Actualitate

Polițiștii buzoieni atrag atenția: hoții și-au mutat activitatea în online

Trăim în epoca digitalizării, când cele mai multe activități s-au mutat în mediul online, începând de la cele banale, de zi cu zi, până la cele importante, cum ar fi tranzacțiile bancare. Și hoții și-au schimbat metodele și s-au adaptat la noile vremuri, dând dovadă de inventivitate maximă în a-și atinge scopurile. Polițiștii buzoieni din cadrul Compartimentului de Investigații a Infracțiunilor Informatice atrag atenția asupra a câteva tipare de abordare observate la infractori de-a lungul anilor.

Dacă în urmă cu zece ani aceștia încercau înșelăciuni cu iz romantic, în prezent, infractorii au ajuns să fie lupi în blana oii, furând conturile de Facebook nesecurizate ale utilizatorilor și folosindu-se de imaginea acestora pentru a le pretinde bani altor utilizatori pentru diverse investiții profitabile. Cei ce pică în plasa hoților se pot trezi păgubiți serios dacă nu sunt atenți la mesajele primite și la conținuturile acestora, cum ar fi linkurile accesate.

„Această zonă a infracționalității a luat amploare. Începem cu anii 2014-2015, când, pe teritoriul nostru, au apărut acele infracțiuni cunoscute ca și «soldatul american» sau infracțiuni privind înșelăciuni romantice. Persoane își făceau conturi de Facebook cu fotografii ale unor soldați sau persoane importante din armate străine și abordau diverși utilizatori solicitându-le bani. După 2019-2020 au început să-și diversifice foarte mult modurile de operare, începând cu metoda OLX. Ulterior, s-au diversificat cu acțiuni de phishing. Mai nou, prin intermediul unor conturi furate de Facebook, se face o publicitate pentru investiții în criptomonede. După ce ați făcut acea depunere o să vedeți cum vor crește sumele, dar ele cresc fictiv, cu bani de la alte persoane păcălite. Ei se folosesc de două lucruri: accesul la tehnologie și dorința de îmbogățire”, a declarat agentul șef de poliție Ionuț Ispas, din cadrul Compartimentului de Investigații a Infracțiunilor Informatice al IPJ Buzău.

De parcă acest lucru nu era suficient, în afara rețelelor de socializare sau a diverselor platforme de comerț online, site-urile instituțiilor bancare au început să atragă atenția infractorilor informatici care le clonează și apoi se folosesc de datele victimelor cu scopul de a le sustrage banii din conturi. Există metode de preîntâmpinare a fraudelor bancare și măsuri care, însă, nu garantează într-o proporție covârșitoare siguranța unui cont, în situația în care un utilizator nu este atent și își oferă datele de contact și cele ale contului unor persoane necunoscute. „Facem eforturi constante de a asigura siguranța clienților noștri. Aceste infracțiuni sunt în creștere pentru că acest domeniu este în creștere. Avem instalate în comunicarea dintre noi alerte, o alertă internă. Sunt instituții care asigură blocajul acestor site-uri. Eu primesc telefoane și în week-end, că vor să vireze pe criptomonede și nu le dă voie banca. Noi nu le dăm voie, de regulă, ne îndepărtăm de clienții care au un comportament nepotrivit. Le închidem conturile și sunt chiar unele persoane importante care nu înțeleg. Prima reacție când identificăm o astfel de situație este să securizăm contul respectiv și apoi, dacă are o suspiciune că a fost înșelat, să se adreseze instituțiilor abilitate”, a precizat directorul regional al Băncii Transilvania, Marin Neagu, pentru „Agerpres”.˝

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker