Actualitate

Peste 170.000 de hectare de fond forestier rămân în patrimoniul țării. Care este situația la Buzău

În urma proceselor câștigate definitiv în anul 2021, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a reușit să mențină în patrimoniul statului 172.321 hectare. Cea mai mare suprafață, 94,5 la sută, se află în județul Suceava, se arată în datele furnizate de RNP Romsilva.

„Juriștii Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva au reușit în 2021, prin procesele câștigate definitiv, să mențină în patrimoniul sta­tului 172.321 hectare fond forestier, din care 163.000 hectare în Suceava, în urma câștigării definitive și irevocabile a procesului cu Fondul Bisericesc Ortodox Român al Bucovinei”, arată datele Regiei, conform Agerpres.

Alte suprafețe importante de fond forestier, menținute în proprietatea statului, se află în Covasna (3.453 hectare), Argeș (1.000 hectare), Prahova (962 hectare), Vrancea (815 hectare), Neamț (550 hectare), Gorj (521 hectare), dar și în Harghita (350 de hectare).

Direcția Silvică Buzău, structură a Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, administrează, prin cele șapte ocoale silvice, 89.594 de hectare fond forestier, din care 66.993 de hectare sunt proprietatea publică a sta­tului. Ca organizare, Direcția Silvică Buzău este alcătuită din Centrala Direcției și șapte ocoale silvice. Su­prafața actuală a fondului forestier buzoian este de 162.190 ha, din care 159.498 ha pădure, iar suprafața administrată de Direcția Silvică Buzău, prin ocoalele silvice subordonate, este de 84.880 ha. Dintre acestea, 66.727 ha reprezintă fondul forestier proprietate publică a sta­tului (16.918 ha la câmpie, 34.848 ha la deal și 14.961 ha la munte). Alte 18.153 ha reprezintă fondul forestier proprietate privată, dintre care, 145 ha sunt contracte de administrare în zona de munte, iar 18.008 ha reprezintă contractele de pază (4.173 ha la campie, 9.506 ha la deal și 4.329 ha la munte).

De asemenea, în cadrul județului Buzău, suprafața ocupată cu păduri reprezintă 25 la sută, ponderea cea mai mare fiind ocupată de fag (21.942 ha), urmată, în ordine descrescătoare, de rășinoase (14.261 ha) și cvercinee (9.951 ha). Pe zone geografice, fondul  forestier este situat 9 la sută la câmpie, 44 la sută la deal și 47 la sută la munte.

Legi mult mai dure pentru cei care atacă pădurarii

Președintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea prin care atacurile asupra pădurarilor sunt mult mai aspru pedepsite, fiind asimilate ultrajului. Astfel, conform alineatelor noului act normativ, se pedepsește amenințarea săvârșită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violențe, vătămarea corporală, lovirile sau vă­tămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârșite împotriva unui funcționar public, care îndeplinește o funcție ce implică exercițiul autorității de stat. Și intimidarea și răzbunarea, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu sunt sancționate, dar și faptele care se răsfrâng asupra unui membru al familiei func­ționarului sunt stipulate în noua lege. „Faptele pre­văzute la alin. (1) ‒ (3), comise asupra unui polițist sau jandarm, precum și asupra personalului silvic învestit cu exercițiul autorității publice, aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuții, se sancționează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracțiune, ale cărei limite se majorează cu jumătate”.

Legea a fost inițiată de către ministrul Mediului, Tanczos Barna, care spune că speră ca cei care agresează pădurarii „să se gândească de două ori”: „Am început noul an cu bine! A fost promulgată de către Președinte și a apărut în Monitorul Oficial legea care prevede mai multă siguranță pădurarilor care își desfășoară activitatea. Legea inițiată de mine, în calitate de senator, prevede creșterea sancțiunilor pentru ultraj împotriva personalului silvic. Conform noilor prevederi, de acum încolo orice atac sau abuz asupra personalului silvic va fi considerat ultraj, adică se asimilează cu infracțiunile săvârșite asupra polițiștilor și jandarmilor. Continuăm munca!”, a afirmat acesta în­tr-o postare pe Facebook.

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker