Economic

Cât de profitabilă este afacerea cu peleți? Ce materie primă folosește un buzoian

Un tânăr buzoian și-a dezvoltat o afacere profitabilă în care folosește drept materie primă cojile de floarea-soarelui, din care produce peleți. Afacerea este cu atât mai profitabilă cu cât, în această perioadă, prețurile la energie electrică, lemne și gaze naturale au explodat.

Daniel Ene

Daniel Ene a înființat acest business în urmă cu patru ani, când a accesat fonduri europene, în valoare de 100.000 euro. Toți banii i-a investit în această mică afacere, pentru a produce peleți din coji de semințe de floarea-soarelui. Chiar dacă la început nu a avut mulți clienți, anul acesta cererea a fost una foarte mare, ba chiar, spune buzoianul, a fost o perioadă în care nici nu făcea față comenzilor. „Cererea a fost foarte mare atât la brichete, cât și la peleți, o perioadă nu am făcut față solicitărilor”, a spus bărbatul, potrivit Antena 3.

Pentru ca afacerea lui să aibă succes, Daniel a invățat tot ce a fost necesar despre transformarea cojilor de floarea-soarelui în peleți pentru încălzit. Așa că acum, la patru ani distanță de când și-a deschis afacerea, el se ocupă singur de toată fabrica. Astfel, el încarcă și descarcă utilajele care produc peleții, umple sacii și îi pregătește pentru a le fi livrați clienților. Peleții produși la Buzău conțin doar coji de floarea-soarelui, deși pe piață există și produse din rumeguș sau din paie. Buzoianul spune că peleții produși la Buzău sunt mai ieftini și, mai mult, sunt o sursă ecologică de încălzire.

Un sac de 15 kg de peleți ajunge, pentru încălzirea unei locuințe de 100 de metri pătrați, timp de 24 de ore. Un avantaj pe care buzoianul îl mai are în fața celorlalți antreprenori este prețul mic al peleților, în comparație cu marfa scumpă care se comercializează în această perioadă, acesta fiind și motivul pentru care a avut un succes atât de mare în 2022.

Peleții sunt făcuți doar din coji de floarea-soarelui, tocate și presate. La cald, în momentul fabricării, ajung la o temperatură de 70-80 de grade, și, doar prin presare, se lipesc.

Creșterea prețurilor a scos de pe piață și lemnele de foc. Criza a apărut după plafonarea preţului la lemn la 400 de lei metrul cub sau 2.000 de lei tona de peleți. La poarta firmelor de producţie, tona de peleti costă aproximativ 2.800 de lei. În aceste condiţii, cei mai mulţi comercianţi nu mai cumpără, pentru că ies în pierdere, aşa că fie au scos produsele de la raft, fie ţin în depozite marfa rămasă şi o vând persoanelor juridice la comandă, pentru că în cazul acestora nu există preţ maximal.

„Din păcate, persistăm într-un blocaj nefericit. Toată lumea e de acord că ordonanţa este inaplicabilă şi a provocat penurie în piaţă. Acest fapt e recunoscut la toate nivelele de decizie, dar nu există nicio decizie în coaliţie în ce sens să fie modificată această ordonanţă. Iar pe lemn de foc, firmele, operatorii, retailerii care şi-au asumat să meargă în continuare, au găsit ca unică soluţie să factureze separat lemnul de foc cu servicii de despicare, tăiere, transport, astfel încât lemnul de foc are preţuri mai mari decât anterior intrării în vigoare a ordonanţei”, a declarat Cătălin Tobescu, de la Asociația Pro Lemn.

Peleții sunt, în momentul de față, considerați poate cel mai accesibil combustibil de încălzire.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker