Opinii

PNL ȘI PANDEMIA – binele datorită lor, răul din cauza poporului

Claudiu DAMIAN
Manager Spitalul Județean de Urgență

Pe 27 februarie, preșe­dintele Klaus Iohannis considera că nu avem „niciun motiv real de panică” și că acest virus provoacă doar simptome „ca în orice răceală”, numai să nu i se strice planurile de alegeri anticipate. Valul doi ne găsește în fața unei situații asemănătoare: cu câteva zile înainte de debutul campaniei electorale, 146 de români au murit și încă 8.651 de români au aflat că sunt infectați cu SARS-COV-2. Cu toate acestea, cea mai mare preocupare a guvernanților rămâne organizarea alegerilor, în timp ce populația se transformă, în viziunea lor, în principalul vinovat pentru extinderea epidemiei în România.

De-a lungul timpului, PSD i-a propus, atât președintelui Klaus Iohannis, cât și premierului Orban, ca toate forțele politice să-și dea mâna și să creeze, alături de specialiștii în sănătate, o strategie care să ne ghideze în lupta cu virusul. Deși nu am fost ascultați, noi am realizat, în colaborare cu specialiștii, propriul plan pentru lupta cu pandemia. Viziunea noastră despre gestionarea acesteia se axează pe consilierea populației și nu pe aplicarea sancțiunilor și a măsurilor coercitive. Prioritare ar trebui să fie identificarea cazurilor pre-simptomatice și asimptomatice și întreruperea lanțurilor de transmitere prin izolarea promptă a persoanelor infectate.

Tocmai de aceea PSD propune o serie de măsuri care să ducă la încetinirea transmisiei comunitare a virusului cum ar fi:

  • Extinderea testării în comunitate, în funcție de risc, ceea ce ar duce la identificarea rapidă a persoanelor infectate și la prevenirea transmiterii ulterioare;
  • Testarea tuturor indivizilor, indiferent de simptome, în locurile cu incidență ridicată. În acest mod ar putea fi identificate cazurile pre-simptomatice și asimptomatice și s-ar întrerupe lanțurile de transmitere prin izolarea imediată a celor care au fost infectați;
  • Accesul facil la testare prin intermediul unei aplicații informatice care să permită oricui să beneficieze de testare, la nevoie, în cazul în care consideră că este expus la risc de infecție;
  • Creșterea capacității de testare, în condiții de control al calității, prin crearea unor centre regionale de training și supervizare, în parteneriat cu instituțiile de învăță­mânt medical superior și cu Institutul Cantacuzino;
  • Încurajarea producției de medicamente autohtone și de dispozitive medicale necesare pentru diagnosticarea și tratamentul COVID-19.

În aceeași direcție pro­punem consolidarea și coordonarea capacității de răspuns a structurilor de sănătate publică – DSP, INSP -, astfel încât persoanele care s-au testat să obțină rezultatele în cel mult 48 de ore. Identificarea rapidă ar duce la întreruperea lanțurilor de transmitere prin izolarea promptă.

Într-o asemenea situa­ție, în care mii de români se infectează zilnic cu SARS-COV-2, un virus despre care știm prea puține lucruri, este clar că undeva, cineva, greșește. Preșe­din­tele Iohannis ar trebui să ia în serios riscul pe care acest virus îl produce persoanelor vulnerabile și să devină președintele tuturor românilor, nu doar un lider de partid care face statistici seci, analizând datele sondajelor electorale. Cei 146 de oameni care au murit ieri de COVID-19 sunt părinții, prietenii sau fii cuiva. Trebuie să luăm măsuri ferme! Suntem în fața unei tragedii pe care în câteva zile nu o vom mai putea evita!

2 Comentarii

  1. COMENTARIU EDITAT: Sigur că da (…)! Dragnea a adus virusul din Brazilia, l-a ținut pitit în lacul Belina și i-a dat drumul înainte să fie vârât la bulău! Ca să se răzbune pe medicii care nu l-au votat deși le-a făcut salarii de occident!
    Pentru a te deplasa în China ești obligat să-ți instalezi anumite aplicații pe telefon și să ai dispozitivul la tine. Nu-l ai, ai comis o infracțiune. Și cu infracțiunile nu te joci acolo întrucât scoringul social funcționează chiar și când dormi. Probabil vă gândiți că se poate fenta sistemul. Până la urmă care-i probabilitatea să te întâlnești cu un milițian care să te întrebe de sănătate, mai ales că tu, oricum, nu comiți infracțiuni. Vedeți, iar gândiți greșit. China e blindată de camere de luat vederi cu recunoaștere facială. În momentul ieșirii din casă, sistemul de monitorizare știe că cetățeanul Chan a ieșit din blocul său. După ce face câțiva pași, sistemul de monitorizare împerechează datele din teren (fața lui Chan care e detectată pe stradă) cu ceea ce raportează telefonul (datele telemetrice). În cazul în care nu se pupă datele, te trezești că iese din pământ un agent care te întreabă de sănătate, întâmplător, chiar pe tine.
    Cam așa funcționează „sistemul”. China, la ora actuală, reușește să-și supravegheze cetățenii cu o combinație de „big data”, inteligență artificială și inginerie socială. Dacă înainte numărul intervențiilor brutale la adresa individului era mare, acum se diminuează progresiv, locul pedepselor fiind luat de chestii soft, menite a te determina să-ți schimbi singur comportamentul. Anumite infracțiuni minore pot fi șterse din scorul social dacă te comporți corespunzător. Iar fiecare dintre indivizi știe asta. Și uite-așa, treptat, omul e adus pe calea „care trebuie”. Dacă vreți o imagine sugestivă, ceea ce se întâmplă acolo e similar gardului electric care delimitează pășunile. Vaca face ce vrea, dar când încearcă să iasă din țarcul delimitat o curentează și n-are ce face altceva decât să se întoarcă.
    Să presupunem că într-un oraș de 10 milioane de locuitori se prezintă la camera de urgență un pacient cu simptomele specifice Covid-19. Analizele îi sunt făcute pe loc și, în momentul în care se confirmă infecția, este gata și ancheta epidemiologică. Instantaneu „desantul medical” cunoaște toate persoanele de care omul s-a apropiat la o distanță mai mică de doi metri, inclusiv contacții acestora. În general sunt luați cei din „prima linie”, adică cei în preajma cărora infectatul a stat mai mult de 15 minute. Sunt testați și se trag primele concluzii. În cazul în care se dovedește că există pericolul unei epidemii, atunci se carantinează zona în care s-au detectat infecțiile și se trece la testare masivă. Prin zonă putem înțelege un cartier, o stradă sau chiar un bloc.
    Ceea ce trebuie să înțelegeți este că ancheta nu se finalizează aici. Autoritățile cunosc inclusiv contactele individului din ultimele paisprezece zile, care sunt studiate serios pentru a afla sursa îmbolnăvirii și posibilitatea existenței unor alte focare.
    Alegerea lui Biden va deschide larg porțile exportului unor asemenea sisteme către statele lumii. Astfel ne vom auto-transforma în „cetățenii corecți gata să servească sistemul controlat de mâini nevăzute”.

  2. Mai lasati-o moale cu PSD-ul, ai caror reprezentanti sunt la fel de vinovati, daca nu mai rau decat PNL, singura voce ferma pe acest subiect a fost a fostului presedinte-Traian Basescu

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker