Actualitate

Pesta porcină se răspândește repede la Buzău. Câte focare sunt active în județ

Autoritatea Națională Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor anunță că în țară sunt active 333 de focare de pestă porcină africană, în ultima săptămână fiind înregistrate 108 focare noi și 11 cazuri la mistreți.

La data de 5 august erau active 333 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care trei focare în exploatații comerciale și cinci focare în exploatații comerciale de tip A, conform datelor transmise de ­AN­SVSA. În total, au fost afectate 49.257 de porcine.

Din 2019 și până în prezent au fost stinse 3.245 de focare de pestă porcină africană. În perioada 30 iulie-5 august au fost înre­gistrate 108 focare noi de PPA, cele mai multe în județele Ialomița (43) și Teleorman (30). Câte cinci focare au fost identificate în județele Bihor și Sibiu, patru în Argeș și câte trei în Olt și Sălaj. La Buzău, Cluj, Iași și Prahova au fost identificate câte două focare, iar în județele Arad, Bacău, Brăila, Galați, Gorj, Maramureș și Vâlcea câte un focar.

La Buzău, pesta porcină africană se răspândește destul de repede, iar acest lucru îi îngrijorează pe crescătorii de animale din zona de câmpie a județului. În total, în județ sunt confirmate 18 focare, cele noi apărute fiind în localitățile Luciu, Smeeni, Viperești, Vintileanca, Căldărăști, Padina, Largu, Caragele, Pogoanele și Costești.

De remarcat este faptul că atât focarele cât și suspiciunile legate de pesta porcină africană au apărut în localitățile din zona de câmpie a județului, motiv pentru care specialiștii se gândesc la posibilitatea ca virusul să fi fost adus în gospodării de pe câmp, odată cu recoltatul furajelor.

,,Din primele informații, există o legătură de cauzalitate între recoltarea furajelor de câmp și apariția focarelor, în sensul că imediat după ce au fost recoltate în mare parte furajele păioase, au început să apară multe cazuri de pestă porcină în județ. Și asta poate fi legat și de decesul unor porci mistreți care probabil nu au fost identificați la momentul oportun și virusul, fiind cantonat în aceste lanuri, ar fi putut fi preluat și dus în adăposturi de creștere a animalelor. În astfel de cazuri recomandăm tuturor fermierilor care dețin supra­fețe mari de pământ, ca de fiecare dată când intră la recoltat să își dezinfecteze utilajele, respectiv combinele, tractoarele, remorcile, cel puțin de fiecare dată când intră într-un lan”, a declarat purtătorul de cuvânt al DSVSA Buzău, Iulian Moca, pentru Focus TV.

De la prima semnalare a prezenței virusului PPA în România, în 31 iulie 2017 și până în prezent, au fost diagnosticate 5.829 de cazuri la mistreți în 41 de județe. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreți se sting după cel puțin doi ani de la apariția lor. Dintre acestea, în intervalul 30 iulie – 5 august au fost înregistrate 11 cazuri noi de PPA la mistreți: trei în județul Hunedoara (mistreți găsiți morți), câte două în Caraș-Severin (mistreți vânați), Satu Mare (mistreți vânați) și Sălaj (mistreți găsiți morți) și câte un caz în Argeș (mistreț găsit mort) și Mureș (mistreț vânat).

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker