice nu sunt reciclate. Prezent și la Buzău cu mai multe fabrici, Grupul Green s-a implicat activ în campanii de conștientizare a importanței reciclării, nu doar pentru a crește calitatea mediului înconjurător, ci și pentru a refolosi resurse prețioase din componența deșeurilor.

„S-a vorbit de colectare separată. Ca reciclator pot să spun că trebuie colectare separată, pentru că se reciclează separat. E așa de simplu, lucrurile amestecate nu dau bine. Aș spune că în România, dacă ne uităm la cifre invers, avem niște cifre mari. Rata de nereciclabilitate în România este astăzi la 89 la sută – asta înseamnă că avem cel mai mare grad de mortalitate a resurselor din Europa. Așa le văd eu ca reciclator, așa le văd colegii mei din industrie. Avem o rată de mortalitate a resurselor, resurse valoroase, multe dintre ele fiind chiar din zona materiilor prime critice, care vin chiar din zone de conflict astăzi. Noi le aruncăm cu dezinvoltură, pentru că există o minimă rezistență în ceea ce înseamnă depozitarea”, a menționat Constantin Damov, la conferința Pria Environment.

Un subiect de maximă importanță pentru președintele Grupului Green l-a reprezentat reutilizarea materiilor prime, motiv pentru care a făcut apel public la autorități să schimbe legislația actuală, așa încât produsele propuse spre casare, și procesate în acest sens de fabricile grupului, să fie recondiționate și reintroduse în circuit. În cadrul unei conferințe de presă din toamna anului trecut, Constantin Damov spunea că, lunar, la Buzău, fabricile grupului reciclează circa 25.000 de frigidere și aproape 5.000 tone de electronice, iar un procent de 10 la sută ar putea fi salvate. Produsele reparate ar putea fi vândute mai apoi persoanelor sau instituțiilor care nu dispun de bugete generoase și nu își pot permite diverse aparate noi care să le faciliteze viețile sau activitățile de zi cu zi.

La aceasta se adaugă și criza materiilor prime, care a demonstrat cât de vulnerabilă este nu doar țara noastră, ci întreaga Europă, și cât de mult depindem de importuri, în condițiile în care avem opțiunea de a valorifica resurse deja existente, prin reciclare și reintroducere în circuit a unor produse noi.

O provocare vine și din numeroasele dispozitive electronice, din ce în ce mai complexe, cu regim de reciclare special, de care nu se ține întotdeauna cont. Așa se face că există cazuri ce pot degenera, iar Constantin Damov a dat exemplu banala baterie dintr-o periuță de dinți electrică, ce se poate transforma într-un adevărat pericol pentru mediu și pentru oameni dacă nu este reciclată corespunzător.

„Au apărut lucruri noi pe piață, lucruri la care trebuie să găsim rezolvare mult mai rapid decât la peturi și la sticlă. Noi reciclăm electronice – și iată ce poți să găsești în gunoiul menajer astăzi – și care anul acesta a produs sute de incendii prin autoaprindere – și nu m-aș mira dacă în pădurile din Grecia ele nu au fost generate tot de asemenea mici gadgeturi. Asta este o periuță de dinți, am desfăcut-o, a venit și cu bateria încărcată. Este o baterie litiu-ion care poate exploda la cea mai mică călcare sau dacă avem o atmosferă foarte umedă în jur. Sunt căștile acestea, bluetooth, care au înăuntru o baterie mică de litiu-ion. Toate acestea sunt niște mici brichete – și toată lumea se întreabă cine a pus un foc pe groapa de gunoi, într-un depozit sau într-o pădure”, a mai adăugat președintele Grupului Green.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker