Actualitate

Pietonii, campionii accidentelor rutiere

Ciocniri frontale, mașini răsturnate, ieșiri în decor, pietoni angajați în traversări inconștiente. Aproape că nu mai este zi în care să nu auzim sau să relatăm des­pre accidente petrecute pe drumurile din județul Buzău, unele mai grave, altele mai ușoare. Statistica polițiștilor buzoieni, din raportul de activitate pe anul trecut al Autorității Teritoriale de Ordine Publică a Județului Buzău, arată că, deși a scăzut numărul accidentelor de pe drumurile care traversează județul, indisciplina pieto­nală rămâne principala cauză generatoare de accidente rutiere grave.

În anul 2020 numărul accidentelor grave a scăzut cu 45, de la 142 la 97, al persoanelor decedate cu 17, de la 51 la 34, iar cel al răniților grav cu 59, de la 133 la 74. În ceea ce privește numărul accidentelor ușoare, acesta a scăzut și el cu 112, de la 429 la 317, un trend similar înregistrând și numărul răniților ușor, 207, de la 624 la 417. Principalele cauze ale accidentelor de circulație au fost: indisciplina pietonală (31% din totalul accidentelor grave), indisciplina bicicli­știlor (13%), pătrunderea pe contrasens (11%), dar și prioritatea auto (8%).

În mediul urban s-au înregistrat 35 de accidente grave, din care 11 în municipiul Buzău, șase în municipiul Rm. Sărat, patru accidente grave pe raza orașelor Nehoiu și Pogoanele și un accident pe raza orașului Pătârlagele. În ceea ce privește accidentele ușoare produse în mediul urban, pe raza municipiului Buzău s-au produs 72 accidente ușoare cu 86 răniți ușor, iar în municipiul Rm. Sărat s-au produs 14 accidente ușoare, soldate cu 19 de răniți usor.

În mediul rural, s-au produs 72 accidente grave, soldate cu 23 morți, 58 răniți grav și 210 accidente ușoare cu 287 răniți ușor, constatându-se o scădere a riscului rutier la toți indicatorii. Cele mai multe accidente rutiere grave și cu cele mai grave consecințe au avut loc pe raza comunelor Vernești (șase accidente), Poșta Câlnău (cinci accidente) și Costești, Vadu Pașii și Zărnești (câte patru accidente).

În continuare, DN2-E85 rămâne drumul cu cel mai ridicat risc rutier la nivelul județului Buzău, pe acest drum național având loc 20 de accidente grave (-11), ceea ce reprezintă 45,36% din totalul accidentelor produse pe drumurile naționale ce tranzitează județul. Urmează DN10, cu 13 accidente grave produse anul trecut, DN1B, cu 7 accidente grave și DN2B cu 6 accidente grave.

Un comentariu

  1. Dacă cei care accidentează pietoni pe trecere nu ar mai avea voie să conducă 10 ani, iar cei care nu acordă prioritate 20 de ani, s-ar reduce drastic numărul accidentelor.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker