duminică, 24 ianuarie 2021

Plouă cu bani de la Guvern peste primăriile liberale din județ. Fărâmițe pentru trei administrații social-democrate

Guvernul României a aprobat, în ședința de joi, 17 decembrie 2020, alocarea a peste 876 de milioane de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2020, unor unități sau subdiviziuni administrativ-teritoriale, pentru finanțarea cheltuielilor de funcționare până la sfârșitul anului 2020, precum și pentru finanțarea cheltuielilor necesare ­asi­gurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Din totalul sumelor repartizate de Guvern unor unități administrativ-teritoriale din țară pentru plata cheltuielilor de funcționare, în județul Buzău vor ajunge doar 2.800.000 lei, direcționați către 13 primării de comune. Zece dintre ele au primari PNL. Cei mai mulți bani îi va primi comuna Chiojdu (535.000 lei), urmată de Vadu Pașii (500.000) și Scutelnici (440.000 lei), toate controlate de PNL. Între 100.000 lei și 250.000 lei vor primi și Cochirleanca, Brădeanu, Tisău, Calvini, Pardoși, Padina, Beceni, comune care au, de asemenea, primari PNL.

Bani mult mai puțini ajung la trei primării cu primari social-democrați: Chiliile și Gherăseni (câte 50.000 lei) și Unguriu (25.000 lei).

Județul Buzău a mai primit 4.531.000 lei, repre­zentând sume repartizate pe unele unități administrati­v-teritoriale pentru finanțarea cheltuielilor necesare ­asi­gurării activității de asistență socială și de protecție a copilului, pentru luna noiembrie 2020.

Ciolacu: „Demers penal pentru cei care au avizat Hotărârea”  

Guvernul a alocat bani doar administrațiilor PNL pentru ca Ludovic Orban să fie susținut în continuare ca lider al partidului, acuză președintele PSD, Marcel Ciolacu. El precizează că social-democrații vor ataca Hotărârea de Guvern și că se va face „un demers penal” împotriva miniștrilor care au avizat documentul.

„Guvernul a emis Hotărârea prin care a împărțit sume importante doar administrațiilor conduse de membri ai PNL. E o mită. După ce acum o lună a existat, printr-o Hotărâre de Guvern, o mită electorală către administrațiile PNL, aceasta e o mită ca primarii să-l susțină în continuare (pe Ludovic Orban, n.r.) să fie președintele PNL. Am luat hotărârea în Biroul Permanent Național să atacăm în contencios-administrativ această Hotărâre de Guvern, să solicităm o ordonanță de suspendare a aplicării Hotărârii de Guvern. Mai mult, facem un demers penal către miniștrii care au avizat această hotărâre de guvern. Mi se pare corect ca după 30 de ani această practică să înceteze. Nimeni, niciodată, niciun prim-ministru și niciun Guvern nu și-a permis așa ceva. Acest lucru s-a întâmplat de trei ori sub Guvernul condus de Orban”, a spus, joi, Marcel Ciolacu.

Liderul social-democrat susține că banii au fost alocați „discreționar”: „S-au mutat sume importante în Fondul de rezervă al prim-ministrului și de acolo fiecare sumă a fost transmisă după bunul plac al celui care a redactat acest document, discreționar, deoarece dacă se făcea prin Ministerul de Finanțe s-ar fi făcut funcție de o formulă” a mai precizat președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu.

loading...
error: Content is protected !!