Actualitate

Patroni violenți controlați de ITM cu ajutorul Jandarmeriei și Poliției

,,Munca la negru” ia amploare în județul Buzău. Inspectorii de muncă nu mai prididesc cu controalele acolo unde pot pătrunde, pentru că sunt și societăți pe raza județului Buzău unde nu pot intra  decât dacă au sprijinul Poliției sau Jandarmeriei.

Chiar șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Buzău, Gabriel Constantin Gheorghe, a mulțumit instituțiilor de ordine care i-au sărit în ajutor. „Vreau să mulțumesc pe această cale Jandarmeriei Române, Poliției Române care, de fiecare dată când am avut nevoie, au fost alături de noi. Fără dânșii anumite controale nu se pot face. Agenții economici sunt foarte răi, violenți, și fără sprijinul dânșilor nu făceam nici măcar atât cât am reușit să facem”, a explicat șeful ITM Buzău situația.

Este limpede de ce  le este blocat accesul inspectorilor de muncă în  astfel de societăți. Nu pentru că angajatorilor nu le plac persoanele care vin în control, ci pentru că au grave pro­bleme în ceea ce privește respectarea legii în domeniul relațiilor de muncă.  Iar sancțiunile nu sunt chiar de neglijat. Dovadă că  valoarea amenzile de anul trecut a crescut exponențial fața de 2017. „S-au aplicat 376 de sancțiuni. (…) Amenzile totale au fost de 2.720.000. Valoarea amenzilor a crescut anul trecut cu 323%”, a explicat  Gheorghe în fața prefectului Carmen Ichim și a colegilor din Colegiul Prefectural. Și acestea sunt sancțiunile pe care inspectorii de muncă le-au dat pentru neregulile înregistrate la unitățile controlate, dar cu siguranță sunt și alte probleme pe care aceștia nu le-au descoperit. Nu mai vorbim de faptul că ei au dat și termene de remediere, iar unii angajatori nu se grăbesc să le pună în practică, în detrimentul statului și al angajatului care nu beneficiază de drepturile asigurările sociale în cazul în care lucrează la negru, sau dacă nu este în această situație nu îi sunt respectate alte drepturi precum cel la odihnă, ore suplimentare, etc.. Pentru urgentarea intrării în legalitate, prefectul Carmen Ichim i-a adresat drept obiectiv creșterea numărului de controale la unitățile cărora inspectorii de muncă le-au dat termene pentru remedierea deficiențelor legate de forța de muncă din societate.

Din punctul de vedere al autorităților, munca la negru reprezintă un furt care trebuie stopat. Rămâne de văzut cum se va face având în vedere că situația prezentată de șeful ITM este una îngrijo­rătoare „Din punctul nostru de vedere <munca la negru> este un furt care se realizează atât cu consimțământul angajatorului cât și al angajatului. Cu siguranță că cel mai avantajat din această situație este angajatorul, dar și angajatul care, în necunoș­tință de cauză, nu știe că pierde o serie de avantaje pe care ar putea să le aibă în momentul în care ar avea o muncă legal constituită”, a declarat șeful ITM Buzău, Gabriel Constantin Gheorghe.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker