Sănătate

Care sunt centrele de evaluare și tratament ambulatoriu pentru buzoienii infectați cu Sars-Cov-2

Ministerul Sănătății vrea să organizeze în cel mai scurt timp posibil centre de evaluare ambulatorie, în toată țara. În cadrul acestor centre, pacienții  infectați cu Sars-Cov-2, care prezintă forme mai ușoare, vor fi testați gratuit, indiferent dacă sunt sau nu asigurați. „Ne-am gândit la cele mai bune soluții, atât pentru pacienții infectați cu virusul SARS-CoV-2, cât și la cei care au alte afecțiuni. Este esențial ca spitalele să rămână funcționale. Pacienții cu alte patologii trebuie să aibă acces în continuare la serviciile medicale”, a declarat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

Scopul înființării acestor centre de evaluare și tratament pentru pacienții infectați cu noul coronavirus este acela de a reduce presiunea din spitale și de a evita aglomerarea secțiilor, în valul 5 al pandemiei de Covid-19, care deja începe să se facă simțit în toată țara.

Pentru început, la nivelul județului Buzău vor fi înființate trei astfel de centre. Este vorba despre Spitalul Județean de Urgență, Spitalul Municipal Râmnicu Sărat și Spitalul Orășenesc Nehoiu, potri­vit directorului DSP, Cristina Ungureanu, citată de sanatateabuzoiana.ro. De asemenea, urmează să se identifice și să se amenajeze aceste spații, iar Ministerul Sănătății va stabili modul în care acestea își vor desfășura activitatea și protocoalele de tratament și evaluare, dar și personalul care va asigura activitatea.

Cel mai probabil centrele vor funcționa în același regim ca centrele de permanență, dar în condițiile în care numărul de infectări va depăși 20.000-25.000, așa cum estimează specialiștii, se va apela la medicii de familie, care vor evalua pacienții și vor stabili tratamentul, urmând ca aceștia să fie urmăriți de medicii de familie la care sunt înscriși.

De asemenea, medicii atrag atenția că tratamentul antiviral nu trebuie luat ,,după ureche”, pentru că le va fi afectată sănătatea. „Este bine că s-a ajuns la concluzia tratării paci­enților infectați cu SARS-CoV-2 în ambulator, dar trebuie avut în vedere că aceste medicamente nu trebuie solicitate de pacient de la medic sau de la farmacie, decât în urma unei evaluări și la recomandarea medicului, pentru că antiviralele au un grad ridicat de toxicitate, iar administrarea lor fără supravegherea unui specialist poate cauza pacientului multe probleme. Tratamentul antiviral este util într-o anumită măsură, dacă este administrat imediat după debutul bolii. La anumite categorii de pacienți și-a demonstrat eficiența dar, ca orice substanță sintetică, fiecare dintre medicamentele antivirale au și efecte secundare. De aceea, fiecare rețetă trebuie adaptată pacientului în funcție de istoricul medical și de forma clinică de boală, ținând cont de reacțiile adverse sau de unele interacțiuni medicamentoase”, a atras atenția medicul de familie Angela Mazdrag, pentru aceeași sursă.

Ministrul Alexandru Rafila promite, pentru valul 5 al pandemiei de Covid-19, monitorizarea permanentă a stocurilor de me­dicamente (antivirale, antiinflamatorii și imuno­mo­dulatoare, anticorpi mo­noclonali) la nivelul spitalelor și transmiterea nevoilor către Ministerul Sănătății, pentru achiziții și alocări rapide.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker