Politic

Predoiu: „Secţia specială nu mai poate rămâne în forma care este şi pentru contraperformanţa de la înfiinţarea ei”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, consideră că Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu mai poate rămâne în forma actuală, atât din cauza vulnerabilităţilor de construcţie, cât şi din cauza contraperformanţei înregistrare de la înfiinţarea ei, respectiv puţine rechizitorii care au vizat corupţia sau retragerea unor apeluri care au vizat foşti politicieni de vârf. Acesta a fost întrebat de jurnalişti, marţi, înainte de a intra în sediul Consiliului Superior al Magistraturii dacă soarta SIIJ este pecetluită.

“Eu am pronunţat legat de SIJ anumite consideraţii care sunt şi de ordin tehnic, nu numai de ordin politic, de politică publică. Din punctul meu de vedere, secţia nu poate rămâne în forma care e datorită vulnerabilităţilor de construcţie. La asta se adaugă şi contraperformanţa din anul care a trecut de la înfiinţarea ei, un an şi mai bine, puţine rechizitorii temeinice care să vizeze cu adevărat corupţia, din câte ştiu sunt doar câteva”, a spus Predoiu.

El a explicat că Secţia specială s-a remarcat mai mult prin acţiuni ”extrem de nefricite”: ”În schimb, s-au remarcat prin acţiuni extrem de nefericite, nu le mai reamintesc, retragerea apelurilor în cazuri în care nu există o explicaţie pentru acest lucru şi întâmplător vizează foşti politicieni de vârf, continuarea investigării unor funcţionari, oficiali internaţionali, cu imunitate internaţională”, a mai declarat Cătălin Predoiu. El a facut, astfel, trimitere la retragerea unor apeluri, cele mai cunscute cazuri fiind cele ale unor foşti parlamentari PSD, cum ar fi Sebastian Ghiţă, Viorel Hrebenciuc sau Ioan Adam, dar şi la dosarul deschis de procurorul Adina Florea în cazul vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cercetat pentru abuz în serviciu.

Ministerul Justiţiei pro­pu­ne desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) sau regândirea radicală a modului de funcţi­onare şi organizare a acesteia, potrivit unui Memorandum care a fost discutat în şedinţa de Guvern de vineri. Asociaţia Forumul Judecătorilor din România a anunţat că a centralizat parţial voturile magistraţilor din adunările generale, iar rezultatele de până acum arată că 80,8% dintre magistraţi s-au pronunţat pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), 7,76% pentru menţinerea ei, iar 11.43% pentru amendarea normelor juridice care reglementează activitatea instituţiei.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker