Actualitate

Pedepse „de ochii soacrei” în dosarul fraudelor informatice de la Primărie

După șase ani și jumătate de la înregistrarea pe rolul instanței de judecată, Tribunalul Buzău a pronunțat o primă soluție, pe fond, în dosarul fraudelor informatice de la Direcția Economică a Primăriei Buzău. Dintre cei șase inculpați, unul singur a fost condamnat la închisoare cu executare, respectiv fostul director al Direcției, Ion Gegea. Ceilalți cinci, care au deținut diverse funcții în Direcția Economică a Primăriei Buzău, au primit pedepse cu suspendare, cu obligativitatea executării de muncă în folosul comunității, la RER Sud sau la Urbis Serv, iar toți șase au fost obligați să acopere, în solidar, prejudiciile create prin ingineriile pe care le-au făcut cu scopul de a „scuti” diverși agenți economici apropiați fostului primar Constantin Boșcodeală de la plata dărilor către bugetul local sau a unor persoane fizice de plata unor amenzi către același buget local. În plus, toți cei șase inculpați au fost achitați în cazul infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, așa cum fusese întocmit rechizitoriul de către procurorii anti-mafia.

Un dosar care a zguduit Palatul Comunal

Dosarul infracţiunilor informatice de la Direcţia economică a Primăriei Buzău din perioada manda­tului fostului primar Constantin Boşcodeală, așa cum a fost întocmit de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) a fost unul exploziv, atât prin natura infracţiunilor săvârşite de responsabili ai Direcţiei Economice, în frunte cu directorul executiv al acesteia, Ion Gegea, omul cu cel mai mare salariu din Palatul Comunal până în momentul reţinerii şi arestării sale, prin numele persoanelor implicate – care duceau până la oameni din fostul Executiv al Primăriei Buzău -, dar şi prin numele beneficiarilor respectivelor infracţiuni, persoane fizice şi juridice, care au fost „radiaţi” din evidenţe ca fiind datori la bugetul local al municipiului, prin taxe, impozite sau amenzi neachitate de-a lungul timpului.

Prejudiciu de peste 2,6 milioane lei

Pe 17 noiembrie 2015, un număr de 13 funcţionari de la Direcţia Economică a Primăriei municipiului Buzău, acuzaţi de Biroul Teritorial al DIICOT de săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, fraudă informatică şi abuz în serviciu în dauna intereselor publice, au fost audiaţi la sediul DIICOT Buzău. Prejudiciul estimat în dosar ca fiind adus bugetului local al municipiului Buzău prin neplata de taxe şi impozite locale de către agenţii economici favorizaţi se ridică la 2.596.776 lei (adică peste 25,9 miliarde lei vechi sau 583.545 euro), iar cel adus bugetului consolidat al statului prin neplata amenzilor de circulaţie se ridică la 31.193 lei (adică aproape 312 milioane lei vechi sau peste 7.000 euro).

„În cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada 2010-2015, la nivelul Primăriei municipiului Buzău, s-a constituit un grup infracţional organizat format din mai mulţi funcţionari publici, care activau în cadrul compartimentelor de colectare, urmărire şi executare a creanţelor persoanelor fizice şi juridice. S-a reţinut că membrii grupului au introdus în sistemul informatic de taxe şi impozite date nereale, prin care au fost clasate şi anulate nelegal un număr de 114 amenzi contravenţionale, parte din ele vizând funcţionari cu atribuţii de conducere la nivelul unor instituţii ­pu­blice din municipiul Buzău, rude ale acestora, un ­ma­gistrat, rude ale unor cadre de poliţie”, se precizează într-un comunicat al DIICOT, în care se mai arată că „în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, membrii grupului au diminuat cuantumul debitelor datorate de către doi agenţi economici, nu au urmărit, executat şi încasat creanţele fiscale datorate cu titlu de impozite şi taxe locale pentru bugetul local al municipiului Buzău, precum şi a amenzilor contraven­ţionale aplicate unor persoane juridice”.

Cu trei săptămâni înaintea declanşării anchetei propriu-zise, pe 22 octombrie 2015, procurorii DIICOT au efectuat, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul structurilor subordonate din Buzău şi Ploieşti, cu suportul tehnic şi informativ al Serviciului Român de Informaţii, percheziţii la Primăria Buzău, prilej cu care au ridicat mai multe calculatoare.

După audierile-maraton din 17 noiembrie 2015, directorul Direcţiei Econo­mice a Primăriei Buzău, Ion Gegea, a fost reţinut şi apoi arestat preventiv, ulterior fiind plasat în arest la domiciliu. Aceeaşi măsură a fost luată încă de la început în cazul a patru funcţionari pentru care procurorii ceruseră măsuri preventive. Este vorba despre Cătălin Boaru, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale Persoane Juridice, un funcţionar al aceluiaşi serviciu, Mihai Bogdan Neamu, şeful Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale Persoane Fizice, Virgil Toşu, şi un subaltern al acestuia, George Bunea. Nicoleta Angelica Lung, refe­rent în cadrul Serviciului Urmărire, Executare şi Colectare Creanţe Fiscale Persoane Juridice, reţinută atunci de procurorii DIICOT, a plecat acasă după ce ordonanţa de reţinere pentru 24 de ore a expirat.

Printre cele 50 de firme „scăpate” de inculpați de plata dărilor către bugetul local, se numără câteva nu foarte cunoscute, dar care dau o imagine clară a faptului că încrengătura de tip mafiot din Palatul Comunal – şi în care funcţionarii inculpaţi de procurorii DIICOT au avut, se pare, doar rolul de executanţi – are rădăcini în birourile celor care au avut putere de decizie din Primărie şi cuprind rude ale acestora, precum şi clienţi politici.

Ce pedepse au primit inculpații

Așa cum arătam mai sus, instanța i-a achitat pe inculpații Ion Gegea, Cătălin Liviu Boaru, Bogdan Mihai Neamu, Virgil Toşu, George Bunea şi Carmen George Răileanu, pentru infracţiunea de constituire a unui grup infracţional organizat, pe motiv că fapta nu există.

Fostul director Ion GEGEA, singurul condamnat ,,cu executare”

Gegea Ion a fost condamnat la 4 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, dacă prin fapta s-a obţinut un folos necuvenit pentru altul, în perioada 2010-2015. În final, Gegea va avea de executat 4 ani şi 8 luni închisoare, din care se scade durata reținerii, a arestului preventiv și a arestului la domiciliu.

Cătălin Liviu Boaru a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, dacă prin fapta s-a obţinut un folos necuvenit pentru altul, în perioada 2010-2015. De asemenea, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate, sub supraveghere, pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, care va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la S.C. URBIS SERV S.R.L. Buzău sau S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.

Bogdan Mihai Neamu a fost condamnat la 3 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, dacă prin fapta s-a obţinut un folos necuvenit pentru altul, în perioada 2010-2015. De asemenea, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate, sub supraveghere, pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la S.C. URBIS SERV S.R.L. Buzău sau S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.

Virgil Toşu a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, în perioada 2010-2015, precum și la  1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, în aceeași perioadă. Instanța a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume aceea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, inculpatul având de executat în final pedeapsa de 2 ani închisoare. De asemenea, instanța a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate, sub supraveghere, pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, care va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la S.C. URBIS SERV S.R.L. Buzău sau S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.

George Bunea a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, în perioada 2010-2015, și 1 an şi 6 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, în aceeași perioadă. Instanța a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume aceea de 1 an şi 6 luni închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, inculpatul având de executat în final pedeapsa de 2 ani închisoare. De asemenea, s-a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate, sub supraveghere, pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, care va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la S.C. URBIS SERV S.R.L. Buzău sau S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.

Carmen George Răileanu a fost condamnat la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în dauna intereselor publice, în perioada 2010-2015, și la 2 ani închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de fraudă informatică, în aceeași perioadă. Instanța a aplicat pedeapsa cea mai grea, şi anume aceea de 2 ani închisoare la care se adaugă sporul de 1/3 din totalul celorlalte pedepse stabilite, inculpatul având de executat în final pedeapsa de 2 ani şi 8 luni închisoare. De asemenea, s-a dispus suspendarea executării pedepsei rezultante aplicate, sub supraveghere, pe o durată de 3 ani ce constituie termen de supraveghere pentru condamnat, care va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile la S.C. URBIS SERV S.R.L. Buzău sau S.C. RER ECOLOGIC SERVICE BUZĂU S.A.

Durere mare pe partea civilă

Pe lângă pedepsele pe latura penală pronunțate în dosar, instanța îi obligă în solidar pe inculpaţii Ion Gegea, Cătălin Liviu Boaru şi Bogdan Mihai Neamu la plata sumei de 2.558.956,05 lei către partea civilă Primăria Municipiului Buzău.

De asemenea,  Ion Gegea şi Carmen George Răileanu vor avea de plată suma de de 4.035 de lei, către partea civilă Ministerul Finanțelor Publice – Agenția Națională de Administrare Fiscală, dat fiind că  ia act că inculpatul George Bunea a acoperit integral prejudiciul produs, în sumă de 25.348 lei, ca și Virgil Toșu, care a avut de plată 1.810 lei.

Tribunalul Buzău a fost instanța de fond pentru acest dosar și este greu de crezut că DIICOT, pe de o parte, precum și inculpații, de cealaltă, nu o vor ataca. Deci vor mai trece ani buni până la o sentință definitivă și irevocabilă în acest dosar, și, implicit, până la recuperarea banilor de care a fost privat bugetul local.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker