Sănătate

Buzăul, printre primele zece orașe cu deficit de medici

Anul 2021 a fost marcat de o creștere pentru întreaga piață de recrutare în domeniul medical româ­nesc. În ciuda situației pandemice, cererile de angajare de medici și specialiști medicali au crescut cu peste 40 la sută, comparativ cu anul 2020.

Nu doar medicii au fost interesați să se angajeze, ci și clinicile și spitalele au avut nevoie de personal medical, mai ales că, de la începutul pandemiei, Ro­mânia se confruntă cu o criză a cadrelor sanitare. Conform datelor MEDIjobs, o platformă de recrutare medicală din România, numărul clinicilor și al spitalelor care au fost interesate să recruteze medici a crescut anul trecut cu 19 la sută.

Pandemia a făcut ca anumite specializări să fie foarte căutate și bine remunerate. Cele mai căutate zece specializări pentru medici sunt cardiologia, neurologia, psihiatria, diabet, ATI, endocrinologia, medicina internă, ORL, radiologia și medicina de familie. În privința asistenților, cele mai des solicitate posturi de către angajatori sunt pentru stomatologie, medicină generală, recoltări, radiologie, dermatologie, bloc operator ATI, chirurgie cardio-vasculară, balneofiziokinetoterapie (BFKT), cardiologie, potri­vit profit.ro.

De asemenea, posturile din București au fost cele care au înregistrat cele mai mari salarii. De exemplu, medicii de la ATI primeau un salariu de  20.000 lei, cei de la  Neurologie – 18.000 lei, medicii de la  Medicină de urgență – 17.000 lei, iar la Cardiologie – 15.000 lei. Chiar dacă la nivel națio­nal aproximativ 70 la sută dintre specialiștii medicali spun că nu au beneficiat de acele creșteri salariale, în cazul specializărilor foarte căutate și greu de acope­rit, creșterea medie salarială a fost între 15 și 20 la sută.

Cum variază salariile medicilor

Salariile medicilor di­feră de la o regiune la alta. Salariile oferite medicilor pentru a profesa în Oltenia și Moldova sunt mai mici cu aproximativ 25 la sută, comparativ cu alte regiuni.

Buzăul se află în topul primelor zece orașe în care se caută medici, alături de București, Satu Mare, Suceava, Pitești, Ploiești, Craiova, Constanța, Iași și Otopeni. De remarcat este că Timișoara și Cluj-Na­poca au ieșit din topul celor mai atractive zece orașe din țară.

Încă de la începutul anului 2021, Buzăul a scos la concurs în mai multe rânduri diferite posturi pentru medici, motivul fiind acela de a acoperi lipsa celor care s-au pensionat sau care sunt în concediu de creștere copii. Diferența dintre celelalte județe este că la Buzău nu vin medici. Toate concursurile organizate de Spitalul Județean au reprezentat un dezinteres total pentru medici, chiar dacă au fost făcute eforturi pentru a atrage cât mai mulți medici.

Ultimul concurs organizat de SJU Buzău a fost la sfârșitul anului 2021. Atunci au fost vacante 17 posturi de medici. Din păcate, absolvenții Facul­tății de Medicină nu s-au înghesuit nici de data aceasta să își depună candidatura. Un singur medic și-a depus dosarul. Este vorba despre un medic specializat în Boli Infecțioase.

Reamintim că un medic nou angajat la SJU Buzău beneficiază, timp de șase luni de la data angajării, de stimulente financiare a căror valoare este echivalentă cu două salarii minime brute cumulate. Singura condiție pe care medicii trebuie să o îndeplinească este ca ei să lucreze în Spitalul Județean timp de doi ani.

În privința asistenților, cele mai căutate orașe sunt București, Cluj-Napoca, Sibiu și Brăila. Există însă și orașe unde nevoia de asistenți medicali are o acoperire deficitară: Tulcea, Baia Mare, Odorheiu Secuiesc, Miercurea Ciuc, Reșița și Alexandria. La Buzău, concursul pentru asistenți, organizat anul trecut, a fost o reușită.

Articole similare