Actualitate

Peste 3.500 porci din două focare de pestă africană vor fi sacrificați

Virusul pestei porcine își face de cap la Buzău și se răspândește nu numai în gospodăriile oamenilor, ci și în fermele în care sunt crescute mii de suine. După ce, săptămâna trecută, s-a dispus sacrificarea a peste 8.300 de capete dintr-o fermă din Glodeanu-Șiliștea, cel mai mare crescător de porci din județ, virusul a ajuns și în alte două exploatații. Este vorba despre o fermă din Stâlpu, unde sunt crescute peste 1.000 de animale, și o fermă din Cilibia unde sunt peste 2.500 capete suine. Pentru a opri răspândirea virusului și în localitățile învecinate s-a decis ca cele 1.114, respectiv 2.563 capete de suine, din Stâlpu și Cilibia, să fie sacrificate.

,,Ca urmare a confirmă­rii pestei porcine africane în două exploatații comerciale industriale de suine, în cadrul ședinței de marți, 24.08.2021, a Centrului Local de Combatere a Bolilor au fost aprobate Planurile de Măsuri aplicate în focarele de pestă porcină africană din exploatațiile comerciale industriale de suine  deținute de SC Sarova Farms SRL – Stâlpu, RO0496349008, situată în extravilanul comunei Stâlpu, și SC Ferma Pig Swine SRL – Cilibia, RO0462799001, si­tuată în extravilanul comunei Cilibia, de pe raza județului Buzău, precum și alte măsuri suplimentare”, transmite Instituția Prefectului.

Virusul s-a răspândit din nou la Buzău, iar acest lucru l-a determinat pe prefect să organizeze, marți, o ședință cu toți primarii din județ. Reprezentantul Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Ciprian Boteza­tu, a precizat că, în acest moment, în Buzău sunt active 27 de focare, dintre care trei sunt la nivelul de suspiciuni, cele mai multe fiind înregistrate în localitățile din zona de câmpie, unde zilnic apar noi cazuri de boală. ,,Înregistrăm o explozie a focarelor de pestă porcină africană. Avem 27 de situa­ții de boală, dintre care trei reprezintă suspiciuni. În spatele acestor focare active sunt zeci sau poate chiar sute  de exploatații de contact care nu apar în aceste statistici. Din anchetele epidemiologice, în spatele unui focar au fost identificate uneori 20-30 de exploatații de contact”, a spus Ciprian Bote­zatu, director adjunct DSVSA Bu­zău.

Și mai grav este faptul că localnicii au început să arunce animalele sacrificate la marginea localităților, unde virusul se poate răspândi rapid. Toate aceste situații au fost filmate și făcute publice de către prefectul Silviu Iordache în ședința de marți. Prefectul le-a transmis primarilor care sunt cauzele ce determină ca acest virus să cuprindă din ce în ce mai multe localități dar și care sunt măsurile pe care le pot lua pentru a contribui la oprirea răspândirii acestui virus. ,,Ar trebui să anun­țați cât mai rapid cazurile de îmbolnăvire atunci când ele există, pentru că în situația asta timpul rapid de acțiune este critic în gestionarea răspândirii virusului. Încercați să informați mai bine cetățenii cu privire la riscurile la care se expun când nu transmit la timp faptul că au o suspiciune de îmbolnăviri și pe cât posibil limitați comerțul cu porci și carne de porci. Aveți nevoie să constituiți echipe de intervenție pentru realizarea operațiunilor de îngropare sau pentru transportul animalelor moarte și să asigurați utilaje cu care să fie transportate animalele și să definiți o suprafață de teren unde să fie îngropate pentru că la nivel de județ nu avem un incinerator potrivit în care să putem incinera numărul mare de animale”,  a fost mesajul pe care l-a transmis Silviu Iordache primarilor din județ.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker