Sănătate

Ping-pong cu bolnavi între Buzău și Ploiești. Și viceversa

Spitalul Județean Ploiești care, la rândul său, resimte lipsa personalului pe anumite secții. Chiar dacă la Spitalul Județean Buzău, în ce privește medicii, gradul de ocupare este de 92 la sută, acest lucru nu este neapărat ceva bun, pentru că în continuare sunt secții foarte solicitate, care funcționează fie cu un singur medic, fie la jumătate din capacitate, pentru că posturile nu s-au ocupat, în ciuda numeroaselor concursuri organizate.

Pacienții cu afecțiuni cardiologice sau neurologice fac naveta

Așa se face că, în prezent, buzoienii cu afecțiuni cardiologice beneficiază de ajutor de la medicii din Ploiești, iar cei cu probleme neurologice din municipiul din Prahova vin la Buzău ca să fie consultați de doctorii de aici. O situație incomodă, dar necesară, fiind singura soluție găsită, în contextul în care secțiile au rămas cu posturile neocupate.

Claudiu Damian

„Asistenții și personalul mediu, din punct de vedere al gradului de ocupare, este de 97-98 la sută. Dacă am analiza medicii, vedem că avem un grad de ocupare de 92 la sută. Ar părea că stăm foarte bine. Din nefericire, pe unele specialități foarte importante avem deficit. Ne gândim la Oncologie, unde pe cinci posturi am un singur medic de trei ani, mă gândesc la Cardiologie, mă gândesc la Medicină Internă, unde pe opt posturi am patru medici și aș putea să mai spun la ATI, unde sunt la limita de a nu se mai acoperi gărzile. Nu mi-am putut imagina că Ploiești, care este dublu cât noi ca populație și număr de paturi (ar putea avea deficit de medici, n.red.), am început să vorbesc cu managerul, el mă ajută la Cardiologie, eu îl ajut pe Neurologie. Își trimite pacienții din Prahova, când nu au gardă pe Neurologie, la noi la spital. Deci cu un ochi râd, cu un ochi plâng”, a declarat Claudiu Damian, managerul Spitalului Județean Buzău, citat de agerpres.ro.

„65 la sută din cadrele medicale sunt în opt județe. Pentru restul, rămân 35 la sută”

În situația actuală s-a ajuns și din cauza legislației, mai exact a Legii 95/2006, privind reforma în domeniul Sănătății, care trebuie să vină cu anumite clarificări în ce privește modul în care aleg să profeseze medicii, în sistemul public sau cel privat, fără a le îngrădi însă dreptul la practică.

De altfel, deficitul de personal rezultă tocmai din faptul că după terminarea rezidențiatului, medicii aleg să profeseze în spitale mari din țară, iar o parte dintre specialiștii titulari ai spitalului au renunțat la unitatea medicală pentru a lucra în clinici private. „Este clar, ultima statistică făcută la nivelul României arată polii de atracție pentru medici, 65 la sută din cadrele medicale sunt în opt județe, respectiv centre universitare. Gândiți-vă că pentru celelalte județe rămân 35 la sută. Procentul este foarte mic și de aceea suntem în situația asta. Eu am tot spus că ar trebui să se revină puțin la Legea 95. După cum știți, după terminarea rezidențiatului, cinci ani trebuia să rămâi la spitalul unde te-ai înscris. Poate nu, aș merge pe o perioadă de doi-trei ani. Am propus către minister și se pare că încearcă să facă unele modificări legislative”, a mai declarat managerul SJU.

Petre Emanoil Neagu

Ideea aceasta a fost susținută și de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, care insista, în urmă cu un an, că soluția este la Ministerul Sănătății, instituție care trebuie să facă ordine în sistemul sanitar: „Există o criză a medicilor la nivel național. Nu este totul să asiguri niște venituri decente, nu este totul să aduci sau să utilezi spitalele cu aparatură de ultimă generație, mai există o poveste pe care trebuie s-o recunoaștem dar nu vrea nimeni: dacă nu schimbăm legislația, nu o să avem niciodată medici care să rămână, pentru că sunt tentați de mediul privat, ăsta este adevărul. Avem o mare problemă pe povestea asta, mă repet, nu am nimic cu actul medical care se efectuează în privat, este foarte bine, pentru că noi, cetățenii, avem mai multe variante, dar trebuie reglată o poveste”.

 Două noi secții medicale ar putea apărea la Buzău

Chiar dacă anumite secții se luptă cu deficitul de medici, conducerea Spitalului Județean Buzău spune că există cerere pentru înființarea a altor două, respectiv a unei secții de îngrijiri paliative și a uneia de recuperare medicală. În prezent, bolnavii sunt nevoiți să se trateze în alte județe, iar acest lucru face ca recuperarea să fie anevoioasă, la fel și urmărirea progresului unui pacient. Cele două secții ar urma să fie înființate în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și vor avea o capacitate a câte 40 de paturi.

„Împreună cu cadrele medicale, am ajuns la concluzia că este nevoie acută de construire a unui pavilion pentru recuperare medicală și o secție de paliative. Spitalul Județean, la acest moment, nu are o secție de paliative, astfel este destul de greu să finalizezi terminarea unui caz medical, deoarece trebuie să încercăm să facem transferul pacienților care nu mai pot fi tratați la noi către spitalele cu secții paliative.

În discuțiile cu preşedintele Consiliului Județean, acesta a fost de acord să prioritizăm construcția unei secții pavilionare în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și ne dorim să avem undeva la 40 de paturi pentru paliative și la fel pentru recuperare medicală. Este un lucru foarte important de menționat că în cadrul Spitalului Județean sunt medici cu specializări pentru recuperare și paliative care au deja colaborări cu alte spitale”, a declarat Claudiu Damian pentru aceeași sursă.

Valoarea estimată a proiectului este de patru milioane de euro, iar banii ar urma să fie alocați din fonduri naționale, în acest sens administrația județeană din Buzău purtând deja discuții cu reprezentanții Ministerului Sănătății. „Suntem în faza de proiectare, în discuții cu proiectanții pentru a alege cea mai bună opțiune. S-au deplasat la fața locului să vadă terenul și au transmis că permite amplasarea acestor secții exterioare, mai ales că avem utilitățile foarte aproape. Avem deja în Ambulatoriul de specialitate recuperare medicală, dar nu avem secție. Este unul dintre cele mai performante cabinete de recuperare medicală din țară, avem dotare de ultimă generație, dar avem nevoie de continuitate, respectiv o secție de acest tip”, a mai adăugat managerul celei mai mari unități spitalicești din județ.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker