Liderul interimar al Partidului Social Demo­crat, Marcel Ciolacu, afirmă că Florin Cîţu este „un ministru iresponsabil care deja a făcut mult rău României”: „Cîţu – demisia! În Senat, a trecut moţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor. PNL nu a înţeles semnalul de alarmă pe care l-a primit atunci când Parlamentul nu i-a dat aviz lui Florin Cîţu pentru a fi ministrul Finanţelor”, spune, într-o postare pe Facebook, pre­şedintele Camerei Deputaţilor.

Potrivit acestuia, în nicio lună de zile, Cîţu „a îndatorat România cu 10 miliarde de lei, a prăbuşit cursul de schimb, a umflat artificial deficitul bugetar şi vrea să vândă cele mai profitabile companii na­ţionale pentru a-şi aco­peri incompetenţa (…) Este un ministru iresponsabil care deja a făcut mult rău României. Trebuia oprit! Premierul Orban ar trebui să îl revoce de urgenţă! Nu există altă soluţie!”, a mai spus Ciolacu.

Moţiunea simplă îm­potriva ministrului Finanţelor Florin Cîţu, în care PSD cerea demisia acestuia, a fost adoptată luni de Senat. După vot, ministrul Câţu a declarat că dacă PNL îi cere demisia, îşi dă demisia, dar, în opinia sa, moţiunea „nu a venit cu nimic serios”. La rândul său, premierul Ludovic Orban afirmă, după ce mo­ţiunea simplă împotriva ministrului Finanţelor, Florin Cîţu, a trecut, că este „foarte mulţumit” de colaborarea cu acesta şi că nu are de gând, „sub nicio formă” să ia vreo decizie legată de acesta.

În favoarea moţiunii iniţiate de PSD şi intitulată „Guvernare PNL – numele tău este AUSTERITATE” s-au pronunţat 59 de senatori, iar împotriva acesteia 56. „Domnule Cîţu, domnule Orban, nu este o greşeală să vă recunoaşteţi limitele. Din contră, de cele mai multe ori, este nevoie de acea doză de onestitate cu privire la greşelile din trecut şi la neliniştile şi hazardul prezentului. Aceasta nu va ştirbi cu nimic din ceea ce este <smart> sau <bright> în fiecare dintre dumnea­voastră, dar vă va aşeza, la un moment dat, acolo unde vă este locul, dincolo de tendinţa, poate firească, de a încerca să înaintaţi pe scara ierarhiei până la limita de incompetenţă, pa­rafrazând principiul enun­ţat de Peter (<Într-o ie­rar­hie, fiecare salariat tinde să urce până la nivelul său de incompetenţă>, n.r.). Şi atunci, domnule Cîţu, domnule Orban, vom prefera să vă daţi o demisie demnă în acest moment, unei demiteri ruşinoase mai târziu! Sunteţi o echipă şi puteţi face asta împreună, dacă vă lipseşte curajul individual”, se arăta în textul moţiunii.

Şi senatorul social-democrat de Buzău Lucian Romaşcanu a postat pe Facebook un text prin care, în stilul propriu, cere demiterea ministrului Finanţelor: „Dl Cîţu, cunoscut şi sub pseudonimul de scenă Selfion Cîţu, are o performanţă greu de egalat: respins de comisii la nominalizarea ca ministru al finanţelor; penalizat prin moţiune simplă de Senat pentru o primă lună catastrofică. Consecinţa firească, de­miterea fără întârziere din guvern. Ce primim? Acordarea de credit fără rest din partea PNL deşi declaraţiile dumnealui despre deficit au dus la un răspuns dezastru al pieţelor: curs EUR/RON spre 5 lei, randament al obligaţiunilor mai mare cu 15% decât în octombrie, ROBOR istoric maxim etc. etc. E în­ceputul unui guvern PNL ce se arată profund nefast pentru România. P.S.: La acuzele documentate ale senatorului Zamfir legate de trecutul de manipulator de pieţe financiare, onorabilul a preferat să nu răspundă”, a scris Romaşcanu pe Facebook.