Administrație

Piața Centrală, în dizgrația buzoienilor?

Piața Centrală „Av. Stan Săraru” din Buzău, construită în 1935 și denumită după un fost primar buzoian, pare a fi căzut în dizgrație în ultima vreme. Aceasta nu doar din cauza produselor aproape mai scumpe ca cele din supermarketuri, ci și din pricina atitudinii comercianților. Mai multe nemulțumiri ale buzoienilor au ieșit la iveală în ultima perioadă, iar în timp ce unii cetățeni s-au mulțumit să își posteze criticile pe rețelele de socializare, alții i-au adus la cunoștință primarului Constantin Toma situațiile pe care le-au considerat neconforme.

Tarabele extinse, una dintre probleme sesizate

Într-un caz anume, un buzoian i-a scris primarului Toma despre comercianții care se extind cu marfa dincolo de limitele tarabelor, iar astfel, culoarele de trecere sunt mai înguste. Dincolo de a sesiza doar neregulile din interiorul Pieței centrale, omul a făcut referire și la mașinile parcate la întâmplare, care fac deplasarea spre sau din piața buzoiană și mai dificilă.

„Nu cred că dumneavoastră mai știți cum arată Piața Centrală din Buzău, aveți atât de multe de făcut, așa că o să vă spun pe scurt. S-au micșorat peste limitele legale culoarele de trecere, pe mijloc cred că s-au adăugat ceva tarabe în plus pentru că s-a ajuns, în unele locuri, la un spațiu de 1-2 metri. Tarabagiii își depozitează marfa în afara tarabelor, în față sau pe lateral și îngustează și mai mult trecerile. În fața supermarketului sunt grupați cei care nu au unde să vândă, spațiul e și așa mic din cauza acelor schele metalice pentru acele perdele de protecție. Cum ieși din Piață, nu poți trece cu un copil de mână sau cu un cărucior de cumpărături din cauza mașinilor oprite, parcate peste tot: pe carosabil, pe trotuar până în gard, chiar și când sunt locuri goale în parcare. Poliția Locală nu e pe nicăieri, i-ați trimis pe undeva, ca odată cu dispariția măsurilor anti-Covid a dispărut cu desăvârșire? De la tarabe sau de la magazine, se scot ambalajele în fața și uneori stau așa câteva ore până sunt luate. O Piață centrală de toată rușinea!”, i-a transmis buzoianul supărat primarului Toma, pe platforma Primăriei.

Constantin Toma nu a trecut cu vederea comentariul omului și a înaintat plângerea acestuia atât societății care se ocupă de administrarea pieței, SC Piețe, Târguri și Oboare SA, cât și Poliției Locale și conducerii Urbis Serv. Responsabilii pieței buzoiene spun că nemulțumirile omului nu prea sunt întemeiate, iar comercianții sunt verificați zilnic, pentru a vedea dacă respectă spațiile delimitate de ani de zile, tocmai în ideea în care aceștia să nu se întindă mai mult decât este cazul.

„Dimensiunea culoarelor din Piață este aceeași de ani de zile, la momentul amplasării tarabelor fiind trasate linii pentru a se determina cu precizie modul de amplasare a acestora, tarabele de capăt fiind fixate în platoul Pieței. Acel amplasament nu a fost modificat în ultimii ani, tarabele fiind aliniate periodic după cele fixate. Nu era posibil ca să fie adăugate alte tarabe, decât cele ale societății și nici ca cele existente să fie mutate pe alt amplasament decât cel stabilit de conducerea Pieței, observațiile dumneavoastră, nefiind susținute de realitate.

În ceea ce privește modul de expunere a mărfurilor de către comercianții și producătorii care au încheiate contracte cu societatea noastră, aceștia sunt verificați în fiecare zi dacă respectă limitele stabilite de conducerea societății, deoarece modul de expunere a mărfurilor diferă, aceștia neavând aceeași cantitate de marfă în fiecare zi”, spun responsabilii de la Piețe, Târguri și Oboare.

„Mic disconfort” provocat de modernizare

Aceștia mai transmit că, săptămâna trecută, mai multe tarabe au fost mutate, pentru a înlocui lămpile de iluminat clasice, cu unele de tip led, iar acest lucru a creat un mic disconfort pentru cei ce au tranzitat Piața în acel interval: „Menționăm că în săptămâna 26.09.2022-30.09.2022, deoarece au fost efectuate lucrări de înlocuire a lămpilor de iluminat clasice cu lămpi de iluminat tip led, tarabele aflate sub corpurile de iluminat au fost mutate temporar pentru a permite accesul utilajului cu nacelă pentru înlocuirea lămpilor, până seara tarabele fiind repoziționate pe vechile amplasamente”.

În ceea ce privește situația comercianților care își vând marfa în afara tarabelor, reprezentanții Pieței Centrale spun că acest lucru nu ține de competența lor, dat fiind că oamenii se află pe domeniul public, ci țin de Poliția Locală. La fel se întâmplă și cu cei care își parchează mașinile în preajma pieței, unde răspunderea aparține societății Urbis Serv.

„Comercianții care vând produsele proprii în fața supermarketului sunt amplasați pe domeniul public, controlul, verificarea actelor și eventuala sancționare a acestora fiind de competența Poliției Locale. Aceeași situație este și în cazul celor sesizate de dumneavoastră privind modul de parcare a comercianților și vizitatorilor Pieței, parcarea nefiind administrată de societatea noastră, ci de SC URBIS SERV SRL, trotuarele fiind domeniu public. În consecință, numai Poliția Locală are atribuții pentru sancționarea neregulilor și reglementarea situației din parcare”, se mai arată în comunicatul reprezentanților Pieței „Stan Săraru”.

Atitudinea comercianților alungă clienții

Dacă în cazul primei probleme s-a găsit rezolvarea, pe rețelele de socializare, buzoienii discută intens și felul în care unii dintre comercianți își întâmpină clienții, cu vorbe nu tocmai calde. Așa se face că oamenii s-au plâns de faptul că nu și-au putut alege produsele sau erau mai scumpe decât în magazine. De asemenea, cumpărătorii s-au plâns și de faptul că nu li s-au vândut produse în cantități mici, au fost invitați la alte tarabe sau le-au fost vândute legume la suprapreț.

„În Piața centrală sunt numai samsari care te ignoră la cumpărături mici, sau și mai rău, te umilesc în ultimul hal dacă mai ai și pretenții să-ți alegi vreun produs de pe taraba lor. Autoritățile locale nu fac nimic în sensul ăsta; ar putea să le amenajeze talcioc dacă tot sunt numai samsari, bișnițari și nesimțiți, ăștia n-au ce căuta în Piața centrală. Am pățit-o azi, 18 Septembrie 2022, la trei tarabe cu celebra replică «lasă-le acolo» și mi s-a întors spatele pe motiv că am îndrăznit să-mi aleg parte din produse sau altceva cantitate mică; chiar mai mult, la una din tarabe, după ce am plecat, începuse să țipe după mine, deși nu i-am zis absolut nimic respectivei doamne (…) Concluzie: pentru un coș de cumpărături e de evitat Piața centrală, e mult mai civilizat un aprozar de cartier, îți alegi singur produsele, cantitatea, îți cântărești singur și nici nu pleci umilit… nu e diferență mare de preț, unele produse sunt mai ieftine ca-n Piață”, a scris un buzoian pe Facebook.

Postarea omului nemulțu­mit de experiența avută a strâns un număr mare de aprecieri și de comentarii, iar mai mulți cetățeni au povestit, de asemenea, întâmplările neplăcute la care au luat parte și care i-au determinat să își redirecționeze sesiunile de cumpărături către supermarketurile din oraș. Printre acestea, cele mai dese au fost legate de calitatea produselor, iar oamenii au reclamat faptul că una au cumpărat din piață și alta au descoperit acasă, respectiv fructe și legume aproape stricate sau necoapte.

2 Comentarii

  1. Era candva o piata renumita, probabil asta a atras samsarii. Cred ca vanzatori-producatori adevarati sunt mai putin de 10 in toata piata (inclusiv branzeturi). Inainte frecventam curent piata, chiar si de doua ori pe saptamana. Acum cumpar de la maxim patru vanzatori ce stiu ca au produsele lor, fara prea mult azot si gospodarite de ei. Cam o data la doua luni. In rest, doar samsari si/sau nesimtiti/nesimtite la toate tarabele. Multi samsari i-am gasit in Kaufland cumparand legume engross …
    Pacat, era o piata „curata” si vestita candva. M-am orientat spre piata din Dorobanti, mai aerisita si cu produse bune, atat in piata cat si in zona adiacenta.

  2. Acel cetatean ,are mare dreptate . Indiferent ce cumperi , daca nu-ti pune si ceva stricat nu se simte bine . Le pune pe cele frumoase in fata , iar pe cantar iti da din cele de jos . Evit sa iau din piata de multa vreme .

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker