Sănătate

Canicula nu afectează activitatea Centrului de Transfuzie Sanguină

Centrul de Transfuzie Sanguină dispune de echipamente moderne pentru a conserva și stoca lichide biologice în condiții de siguranță. Acestea includ bănci de sânge care mențin temperaturi de la -30 până la +6 grade Celsius și un generator pentru a prelua sarcina în cazul unor întreruperi de energie electrică.

Conform conducerii centrului, camerele în care sunt păstrate rezervele de sânge și plasmă sunt dotate cu aparate de aer condiționat pentru a asigura o temperatură constantă. Aceste măsuri sunt esențiale pentru ca frigiderele și congelatoarele să nu se supraîncălzească în timpul valurilor de căldură, crescând astfel consumul de energie electrică. „Rezervele de sânge sunt păstrate în condiții specifice, avem bănci de sânge, echipamente care păstrează rezervele între 2 și 6 grade Celsius și plasma la temperaturi de -30 de grade Celsius. Avem toate echipamentele necesare pentru stocarea și păstrarea sângelui, prin urmare căldura nu afectează în niciun fel conservarea rezervelor. Avem echipamente cu temperatură controlată, cu alarme, înregistrarea permanentă a valorilor termice!”,  a declarat Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii.

Adriana Crăciun

Sângele este un lichid biologic perisabil și pentru a putea fi transfuzat în siguranță este esențială conservarea și stocarea corespunzătoare. „Avem și generator, în cazul penelor de curent, trecem pe generator și nu se întrerupe aparatura, sunt echipamente sensibile. Avem aparate de aer condiționat care să ne asigure o temperatură constantă în interior, cu termometre în fiecare cameră pentru ambientul congelatoarelor și frigiderelor. Consumul de curent este mare vara pentru că toate aparatele de aer condiționat funcționează la capacitate maximă, astfel încât să poată asigura temperatura ambientală”, a precizat Adriana Crăciun.

În perioada caniculară și a concediilor, numărul donatorilor a scăzut, motiv pentru care Centrul de Transfuzii organizează campanii și colecte mobile. „Numărul de donatori a mai scăzut, am revenit la un număr de 30-40 de donatori pe zi, dar facem colecte mobile, nu avem probleme de stocuri, ne ajung și pentru spitalele noastre, dar și pentru București. Dacă nu vin donatorii la noi, mergem noi către ei. Vin mai puțini în această perioadă, ținând cont și de perioada concediilor, dar realizăm colecte mobile cu colaboratorii noștri la perioade de trei luni”, a mai spus directorul centrului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Articole similare