Administrație

VIDEO | Toma: Unirea cu Ținteștiul, un proiect pentru viitorul copiilor, nepoților și strănepoților noștri

Primarul Constantin Toma a demarat, pe pagina sa oficială de Facebook, un serial de prezentare a celor mai importante aspecte ale preconizatei uniri cu comuna Țintești – în opinia sa cel mai important proiect al municipalității din ultimii 30 de ani -, proces în cadrul căruia referendumul local pe această temă, care va fi organizat pe 26 septembrie, are o importanță deosebită.

În primul episod, pos­tat pe Facebook în format video, Toma prezintă aspecte ale geografiei municipiului Buzău, ale geografiei comunei Țintești, precum și ale geografiei ,,Buzăului mare”; primarul spune că în următoarele episoade se va referi la ,,viziunea de dezvoltare a municipiului Buzău în perioada 2018 și până în prezent și ce se va întâmpla până în 2030 și, bineînțeles, noile obiective legate de Buzăul mare, Buzăul de după 26 septembrie 2021, când atât buzoienii, cât și ținteștenii, vor fi prezenți la referendum”.

Buzăul, aspecte remarcabile

Primarul Constantin Toma vorbește despre așezarea municipiului Buzău, prezența Iazului Morilor și a Pădurii Crâng: ,,Profesorul universitar Alexandru Boroiu, cel care a aflat și unde este centrul geografic al României, a descoperit că cel mai mare oraș din Europa și al doilea din lume, Buzăul este la jumătatea distanței dintre Polul Nord și Ecuator. Buzăul este remarcabil și prin faptul că este străbătut de un canal ­natural, Iazul Morilor, care are o lungime, de la Cândești și până după Verguleasa, de 23,34 kilometri, iar 13,8 kilometri din parcursul său sunt pe teritoriul municipiului Buzău. Și aici avem un proiect extraordinar, de punere în valoare  a acestui adevărat leagăn al civilizației buzoiene, pentru că Iazul Morilor a fost un adevărat vector de dezvoltare timp de multe sute de ani. Una dintre marile averi ale orașului nostru este Parcul Crâng, care are 189 de hectare, din care doar aprioape 10 hectare sunt proprietatea munici­piului Buzău. Începând din 2017 am făcut personal demersuri pentru ca întreaga Pădure Crâng să intre în proprietatea municipiului Buzău; suntem foarte aproape de o hotărâre de guvern care să pună în ­va­loare Legea 220/2018 și atunci, cu mici investiții din partea noastră, dar cu mari investiții pe fonduri europene, vom regenera această pădure magnifică, care este în suferință acum. Plantăm mai multe hectare pe lângă această pădure, astfel încât să avem cea mai mare pădure-parc din Uniunea Europeană după ce vom ajunge la 200 hectare”, spune primarul Toma.

La rândul ei, comuna Țintești prezintă câteva caracteristici notabile în viziunea primarului municipiului Buzău: ,,Comuna Țintești este o comună mare din Bărăganul Buzăului – Bărăganul, cea mai mare câmpie din România începe chiar din comuna Țintești -, are o suprafață de 7.179 de hectare, are graniță comună cu municipiul Buzău pe 13 kilometri, din care 12 kilometri vor fi chiar de-a lungul viitoarei autostrăzi A7, tronsonul Ploiești-Buzău care ne va lega și cu Bucureștiul, dar și de Focșani, de Pașcani și de Siret, pe granița cu Ucraina. Are o populație de circa 4.500 locuitori în patru sate”, spune Toma.

,,Buzăul poate deveni un oraș mare și prosper”

Primarul Constantin Toma enumeră și avantajele ,,Buzăului mare”: ,,Buzăul de după 26 septembrie 2021 va avea un teritoriu cumulat de 15.358 hectare, ceea ce va face ca viitorul oraș să ajungă pe locul al șaptelea în România, mai mare decât Timișoara, Iașiul, Ploieștiul sau Brăila. Pe teritoriul muncipiului va trece autostrada A7, tronsonul Ploiești-Buzău care ne va lega imediat de București. Ținând cont că tot pe teritoriul municipiului Buzău și al comunei Țintești va trece și drumul expres Buzău-Brăila, care ne va lega mult mai repede de porturile de la Dunăre, dar și de Constanța și de Delta Dunării, și având în vedere că am început să facem demersurile pentru a transforma o parte din aerodromul ­mi­litar de la Boboc în aeroport civil, atât pentru călători, cât și pentru marfă, Buzăul poate deveni, într-adevăr, în viitorii ani, un oraș mare și prosper, care va putea oferi, atât locuitorilor săi, cât și investitorilor, dar și vizitatorilor, un mare potențial de dezvoltare. Buzăul poate deveni unul dintre cele mai mari centre logistice, cel puțin din sud-estul României”.

,,Buzăul este așezat extraordinar, dar nu vom putea pune în valoare acest potențial imens decât dacă vom avea și teritoriul în care să ne desfășurăm următoarele proiecte. Bineînțeles că prin reglementările urbanistice, Planul Urbanistic General, prin această lege a teritoriului, vom face ca o suprafață de circa 1.000 de hectare, la stânga și la dreapta autostrăzii, să devină o zonă economică a Buzăului. Practic, va fi o prelungire a Zonei Industriale, zonă care, în acest moment, are supracapa­cități nefolosite, atât de gaze naturale, dar și de energie electrică și apă potabilă și canalizare sau cale ­fe­rată uzinală prin spatele acesteia. Iată cum un teren care nu este productiv pentru agricultură poate fi folosit pentru a avea un Buzău mare și prosper. Este un proiect pentru viitorul copiilor, nepoților și strănepoților noștri. Hai să nu fim egoiști și să votăm pentru viitorul urmașilor noștri. Hai să facem Buzăul mare, pentru că, nu-i așa, Țintești pentru un viitor mai bun”, a mai spus primarul Constantin Toma în înregistrarea video pe care a postat-o pe pagina sa oficială de Facebook.

 

Dragi buzoieni,
Începând de azi vă voi face o prezentare, prin mai multe filmulețe, pentru a avea mai multe informații privind acest proiect, cel mai important din ultimii 30 de ani, al unirii municipiului Buzău cu comuna Țintești.
Acum vă vorbesc despre geografia Buzăului, a Ținteștiului, dar și despre geografia Buzăului mare, de după 26 septembrie 2021.
Hai să facem Buzăul mare!
Țintești spre un viitor mai bun!

Publicată de Constantin Toma pe Marţi, 3 august 2021

 

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker