Administrație

Prefectul ne spune ce preferă polițiștii: un topor în cap de la o „ceafă-lată” sau să fie examinatori auto?

Situația de la Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor Buzău este, în continuare, una nu tocmai bună, iar lipsa personalului, precum și noua legislație, dau mari bătăi de cap. Problema se răsfrânge și asupra Prefecturii Buzău, în subordinea căreia se află serviciul comunitar, iar prefectul Daniel Țiclea spune că primește destul de multe petiții zilnic, de la oameni supărați că durata înmatriculării vehiculelor sau a examenului auto este mult prea mare.

„Nu e zi în Prefectura Buzău să nu am trei-patru telefoane și șase-șapte petiții pe subiectul permise și înmatriculări: că sunt programări sau că și-au luat oamenii mijloace de producție, tiruri sau autocare… Ei plătesc leasing-uri și credite și mai stau două luni pentru că statul român nu poate să le înscrie mașina în circulație. Au dreptate! (…) Sunt situații care, din punctul meu de vedere, trebuie rezolvate. Nu am voie, ca prefect, să rămân în inacțiune față de astfel de cetățeni care vor ajutor de la statul român”, a spus prefectul Țiclea la o emisiune Campus TV.

Problema este, în continuare, lipsa personalului, iar prefectul buzoian a constatat că există o reținere din partea polițiștilor în a deveni examinatori auto. Deși procedura de atestare nu este una foarte complexă, polițiștii preferă lupta cu infractorii, mai degrabă, decât examinarea elevilor școlilor auto, lucru pe care prefectul Țiclea nu și-l explică nici după șase luni de mandat. „(Problema, n.r.) este lipsa resursei umane. Spre marea mea surprindere, există o reținere din partea lucrătorilor polițiști de a deveni examinatori auto la proba practică (…) După șase luni în Prefectură, nu reușesc să înțeleg de ce lucrătorii polițiști se feresc de a deveni examinatori auto. Salariul e la fel ca la cealaltă muncă de polițist, dar în loc să stai să te lupți cu infractorii, spre exemplu, sau de a fi în pericol de a-ți da un «ceafă-lată» cu toporul în cap, examinezi copii să își ia permisul. Mie mi s-ar părea foarte ofertantă această poziție de examinator auto, dar nu am reușit să înțeleg până acum de ce nu are adresabilitate, în condițiile în care atestarea e rapidă, o școală de două-trei săptămâni și ai devenit examinator auto, dacă ești deja polițist”, a mai spus Daniel Țiclea.

Dincolo de lipsa resursei umane, mai este și problema legislației recent schimbată, care prevede ca examinarea la proba practică să dureze 25 de minute pentru ca un candidat să fie declarat admis. Din acest motiv, polițiștii nu pot examina mai mult de 12-14 candidați pe zi. Cu toate acestea, prefectul a constatat și că se creează un cerc vicios în această situație, iar candidații respinși la proba practică se reprogramează, motiv pentru care se decalează examinările chiar și cu câteva luni. „Această problematică a programărilor întârziate mai are o sursă prin faptul că s-a schimbat legislația și musai proba practică trebuie să dureze 25 de minute ca să fii declarat admis. Un examinator nu poate testa mai mult de 12-14 candidați într-o zi. Apoi, se mai intră într-un cerc vicios: dacă ai mulți picați, bineînțeles că ei se vor reprograma (…) Am mai adus unu-doi examinatori delegați de la IPJ, ne străduim”, a mai spus prefectul Buzăului.

În același timp, Serviciul Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări a Vehiculelor se va muta în noul sediu, aflat pe strada Simila, acolo unde a funcționat un centru de plasament, dat fiind că actuala locație este improprie activității, fiind prea înghesuită pentru personal, dar și pentru oamenii care apelează la acest serviciu. Clădirea aparține Consiliului Județean și a fost dată în folosință gratuit Prefecturii Buzău, iar, în prezent, se fac ultimele retușuri pentru a fi adecvată noului scop de activitate.

Articole similare