Cultură

Povestea din spatele scenei Festivalului COMIC 7 B de la Buzău spusă de Irinel Constantinescu-Martin

Irinel Constantinescu-Martin este manager cultural și director executiv al festivalului, dar și specialist în comunicare și producător de teatru și evenimente, mai ales culturale. Dincolo de asta, Irinel Constantinescu-Martin se ocupă de producția de teatru, în contul ei fiind trecute spectacolele de succes  „Teatru de repertoriu”, de Eldad Cohen, și „Tanța și Costel”, pe textul dramaturgului buzoian Ion Băieșu.

Irinel Constantinescu și-a îndreptat atenția către teatru de când se afla pe băncile liceului, dar spune că prețuirea față de această artă a căpătat-o în timp. „Pe la cinci ani m-au dus ai mei la teatru și ajungi să te îndră­gostești de teatru dacă vezi cu plăcere spectacole în toate etapele vieții. După care am ajuns la liceu și  priveam teatrul dintr-o nouă perspectivă. La momentul la care eu eram în <Hasdeu>, n-am avut ocazia să intru într-o trupă, așa cum au hasdeienii de azi și este extraordinar că pot face asta sub îndrumarea profesorului Solcan. La momentul acela eram îndrăgostită de teatru, pentru că mergeam foarte mult la spectacole cu ai mei. Pe vremuri, în Buzău veneau trupe de la București, Piatra Neamț și din multe alte locuri, cu piese care se jucau la Sala Sindicatelor, sala cea mai cunoscută și singura funcțională pe zona aceasta. Apoi lucrurile s-au îmbogățit foarte mult pe piața  artistică din România. Când am a­juns la Facultatea de Jurnalism din Capitală am avut oportunitatea să văd sute de spectacole. A fost o experiență de lungă durată, așa că în timp, încet-încet, lucrurile au mers pe un așa făgaș și s-a întâmplat să merg pe zona de producție de spectacole și apoi să intru în zona de producție de festival. Zona de teatru independent are niște producții extraordinare, fantastice; aici activează actori tineri, supertalentați, care acum sunt pe drumul către celebritate. În zona aceasta există niște spectacole care se realizează în condiții mai grele, adică fiecare teatru independent își găsește propriile finanțări, de multe ori actorii și echipa aduc bani de acasă ca să realizeze un spectacol, dar spectacolele produse sunt extraordinare și ne doream foarte tare ca aceste spectacole să ajungă și la publicul din Buzău, pentru că evident se întâm­plă mai multe lucruri în București, în Cluj, în Iași, și era nevoie să se vadă lucrurile acestea și la Buzău. A fost o conjunctură de genul acesta. Soțul meu este, de asemenea, actor independent, și atunci, cumva, domeniul acesta a fost interesant pentru noi”, spune Irinel Constantinescu-Martin.

Așa că la Buzău a ajuns Festivalul COMIC 7 B, care a debutat în 2016. Ediția de anul trecut a festivalului s-a desfășurat online din cauza pandemiei de Covid-19. Festivalul este un eveniment de anvergură internațională și și-a obținut acest statut încă de la prima ediție, ceea ce înseamnă o amplă promovare a Buză­ului, a imaginii și a oportunităților pe care le oferă și aceasta nu numai în Româ­nia, ci și în multe alte țări deja, prin presă și social media. Din această perspectivă, pe finele acestei veri, mai exact din 25 august, timp de o lună, Irinel Constantinescu-Martin va fi implicată în ceea ce se cheamă „Buzău International Arts Festival”, eveniment care reunește edițiile cu numărul șase ale Festivalului Internațional de Film Buzău – BUZZ IFF și Festivalului Internațional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B. În deschiderea oficială a festivalului, pe 27 august, cei prezenți se vor bucura de un concert Damian Drăghici & Brothers. „Buzău International Arts Festival” se va închide pe 25 septembrie, cu un concert al trupei Phoenix.

Premiere peste premiere…

Provocarea din acest an este însă cu mult mai mare pentru Irinel Constantinescu-Martin, deoarece „Buzău International Arts Festival” se va desfășura timp de o lună de zile, perioadă în care buzoienii se vor putea întâlni cu vedete din România și de talie internațională. În festival se vor adăuga numeroase alte evenimente pe lângă teatru și film. Astfel, buzoienii se vor bucura de film, teatru, expoziții, concerte, spectacole stradale, lansări de carte, evenimente pentru copii, întâlniri cu oameni de cultură, conferințe, masterclass-uri de actorie (cu actorii Maria Obretin și Virgil Aioanei), scenaristică (ală­turi de regizorul Nae Caranfil), scenografie și altele.

„Am pornit de la două proiecte, de la Festivalul Internațional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B – care anul acesta ajunge la a șasea ediție -,  și de la proiectul Festival de Film Internațional Buzz IFF, care și el are anul acesta a șasea ediție. De fapt, ele vor fi săptămâni de competiție în cadrul <Buzău International Arts Festival>. Povestea din spatele festivalului este una legată de bucuria noastră de a ne înconjura de teatru și de a oferi și altora teatru din zona independentă. Am adus întotdeauna niște spectacole foarte bune de la teatre independente. Tot timpul am avut selecții din zona aceasta a spectacolelor de calitate, foarte bine jucate, din zona de teatru independent. De asemenea, pe partea de film, au fost proiectate filme, scurt metraje de excepție, pe care buzoienii nu ar fi avut cum să le vadă altfel, pentru că rar au ajuns până acum în Buzău aceste lucruri. Am adus improvizații în Buzău, încă din 2016. A fost o ofertă nouă pentru buzoieni pe care au primit-o cu mare plăcere, mai ales tinerii. Avem întotdeauna public la spectacole și, în special, foarte mulți tineri. Ideea a fost să ducem lucrurile la un nivel superior și, încet-încet, să  transformăm lucrurile în ceva superior, ceea ce este, de fapt, <Buzău International Arts Festival>. Este un festival care ține o lună, care aduce o grămadă de evenimente din zonele artei, pentru că, pe lângă teatru și film, avem multe concerte s-au confirmat concertele Damian Drăghici și Phoenix. Între timp, urmează și altele, pe care le vom anunța. Avem  expoziții de fotografie și de artă plastică, lansări de carte. Una dintre cele mai importante va fi lansarea cvadruplă a regizorului Alexander Hausvater, în cadrul unei întâlniri-eveniment cu publicul”, spune Irinel Constantinescu-Martin. Din program face parte și lansarea cărții „Nicolae Covaci, Fie să Renască”, o primă carte de partituri muzicale ale celor mai cunoscute zece piese ale trupei Phoenix. În premieră în România va fi prezentată și expoziția de pictură a lui Nicu Covaci (Phoenix) și Valeriu Sepi și expoziția de pictură și fotografie cu lucrările actorului Cristi Martin și ale fotografului buzoian Theodor Tudose, despre viața în pandemie.

Și premierele  continuă. „În plus, pentru prima dată de când lucrăm la aceste festivaluri, ne-am gândit că ar fi foarte bine și foarte interesant să ieșim în mai multe localități din județ și să ducem și acolo teatru, film, ateliere pentru copii, pentru că lumea de acolo poate reușește să ajungă mai greu în orașul Buzău, mai ales la un spectacol care începe la ora 19.00 și se termină mai târziu, nefiind apoi atât de ușor pentru spectatorii de la sate de ajuns înapoi acasă. Și atunci ne-am gândit că este bine să mergem noi în mai multe localități”, anunță Irinel Constantinescu-Martin.

Publicul buzoian, motivația principală de a merge mai departe cu festivalul

Motivația de a merge mai departe cu acest festival a fost publicul buzoian care s-a arătat încântat de acest demers cultural. „Ne-a motivat răspunsul publicului de la ediție la ediție, înce­pând din 2016, publicul din Buzău a dat dovadă de interes din ce în ce mai mare. Am avut din ce în ce mai mulți spectatori la proiecții și la spectacole. Reacția lor a fost extraordinară, atât în ceea ce privește spectacolul în sine, cât și  reacția față de actori. La sfârșitul spectacolelor foarte mulți rămân să discute cu actorii să se fotografieze și să interacționeze direct. Este fantastică atmosfera care se creează. Astfel, principalul factor care ne-a motivat a fost faptul că publicul a reacționat foarte bine și a primit cu plăcere și cu bucurie ce am oferit noi. Pe de altă parte, și  reacția invitaților noștri este una care ne motivează, pentru că am primit multe laude și aprecieri și susținere din partea artiștilor, a celor implicați, care ne spun că facem un lucru frumos și că ne apreciază foarte tare că facem asta și că am făcut efortul de a continua ediție cu ediție încă din 2016 și inclusiv anul trecut, când situația a fost extraordinar de specială și a trebuit să facem edițiile online. Dar, de asemenea, am avut multe mii de spectatori în varianta online”, mărturisește Irinel Constantinescu-Martin.

Festival online și public din toate colțurile lumii

Chiar dacă restricțiile sanitare care au determinat anul trecut susținerea festivalului exclusiv în mediul online nu mai sunt atât de presante, practica a demonstrat că festivalul a ținut conectați pasionați de teatru și de film din toate colțurile lumii. Acesta este motivul pentru care festivalul va avea și în această vară o componentă în online. Mai mult decât atât, sunt semnale că unii români doresc să se întoarcă din străinătate pe perioada festivalului pentru a participa fizic la evenimente.

„Vom avea și anul acesta o parte semnificativă a evenimentelor în difuzare online, pentru că anul trecut am avut surpriza fantastică să avem spectatori dintr-o grămadă de țări. De pildă, la festivalul de teatru am avut spectatori din Noua Zeelandă, Belgia, Franța și Canada, oameni care au intrat online la spectacole. Noi am putut să lăsăm spectacolele doar pe durata derulării online, dar și-au potrivit ceasurile și au intrat să vadă anumite spectacole, chiar dacă se aflau în tot felul de zone ale pământului. Ne dorim să păstrăm asta. Este foarte important să fie cât mai mulți spectatori implicați. Pe de altă parte, avem prieteni care vor să vină în România în perioada respectivă, ca să participe efectiv la evenimentele din festival, ceea ce este un lucru minunat. Este sigur că toată lumea va trebui să țină cont de restricțiile pandemice, dar să sperăm că va fi bine. Încercăm să facem în așa fel încât Buzăul să fie din ce în ce mai cunoscut pe partea de realizări culturale. Încer­căm să punem umărul la eforturile care se fac în sensul acesta. Sperăm că din ce în ce mai mulți oameni se vor îndrepta către Buzău ca destinație turistică, pentru că e foarte aproape de București, să zicem că de acolo ar veni mulți turiști. La Buzău sunt foarte multe locuri care pot fi vizitate”, spune directorul executiv al Festivalului Internațional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B.

Spotul publicitar, aproape gata…

De câteva zile au fost încheiate filmările pentru spotul publicitar de promovare a festivalului. La el au participat mulți voluntari, mare parte elevi ai mai multor licee din Buzău. „Am avut mulți prieteni alături de noi care au venit să ne ajute atunci când i-am rugat să vină să se implice. Spe­răm să fie o surpriză și sperăm că va fi una plăcută. Au fost foarte multe persoane care s-au înscris atunci când am anunțat că facem un casting pentru figurație. La filmare au participat 15-20 figuranți. Noi ne-am ocupat de partea de casting, de logistică. Partea de producție în sine, regia și imaginea sunt semnate de Mihaela Constantinescu și Teodor Tudose. Soțul meu, Cristian, a jucat în spot. Fiecare pe zona lui. Acum  trecem la partea de montaj, adică tot ce înseamnă partea din spate. Cât de repede o să-l oferim publicului pentru că și noi abia așteptăm să-l vedem în forma lui finală. Avem voluntari doar din Buzău. Întotdeauna la festivaluri – la cel de teatru și la cel de film – am avut voluntari din multe licee din Buzău și, mai mult decât atât, cei care au terminat liceul, dar au fost în timpul liceului voluntari la noi -, au continuat să vină ca voluntari, chiar dacă erau în facultate. Ei percep acest lucru drept o experiență foarte bună, pentru că în timpul festivalului – cel puțin până acum așa s-a întâmplat -,  ei se întâlnesc cu personalități din lumea artei,  teatrului, filmului, regizori, producă­tori, actori români și străini. Au ocazia  să interacționeze cu un mediu de lucru foarte clar pus la punct, învață să facă tot felul de lucruri legate de organizare, primesc responsabilități, mai mari sau mai mici, sunt delegați să facă anumite lucruri importante și nu rămân doar la nivelul de împărțit flyere în parc. Sunt voluntari de la foarte multe licee din oraș, de toate vârstele, începând cu clasa a IX-a și de toate tipurile de specializări, adică nu vin numai din zona de clase de la uman, ci de peste tot. Sunt voluntari de la <Hasdeu>, dar avem și de la <Arte>, de la <Eminescu> etc. Sunt interesați, sunt activi și pro-activi. Îi instruim pentru responsabilitățile pe care le dăm fiecăruia, iar acum îi vom instrui și cu privire la respectarea măsurilor de prevenire a răspândirii virusului Covid 19, dar întotdeauna sunt pregătiți, instruiți, vorbim cu ei despre cum să își poarte de grijă, un fel de protecția muncii, cum să facă, ce trebuie să facă, cum interacționează”, mai spune directorul executiv al Festivalului Internațional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B.

„Teatrul de repertoriu”, un spectacol israelian în variantă românească

Pentru că un proiect de o asemenea anvergură are nevoie de finanțare, autoritățile locale sunt primii susținători ai proiectului. „Am avut din nou susținerea Primăriei Buzău și, în plus, pe cea a Centrului  Cultural <Alexandru Marghiloman>, instituții  care au fost extraordinar de deschise și ne-au susținut foarte mult în realizarea acestui proiect. De asemenea, și Consiliul Județean este alături de noi. Este un efort pe care trebuie să-l facem și avem nevoie de susținerea autorităților, instituțiilor. Pe de altă parte, ne adresăm foarte multor companii, dintre care foarte multe devin sponsori”, explică Irinel Constantinescu-Martin.

„La toate edițiile, atât Festivalul Internațional de Teatru Independent de Comedie COMIC 7 B, cât și Festivalul de Film Internațional Buzz IFF, au avut participare internațională la diferite niveluri și întotdeauna filmele care au fost proiectate și spectacolele care au venit din diverse țări au fost apreciate. De exemplu, la Festivalul de Teatru au fost spectacole premiate de juriu venit din afară. Unul dintre spectacolele pe care l-am avut în 2017 a fost atât deosebit și atât de apreciat de toată lumea încât am vorbit cu producătorii israelieni, cu regizorii și cu  actorii care l-au realizat și i-am invitat în România. L-am produs în variantă românească într-o premieră națională. Pentru ei a fost o premieră totală, pentru că până atunci nu mai realizaseră un spectacol al lor într-o altă țară. Este un spectacol care a fost apreciat de publicul care l-a văzut inclusiv, la Buzău. A fost jucat și se numește <Teatrul de repertoriu> și joacă în el Cristi Martin și Anghel Damian. Întotdeauna am avut această componentă internațională. Anul acesta ea va fi, de asemenea, inclusă în festival. Este nota specifică pe care vrem să o păstrăm întotdeauna, pentru că expunerea la cultură din alte țări nu poate decât să fie benefică pentru toată lumea, pentru  toate categoriile de public. De aceea, facem eforturile acestea de a avea întotdeauna ofertă din diferite țări”, povestește Irinel Constantinescu-Martin.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker