Actualitate

FOTO | Primăria Rm. Sărat, premiată de Asociația Administratorilor Publici din România

Este singura din țară care gestionează un centru Europe Direct

Municipiul Râmnicu Sărat a fost premiat în prima zi a lucrărilor Forumului Național al Administratorilor Publici din România – Ediția 2023, organizat de Asociația Administratorilor Publici din România (AAPRO), în cadrul  Galei Premiilor, acolo unde au fost premiați administratori publici și proiecte de succes de la toate nivelurile administrative și au fost recunoscute performanțele parteneriilor AAPRO și a altor personalități. Au fost oferite premii celor mai importante ințiative ce au avut loc la comune, orașe și municipii.

Premiul pe care l-a primit Primăria Râmnicu Sărat are legătură cu activitatea care se defășoară în cadrul Centrului Europe Direct. Primăria din Râmnicu Sărat este, de altfel, singura din România care gestionează un centru Europe Direct, pe lângă biblioteci, consilii județene, organizații ori fundații.

După Adunarea Generală a AAPRO s-au organizat dezbateri privind rolul funcției de administrator public, soluții de bune practici și modele de succes pentru proiecte de tip Smart Village/City/County, prezentări ale unor soluții inovative din partea unor companii naționale și internaționale de renume.

Florin Ceparu.

Pe 24 mai a fost organizată prima ediție a Premiilor AAPRO. Au fost acordate peste 30 de premii pentru fiecare tip de structură administrativ teritorială, parteneri și premii speciale AAPRO. Municipiul Râmnicu Sărat a fost distins pentru activitatea susținută derulată în cadrul Centrului Europe Direct Râmnicu Sărat, un laborator de educație comunitară și europeană, pentru proiectele derulate din fonduri europene de către municipalitate, „având bucuria”, după cum spune Florin Ceparu, coordonatul Europe Direct Râmnicu Sărat și administrator public al Municipiului Râmnicu Sărat, „de a fi parte dintr-o listă onorantă, alături de administratorii publici ai municipiilor Brașov, Iași, Galați, Tulcea și cei ai Sectoarelor 2 și 6 București”. Recunoașterea de care se bucură Centrul Europe Direct din Râmnicu Sărat are legătură cu obiectivele propuse și cu activitățile desfășurate. „Am primit premiu pentru activitatea Centrului Europe Direct Râmnicu Sărat și pentru modul în care ne implicăm în procesul de educație la nivel local prin acest Centru și prin activitățile. Din 2021 coordonez Centrul Europe Direct din Râmnicu Sărat. Ne dorim să creăm un parteneriat local pentru educație și prin aceste activități educative «să aducem Europa» mai aproape”, explică  Florin Ceparu.

Ce a făcut din decembrie 2021 și până acum Centrul Europe Direct Râmnicu Sărat

Centrul Europe Direct Râmnicu Sărat are deja multe activități și inițiative. De curând, Europe Direct Râmnicu Sărat a organizat cursul „IDEAS HUB RÂMNICU SĂRAT”, prin care au fost formați, timp de o lună și jumătate, în perioada ianuarie–februarie 2023, mai bine de 25 de tineri în procesul de „Scriere de proiecte prin programele Erasmus Plus” și Corpul European de Solidaritate. Rezultatul acestui hub a fost că tinerii au scris proiecte. Au fost depuse nouă proiecte la termenul 23 februarie, trei dintre acestea fiind deja aprobate. „Este un hub care a fost direcționat către tineri din comunitatea locală, peste 30 au participat. Au fost depuse mai multe proiecte în comunitatea locală, primele trei au fost aprobate. Prin aceste proiecte ne dorim să implicăm peste 500 de tineri din comunitatea locală în procesul de implementare. Sunt proiecte legate de domeniul participării publice, artă, educație, cultură, sport, antreprenoriat, digitalizare. Ne dorim foarte mult să investim în creativitatea tinerilor și dezvoltarea lor de competențe, mai ales în 2023 când este «Anul european al competențelor»”,  spune Florin Ceparu. Vor urma și alte proiecte, pentru că, spune Florin Ceparu, mai sunt proiecte care urmează să fie evaluate. Ele au fost scrise mare parte de tineri de 17-18 ani, și sunt foarte creative și au plecat de la necesitățile lor.

Un alt proiect foarte important pentru Europe Direct este cooperarea cu rețeaua Europe Direct, o rețea de multiplicatori ai oportunităților europene. „Au venit șapte multiplicatori Europe Direct la Râmnicu Sărat. Am adăugat și noi șapte lucrători de tineret și trei zile am lucrat având ca obiectiv cum să îmbunătățim vizibilitatea proiectelor de tineret, ca acestea să devină mai atractive”, mai spune administratorul public al Municipiului Râmnicu Sărat.

Cea mai recentă activitate a fost cea dedicată Zilei Europei, sărbătorită în fiecare an în mai. „Evenimentele dedicate Zilei Europei le-am organizat în perioada 1-15 mai, în care ne-am în care ne-am întâlnit cu peste 500 de tineri din comunitatea locală, am fost în săli de clasă, am derulat activități în mediul public, am organizat și o competiție sportivă – un campionat de fotbal la care au participat 100 de tineri ; au fost zece echipe doar de liceeni; noi am atribuit diplome de participare tuturor celor care s-au implicat în activitățile dedicate Zilei Europei”, relatează Florin Ceparu.

Centrul Europe Direct Râmnicu Sărat a  mai construit un „PARTENERIAT  INTEGRAT”  care implică patru licee, cinci școli gimnaziale, trei grădinițe, 15 ONG, 15 instituții publice, precum și reprezentanți ai mediului de afaceri. Împreună cu acești parteneri au fost organizate peste 30 de dezbateri și consultări pe teme europene, dar și de dezvoltare locală, competiții în cadrul liceelor, precum și între licee.  Centrul Europe Direct Râmnicu Sărat a cooptat 30 de lucrători de tineret care să asigure în mod voluntar permanența în cadrul centrului, oferind consiliere tinerilor și cetățenilor care vin cu propuneri, idei, recomandări.

În acest fel, până acum, 80 de clase, respectiv peste 2.000 de elevi au luat parte la activități, prin utilizarea unor metode de educație non-formală – precum „cafenea publică”, „debate”, „open space”, „workshop”, „conferință” – și instrumente digitale precum „EU Kahoot”, „DISCOVER EU Kahoot”, „Mentimeeter”.

De asemenea, peste 1.200 de tineri au luat parte la „ZILELE TINERETULUI RÂMNICEAN 2023”, în cadrul a 15 activități tematice. A mai înființat și „Rețeaua Județeană de Solidaritate și Suport pentru Proiecte de Tineret” și apoi a organizat anual Conferințe de promovare a solidarității, participării publice și dialogului structurat.

În cadrul celei de-a doua zile a lucrărilor Forumului Național desfășurate la Palatul Parlamentului, Senatul României – Sala Constantin Stere, a avut loc o dezbatere unde au participat administratori publici, parlamentari, secretari de stat, reprezentanții Asociației Comunelor din România, personalități și invitați AAPRO. Dezbaterile au arătat nevoia de reglementare suplimentară a funcției de administrator public pentru toate unitățile administrativ-teritoriale din țară, dar și pentru zonele metropolitane, oportunitatea de creare și coordonare prin intermediul administratorilor publici a unor sisteme de management și monitorizare a calității serviciilor publice locale din România, pentru o uniformizare a acestora și pentru o dezvoltare socio-administrativă accelerată.

Prin profesionalizarea unui corp veritabil de experți administratori publici, România va câștiga plus valoare, iar comunitățile locale sunt principalii beneficiari prin implementarea cu succes a proiectelor de investiții moderne, accesarea finanțărilor nerambursabile disponibile, acțiuni care conduc în mod direct la creșterea calității vieții oamenilor.

Se dorește profesionalizarea funcției de administrator public

În cadrul dezbaterilor și lucrărilor Forumului au participat peste 100 de actori relevanți din cadrul membrilor Asociației, administratori publici ai unor județe importante, sectoarele Municipiului București, alte municipii, orașe și comune din toată țara, personalități și parteneri. Adunarea Generală AAPRO a consfințit o nouă conducere care va gestiona munca Asociației Administratorilor Publici din România pentru promovarea acestei funcții tehnice extrem de importantă în dezvoltarea și modernizarea comunităților locale din țara noastră.

Din dorința de promovare și profesionalizare a funcției de administrator public AAPRO a lansat noile structuri funcționale interne, respectiv Academia AAPRO, Editura AAPRO precum și proiectul viitorului HUB DIGITAL AAPRO, activități prin care toți cei peste 700 de administratori publici din România, precum și cei care vor accede în această funcție, vor avea posibilitatea de a accesa programe de perfecționare profesională și training în domenii precum managementul strategic, managementul investițiilor publice, achiziții publice, comunicare și managementul modern al resurselor umane, management de proiect pentru finanțări nerambursabile și multe altele.

Prin experții cooptați precum și lectori din România și din Străinătate Academia AAPRO va garanta un proces de calitate de creștere și îmbunătățire a competențelor, celor care sunt administratori publici, iar resursele de studiu se vor realiza si promova prin Editura AAPRO.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker