Educație

Politehnica la Buzău, între promisiune electorală și realitate

Deschiderea unei filiale la Buzău ale celei mai mari universități din România, Politehnica București, ar fi un vis devenit realitate pentru un întreg județ care, la fel ca marea majoritate a celor din țară, suferă din cauza forței de muncă și a locurilor de muncă. Mi­zând tocmai pe această realitate, unul dintre par­tidele locale a avut inspirația de a aduce în discuție în contextul ale­gerilor parlamentare, tocmai această promisiune: Politehnica București va avea o „extensie” la Buzău.

Cât este de posibil acest plan și cât reprezintă doar alte promisiuni deșarte ale unor politicieni care se gândesc la alegătorii lor doar în campanie electorală? Ră­mâne de văzut. Cert este că „găselnița” PRO România Buzău are o anumită bază reală. Mai exact, președintele PRO România Buzău, Felix Rache, cel care des­chide lista de candidați pentru Camera Depu­ta­ților, profită că îl are alături pe deputatul Gabriel Petrea, direc­torul general adjunct al Universității Politehnica din București și primul pe lista pentru Senat a PRO România Buzău. Un alt argument că promisiunea poate fi una serioasă este prezența de vineri la Buzău a unui invitat special, Tudor Prisecaru, președintele Se­na­­tului Universității Politehnice București, forul decizional al Politehnicii.

Prisecaru, Rache și Petrea au vorbit în fața presei despre primii pași pe care i-au făcut pentru a demara acest proiect ambițios: deschiderea la Buzău a unei filiale a Politehnicii București.

Petrea: „Aducem la Buzău decanii acelor facultăți cu specializări pe profilul industriei din Buzău”

„Este un proiect pe care cred că îl vom duce la bun sfârșit mai repede decât ne imaginăm. Îmi dau seama doar pe baza întâlnirilor pe care le-am avut astăzi. Am fost împreună cu președintele Senatului Universității Politehnice București și am vorbit cu președintele Ca­merei de Comerț și Industrie din Buzău ( Ionel Gagu, n.r.) să vorbim despre ne­voile antre­prenorilor din Buzău. Să vedem ce proble­me au cu resursa umană, cu forța de muncă și cum putem noi, Politehnica din Bucu­rești, să dăm o mână de ajutor”, a declarat Gabriel Pe­trea, directorul general adjunct al Universității Politehnica din București.

Deputatul Gabriel Petrea, fost lider al Organi­zației de Tineret a PSD Constanța, a trecut la PRORomânia în octombrie 2019 după ce a votat moțiunea de cenzură pentru demiterea guvernului Dăncilă. Acum Petrea candidează pentru un nou mandat de deputat, fiind dispus să ajute filiala buzoiană a PRO România din poziția pe care o ocupă în conducerea celei mai mari universități din România.

Gabriel Pe­trea

 

„Cred că pasul următor, poate săptămâna urmă­toa­re sau peste două săptă­mâni, este să aducem la Buzău din conducerea universității pe decanii acelor facultăți cu specializări pe profilul industriei din Buzău. Vom discuta concret de ce este nevoie în Buzău. Apoi să începem întâlnirile bilaterale, să vedem dacă începem cu un Colegiu Tehnic, o Școală de Arte și Meserii cum era pe vremuri, să facem programe de master, specializate și să de­marăm acest proiect în Buzău. Deja am văzut și câteva spații (care să găz­duiască viitorul sediu, n.r.). O să deschidem probabil și un centru de informare, pentru tinerii care vor să ia informații despre ceea ce se va întâmpla cu acest proiect, și noi să putem informa po­pu­lația. Politehnica este o instituție serioasă și nu se joacă cu vorbele! Acest lucru se va întâmpla cred că mai repede decât ne așteptam”, a mai declarat Petrea la Bu­zău.

Prisecaru: „Crearea unui colegiu tehnic menit să asigure pregătirea personalului de pregătire medie”

La rândul său, Tudor Prisecaru, omul în fața că­ruia Ecaterina Andro­nescu a pierdut în vară ale­gerile la șefia Senatului Politehnicii București, a vorbit despre cum vede extinderea Politehnicii la Buzău. Prisecaru a amintit despre existența la Buzău, înainte de Revoluție, a unei facultăți de subingineri care a fun­cționat pe lângă fosta ISPS (Întreprinderea de Sârmă).

„Am constatat de mai mulți ani la Buzău existența unor fabrici construite pe forțe proprii care au o producție de înalt nivel tehnic, care se duce mai mult la export. Asta m-a impresionat. În plus, platforma industrială Buzău a avut o secție a Facultății de Mecanică a Politehnicii, și am vrea să revigorăm această secție nu doar cu profilul mecanic, ci cu tot ceea ce se solicită în zona locală. De fapt, nu facem decât să urmăm principiile specializării inte­ligen­te. Dorim să extin­dem cursurile Politehnicii și aici, dar în același timp dorim să contribuim la crearea unui colegiu tehnic menit să asi­gu­re pregătirea personalului de pregătire medie. Mă re­fer, atât în partea de tehnicieni, laboranți, dar în același timp și în partea de tehnicieni pentru proiec­tare, pentru că în domeniul acesta avem foarte multe lipsuri; proiectanții la noi au cam dispărut. Folosind și re­sursele locale să încercăm să sintetizăm un corp didactic care să pregătească acești oameni pentru un viitor. Fără aceștia societatea nu se poate dezvolta exclusiv cu personal cu studii su­pe­rioare”, a declarat Prise­caru.

Tudor Prisecaru

Președintele Senatului Universității Politehnice București dă de înțeles că primul pas va fi mai degrabă deschiderea la Buzău a unui colegiu tehnic aflat sub coordonarea Politeh­nicii.

„În ceea ce privește studiile superioare am identificat deja câteva solicitări. Sunt încă foarte multe de explorat. De aceea vom discuta și cu colegii noștri de la Universitate și probabil în zilele următoare vom reveni pentru a porni niște discuții concrete cu fabricile și pentru a vedea care sunt modalitățile optime pentru a continua cu formarea atât la nivel de specialitate, cât și la nivel superior”, a mai declarat Tudor Prisecaru la Buzău.

 

Rache: „Acest proiect va continua și dacă nu vom ieși parlamentari”

Mult mai familiarizat cu promisiunile electorale, pre­ședintele PRO România Bu­zău, Felix Rache, a în­cheiat prezentarea pro­iec­tului „Politehnica în orașul Buzău. Buzău, județ universitar” mărturisind că, indiferent de rezultatul alegerilor, va duce la bun sfârșit acest proiect care să dezvolte Buzăul, ne­uitând să vorbească și des­pre orașul său natal, Rm. Sărat.

Felix Rache

„Și dacă eu, Gabi și domnul Sava (fostul prefect George Sava, n.r.) nu vom ieși parlamentari, acest pro­iect tot va continua. Suntem niște oameni serioși, ne le­găm destinele de acest proiect, dar ne dorim pentru comunitatea noastră să avem o universitate de tipul Poli­tehnicii București, care înseamnă dezvoltare și for­ță de muncă înalt-calificată. Uitându-mă pe un top al orașelor cu o condiție de viață sporită am constatat că pe primele poziții se află orașele care au universități. Asta mi-aș dori și eu pentru comunitatea noastră, pentru Buzău și pentru Rm. Sărat. (…) Am fost și la Rm. Sărat. Am realizat că în Rm. Sărat sunt vreo 32.000 de suflete, iar Complexul Regie din București este cu vreo 3.000 de suflete mai mare decât municipiul Rm. Sărat. Asta ca să vedem cât de importantă este existența unei universități de rangul Politehnicii într-un oraș”, a declarat Felix Rache.

2 Comentarii

  1. Nu votati tradatorii de la Pro romania ei au trdat oin parlament si a adus la guvernare PNL care a distrus tara numai in 10 luni RUSINE PRO ROMANIA…..

Articole similare

error: Continut protejat!!