Actualitate

Peste 600 de turiști la Vulcanii Noroioși într-o singură zi

Vremea neobișnuit de caldă din acest week-end a umplut de turiști rezervația Vulcanilor Noroioși. Sute de oameni au venit să admire peisajul frumos din Buzău. În doar câteva ore peste 600 de persoane au intrat în rezervație pentru a petrece câteva ore în aer liber.

Un număr atât de mare de turiști nu a fost înregistrat nici în plin sezon, într-o zi de vară, dar acum se pare că oamenii și-au terminat treburile gospodărești și aleg să se mai bucure de zilele însorite, în natură.

Turiștii veniți din toate colțurile țării au fost de-a dreptul fascinați de peisajele selenare. Oameni de toate vârstele s-au bucurat de ultimele raze de soare de vară târzie.

După plimbare turiștii au poposit la terasele din zonă, acolo unde au fost răsfățați cu bunătăţi locale. Ca de obicei, turiștii au fost așteptați cu tochitură, sărmăluţe, fasole cu cârnaţi şi desert, papanaş, gogoşi, cornulețe de casă. La loc de cinste au stat preparatele în care se regăsesc delicioșii cârnați de Pleșcoi.

Vulcanii Noroioși sunt grupați în patru areale: „La Fierbători”, „Pâclele Mari”, „Pâclele Mici” și „Beciu”. Fierbătorile sunt situate în nordul localității Berca și reprezintă craterele cu o formă aproape circulară, care conțin noroi lichid. Gazele care ies la suprafață agită noroiul fiind dată impresia că acesta fierbe.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mari se află în partea centrală a depresiunii Berca pe un platou arid, de formă circulară, unde există numeroase aparate active de 2-3 m și fosile de 6-8 m, dezvoltate pe o suprafață de 22 ha. Aici predomină vulcanii care degajă noroi vâscos, care prezintă urme de petrol.

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici sunt ceva mai reduși ca înălțime și număr, excepție făcând partea centrală a platoului, unde se află un con proeminent, înalt, care are în partea superioară două cratere active de mari dimensiuni.

La Beciu, vulcanii sunt situați pe o suprafață restrânsă, în apropierea drumului Beciu-Arbanași, activitatea a-
cestora constând mai mult în fierbători.

De curând întreaga zonă a intrat în rețeaua geoparcurilor UNESCO, iar numărul turiștilor care vin aici a crescut subsanțial.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker