Opinii

Politica buzelor reci

Circula pe vremuri un banc despre o haită de câini care îi știau de frică lui Ciulică, cel mai prăpădit dintre ei. Într-o bună zi, un nou venit în haită a pus fireasca întrebare: „De ce vă temeți de el? Că-i bun doar ca să ne pupe-n c*r…”. „Da, dar are buzele așa reci…”, răspunseră veteranii haitei.

Ei, cam așa stau lucrurile prin Partidul Național Liberal, cu simpla deosebire că minim un Ciulică se află în fiecare organizație teritorială. Și mult mai mulți la vârf. Campionii sunt, fără putere de tăgadă, neobosita Alina, cea care se căciulește pe unde apucă, doar-doar își va face cineva milă de soțul său și-l va numi în locul lui Mugur Isărescu la Banca Națională, precum și televizoinistul Rareș, pe care îl deosebește de Cîțu doar sursa privirii rătăcite. Iar în teritoriu, ce să mai vorbim…

Cu alte cuvinte, ne aflăm în plin festival de pupat în c*r al liderului noii echipe câștigătoare. Căruia buzele Ciulicilor nu i se par încă prea reci. Dar nici nu-și dă seama că, la primul ordin de la Cotroceni, aceștia își vor muta atenția către alt loc moale. Mă minunez văzând că nici Orban, nici Cîțu, iar acum nici Ciucă – ajuns pe cai mari din postura de Ciulică al lui Cîțu – nu se întreabă, chiar cu glas tare, de ce nu a fost, respectiv nu-l pupă-n c*r unul ca Bolojan, de exemplu. Eu, unul, n-aș avea liniște până nu aș găsi răspunsul.

Care răspuns este, totuși, la îndemâna oricui. În primul rând, pentru că nu are nevoie. În al doilea rând, pentru că este conștient că, într-o societate normală și într-un partid normal, el ar fi fost soluția, nu toți expirații, instabilii sau cârpele prezidențiale care fac imaginea PNL. Și în al treilea rând, pentru că știe că, acum, în Partidul Național Liberal nu va fi liniște până când Iohannis nu va fi sigur că, la încheierea mandatului prezidențial, va găsi liber fotoliul de lider național, și nu va păți precum predecesorul, care s-a trezit, la încheierea celor zece ani la Cotroceni, și fără partid, și cu pupila în pârnaie, și cu dosarul „Petrov” pe rampa de lansare.

Iar Iohannis, în fruntea PNL, va desăvârși tot ce nu au reușit Orban și Cîțu la un loc și nu va izbuti nici Ciucă: să îl îngroape definitiv. Pentru că PNL, vorba lui Cristian Tudor Popescu, va continua să-și dea cu levierul în genunchi, în cap și în gură, fără să-l atace nimeni.

Articole similare