Sport

Premieră! LPS Buzău va avea clasă de fotbal feminin

Liceul cu Program Sportiv Buzău va avea, din septembrie, o clasă de fotbal fete, fapt ce constituie o premieră cel puțin la nivel de județ.  Inițiativa a avut trecere atât la Federația Română de Fotbal, cât și la Ministerul Educației, iar în urma unui dialog constant și a unei analize derulate de forul român a fost dată „unda verde” pentru implementarea unui astfel de proiect, atât la Buzău, cât și la alte câteva instituții similare din țară.

LPS are deja trei echipe de fotbal feminin înscrise în competiții, la diferite niveluri de vârstă: Under 13, 15 și 17. Odată creată această clasă, liceul va avea posibilitatea de a integra în acest program și eleve din mediul rural, care să beneficieze, pe lângă educație, și de cazare gratuită în facilitățile instituției. Dincolo de diversificarea ofertei educaționale, o clasă de fotbal contribuie și la promovarea egalității de gen, oferind fetelor o șansă în plus de a se implica în fotbal.

În ultimii ani, Federația Română a investit numeroase resurse în dezvoltarea fotbalului feminin. Dacă în urmă cu 10 ani, doar 330 de jucătoare erau legitimate la nivel național, în prezent activează, cu acte în regulă, peste 66.000. Nu numai participarea a crescut, cât și interesul pentru latura feminină a sportului rege, principalele repere fiind asistența pe stadioane și audiențele, în creștere la TV.

Contextul este unul propice și pentru LPS Buzău, a cărui academie trebuie să lupte, an de an, cu cele ale cluburilor profesioniste din țară, pentru obținerea unei clasificări cât mai bune în topul național. Marea miză, pe lângă furnizarea juniorilor de calitate, este participarea în Liga Elitelor, acolo unde se bat, practic, cele mai bune școli de fotbal din România.

Anul trecut, concurența pentru clasele de fotbal la LPS a fost una acerbă, cu peste cinci candidați pe loc. Calculul mediei finale de admitere utilizate pentru admitere este cel stabilit pentru învățământul vocațional, profilurile artistic, sportiv sau teologic. Astfel, media finală se calculează după algoritmul (3 APT + MA)/4 = MFA, unde APT = nota finală la probele de aptitudini; MA = media de admitere, MFA = media finală de admitere.

În prezent, LPS Buzău este privită ca una dintre cele mai bune academii de fotbal la nivel național, situându-se pe locul 20, într-un clasament dominat de Farul Constanța și Csikszereda Miercurea Ciuc, cluburi care au dezvoltat de-a lungul anilor adevărate „fabrici de jucători”. Academia buzoiană surclasează, însă, cluburi cu tradiție, precum Dinamo București, U. Craiova 1948 sau Oțelul Galați. Într-un clasament al cluburilor cu activitate exclusivă de copii și juniori se clasează pe locul al doilea, fiind devansat doar de ACS Sport Team București, o academie privată.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker