Sănătate

Spitalul Județean, probleme după suspendarea angajărilor

„Odonanța austerității” – publicată la săptămâna trecută în Monitorul Oficial și care prevede, printre altele, suspendarea până la finalul anului a angajărilor în instituțiile publice – produce deja efecte și a blocat, în acest moment, angajările în sistemul sanitar, chiar dacă s-a vorbit despre o posibilă exceptare, iar sindicatele din domeniu amenință cu declanșarea grevei generale.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Buzău anunță că va depune un memoriu la Ministerul Sănătății după ce au fost suspendate două concursuri pentru angajarea unor medici, în urma Ordonanţei de Urgenţă nr. 34 din 12 mai privind unele măsuri fiscal-bugetare.

SJU Buzău anunța în data de 5 mai că scoate la concurs un post vacant pentru medic specialist în specialitatea Chirurgie generală şi, respectiv, un post pentru un medic rezident an VI în specialitatea Chirurgie generală. Potrivit instituţiei spitaliceşti, ca urmare a unei ordonanţe de urgenţă recent intrată în vigoare, cele două concursuri au fost suspendate. Având în vedere deficitul de personal în anumite secţii, conducerea celei mai mari unităţi spitaliceşti din judeţ a anunţat că se va adresa Ministerului Sănătăţii pentru deblocarea situaţiei.

„Având în vedere Ordonanţa de urgenţă nr. 34 din 12 mai 2023, Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău a suspendat concursul pentru ocuparea celor două posturi de medici pentru Secţia Chirurgie Generală. Pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău este o mare problemă suspendarea acestui concurs. Conducerea spitalului va depune un memoriu la Ministerul Sănătăţii pentru rezolvarea acestei probleme”, a declarat Adriana Bunilă, purtătorul de cuvânt al SJU Buzău. Ordonanţa de urgenţă a fost recent adoptată de către Guvern pentru reducerea cheltuielilor bugetare în sectorul de stat, stârnind nemulţumiri în rândul sindicatelor din diverse domenii de activitate.

Nu doar Spitalul Județean se confruntă cu astfel de probleme, ci și Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca, de unde au fost retrase de la concurs 24 de posturi.

„Posturile pot fi deblocate prin memorandum, memorandumul va permite același lucru ca și în cazul educației – o exceptare de la prevederile Ordonanței și posibilitatea de a se face angajări în sistemul de sănătate”, explică Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor. Președintele Colegiului Medicilor mai spune că, în acest moment, angajările sunt blocate. Mai mult chiar, odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, au fost blocate inclusiv concursurile aflate în derulare în acest moment: „Toate concursurile aflate în derulare sunt blocate. Atunci când va apărea un memorandum și va fi aprobat, poate exista șansa să se deblocheze. Dar în acest moment, ele sunt blocate, este efectul Ordonanței. Ordonanța produce efecte. Aceasta este realitatea, angajările sunt blocate”.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker