sâmbătă, 24 octombrie 2020

Predoiu: ,,Avem perspectiva de a rămâne singura ţară cu MCV. Să abordăm pragmatic subiectul”

Cătălin Predoiu, ministru propus pentru Justiţie, a spus, miercuri, la audierile din Parlament, că România riscă să rămână singura ţară din Uniunea Europeană cu Meca­nism de Cooperare şi Verificare, ceea ce ar fi „o catastrofă”, şi a afirmat că e momentul ca acest subiect să fie abordat ­pra­gmatic.

„De zece ani încercăm fără succes să realizăm şi să ridicăm MCV, dar avem în faţă perspectiva de a rămâne singura ţară din UE cu MCV. Aceasta ar fi, în opinia mea, o catastrofă ale cărei efecte nici măcar nu le putem realiza în acest moment”, a spus Cătălin Predoiu. El a continuat spunând că aproape toate nereuşitele României în plan european ar putea să fie legate de Mecanismul de Cooperare şi Verificare.

„Nu ne putem promova complet interesele naţionale până nu reuşim împreună să ridicăm MCV. Nu e vorba doar de MCV, ci şi de ridicarea intrării în OECD (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, n.r.), motivată, argumentată, poate pretextată pe alocuri de pro­blemele de corupţie din România. Este vorba şi de ratarea intrării pentru atâţi ani de zile în zona Schengen, motivată de persistenţa MCV. Să nu ne imaginăm că vom intra în zona euro fără să rezolvăm MCV, deşi par să nu aibă legătură. Se va găsi un stat care să spună că nu se poate, pentru că avem MCV”, a mai spus Predoiu.

Ministrul propus pentru Justiţie s-a adresat colegilor săi parlamentari spunând că, indiferent de părerile divergente, subiectul MCV trebuie abordat „pragmatic”: „Sunt de părere că politica de confruntare cu UE a fost un eşec (…) nu a avut niciun rezultat pozitiv pentru ţară. Vă invit să abordăm pragmatic acest subiect fierbinte dincolo de părerile uneori divergente asupra lor. Vă propun să înlocuim politica de confruntare cu UE cu o politică de cooperare cu UE”, a mai afirmat Predoiu.

Deputatul Cătălin Predoiu, propunerea pentru Ministerul Justiţiei în Guvernul Orban, a mai deţinut acest portofoliu în perioada 2008-2012 şi a fost ministru interimar la Ministerul Afacerilor Externe. Predoiu a criticat în repetate rânduri acţiunile fostului ministru al Justiţiei Tudorel Toader.

1 COMENTARIU

  1. MCV este jugul UE pus romanilor! Firește cu acceptul lui Iohanis, Kovesi și a altor cozi de topor din tara…

Comments are closed.

loading...
error: Content is protected !!