Actualitate

Cine este buzoianul de pe lista doctoratelor cu probleme ale Academiei de Poliție

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat, lunea trecută, că a retras acreditarea Școlii Doctorale de la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București. Măsurile au fost luate„în contextul nenumăratelor sesizări înregistrate la Ministerul Educației și Cercetării pe tema calității actului educațio­nal existent la nivelul Academiei de Poliție”, dar și ținând cont de raportul Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne, a transmis Ministerul Educației.

Anisie, a anunțat și că a solicitat Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) verificarea tutu­ror celor aproximativ 800 de teze de doctorat realizate la nivelul acestei școli, începând cu tezele de doctorat ale cadrelor didactice de la Academie, pentru a se constata dacă sunt sau nu rezultatul unui plagiat. Aceasta a menționat că, în primă etapă, vor fi verificate tezele de doctorat ale cadrelor didactice din Academia de Poliție, ulterior urmând a fi verificate și celelalte teze. Întrebată ce se întâmplă cu acei deținători de titluri de doctor care au beneficiat de funcții sau sporuri de pe urma acestor titluri, ministrul Educației a răspuns că „trebuie să se ia toate măsurile legale care se impun, odată ce a fost declarată teza ca fiind plagiată, trebuie luată și măsura administrativă”.

Angajații din sistemul public și dețin un titlul de doctor în domeniul în care își desfășoară activitatea primesc, conform legii, un spor de 950 de lei lunar.

„Din 1995 până azi, Academia de Poliție a produs 683 de doctori; numeroase personalități și-au luat aici doctoratul, iar ulterior s-a probat că plagiaseră. Chiar și așa, măsurile s-au luat greu”, scrie „Newsweek România”.

Printre vedetele care și-au luat aici doctoratul și care, ulterior, au fost acuzate că au plagiat se află:

  • Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, lucrarea sa fiind în curs de verificare la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), care n-au luat o decizie de aproape cinci ani;
  • Ion Netejoru, celebrul șef al Inspecției Judiciare, care s-a ocupat de anchetarea lui Kovesi, când aceasta era șefa DNA. De aproape trei ani, CNATDCU n-a luat o decizie în ceea ce privește suspiciunile privind faptul că și-a plagiat doctoratul;
  • Mai mulți șefi din Poliția Română, printre care buzoianul Bogdan Despescu, fost șef al Ins­pectoratului General al Poliției Române, Bogdan Ioniță, fost șef al Direcției Generale Anticorupție, Adrian Iacob, fost rector al Academiei de Poliție.

Însă există o listă și mai lungă cu doctori ai Academiei de Poliție care probabil își vor păstra titlul universitar obținut aici, lucrările lor nefiind contestate:

  • Alina Bica, care a avut o teză despre spălarea banilor în dosarul RAFO, dosar pe care ea îl instrumenta. Fosta șefă a DIICOT are de executat în România o pedeapsă de 4 ani de închisoare pentru favorizarea infractorului și momentan este în arest în Italia;
  • Cătălin Voicu, fost senator PSD, condamnat la 7 ani de închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu;
  • Mircea Man, vicepreședinte Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, fost președinte al Consiliului Județean Maramureș;
  • Oamenii de afaceri Costel Cășuneanu, Adrian Petrache și Bogdan Buzăianu;
  • William Brânză, fost deputat PDL și candidat la președinția României;
  • Celebrul ministru al Educației Liviu Pop „Genunche” a fost și el doctorand aici.

Un comentariu

  1. Hehee, sunt si mai multi la MAN, numai la Bobocu stiu cativa, unii sunt pensionari si daca cauti si la alte unitati , sunt destui.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker