Opinii

Pistolu’ care vede golu’

Pentru constipație și scădere în greutate clar, ne luăm ceaiuri de crușin și ­la­xative la greu, chiar dacă tumora iese prin piele.

Febră 38-39 cu dureri de mușchi în era preCOVID? Antibiotic nene, mă pricep, mi-l iau eu de la colț și mi-l dau 7 zile, până recunoaște virusul gripal că e streptococ.

Crize biliare repetate cu ecografie cu pietre la fiere? Asta e consacrată, tratamentul e clar, mămăligi fierbinți sub coaste și ulei de măsline cu sâmburi cu tot, să crape pancreatita acută de ciudă la concurență cu icterul mecanic.

Ce, ne ducem la doctor dacă suntem palizi ca hârtia și amețim? Luăm un metoclopramid, că e bun la orice și a luat și soacra lui Gicu când i-a fost greață.

Sigur, știm să ne automedicăm. Tone de ­para­cetamoale, nurofene și algocalmine (pluralul nu e întâmplător) au înghițit burțile noastre autodidacte. Doar fruntea noastră are o problemă. Nu suportă, mă-nțelegi, o mână neauto­rizată la capatul termoscanner-ului.

Lasă că triajul epidemiologic e o noțiune pe care mai bine o combatem cu postări colorate ca mărgelele pentru sălbatici decât s-o citim. Lasă ca nu știm diferența între temperatura centrală, axilară, periferică sau (ptiu, apără și păzește, că mâine poimâine ne obligă Oculta), intrarectală.

Dar dincolo de fireasca noastră temere că ni se implementează între cele două emisfere codul de bare de la berea cumpărată, să ne facem curaj, bravi urmași ai lui Zamolxe, când infraroșul fără diplomă ne  ținteste zona frontală: există posibilitatea, ca dincolo de tăblia osoasă, să găsească un misterios gol care să ducă la tunelul energetic din Bucegi….

Epidemie de (co)vid cerebral online.

Costin DUȚU este doctor în Științe Medicale, medic primar de Chirurgie generală la Spitalul Militar Central

(www.drcostindutu.ro)

Mai multe texte, în volumul „Sutură de gând”

Articole similare