Actualitate

„Operația” prin care cinci bătrâni din Rm. Sărat au rămas fără banii de înmormântare

Ați primit un telefon în toiul nopții de la un necunoscut care vă cere bani pentru o intervenție chirurgicală necesară unei rude? Nu dați curs solicitării de a-i trimite bani pentru că, cel mai probabil, este o înșelătorie.

Infractorii găsesc mereu noi și noi metode de a-i păcăli pe vârstnici. Pentru că înșelăciunea prin metoda „Accidentul” nu mai prinde la mulți, aceștia par să încerce acum o nouă variantă – „Operația chirurgicală”. De la începutul anului, în județul Buzău au fost înregistrate șase astfel de cazuri de înșelăciune prin telefon, cinci doar în Rm. Sărat, două fiind sesizate la începutul săptămânii trecute de două două femei de 80 de ani și respective 86 de ani.

Victimele au fost apelate pe telefonul fix de către un bărbat, care s-a recomandat ca fiind medic, informându-le că fiica sau fiul a suferit un accident și este necesară efectuarea unei intervenții chirurgicale. Presupusul medic i-a adus la cunoștință că ar fi nevoie de o sumă importantă de bani. Dacă persoana apelată se învoiește să plătească, escrocul își informează victima că va trimite „asistentul” pentru a ridica banii.

Din nefericire, niciuna dintre persoane nu și-a dat seama că poate fi victima unor infracțiuni de înșelăciune și a dat curs invitației. Toate au rămas fără banii puși deoparte pentru zile negre sau pentru înmormântare.

O femeie de 79 de ani din Rm Sărat, spre exemplu, a dat 3.000 de lei și 100 de euro pentru a-și salva ruda. Bineînțeles că a înțeles că a fost înșelată când și-a sunat familia. În cazul celorlalți bătrâni este vorba despre sume chiar și cu cinci cifre.

Polițiștii buzoieni au deschis anchete în toate cele șase cauze pentru identificarea autorilor, depistării acestora și tragerea lor la răspundere penală.

Nu vă lăsați păcăliți!

Polițiștii atenționează din nou buzoienii să nu mai dea curs mesajelor transmise telefonic de către escroci, care mizează tocmai pe impactul emoțional.

“Metoda folosită de infractori este una cu un deosebit impact emoțional asupra victimelor. Victimele (vârstnici cu vârste cuprinse între 70 și 89 de ani), pe timp de noapte, primesc un telefon de la o persoană care se pretinde a fi medic, care îi anunță că fiul/fiica său/sa a fost victima unui accident grav de circulație și urmează a fi supus/ă unei intervenții chirurgicale iar costurile sunt destul de mari.

Apelantul „sfătuiește” victima să dea banii persoanelor care se vor deplasa la domiciul lor, chiar în timpul desfășurării apelului, după ce în prealabil a aflat chiar de la păgubit adresa de domiciliu.

Victimele își dau seama că au fost înșelate abia în momentul în care apelează sau sunt sunate chiar de către persoanele presupuse a fi suferit vătămări în urma presupusului accident.            

Pentru a nu mai deveni victime ale escrocilor, polițiștii reamintesc buzoienilor să verifice cu atenție dacă cei care îi contactează au într-adevăr calitatea sub care se recomandă.

Un simplu apel telefonic efectuat înainte de a da curs indicațiilor necunoscuților care îi contactează, îi poate salva de la o pagubă deosebit de importantă. (…) Pentru a nu deveni victime ale unor înșelăciuni, prin diferite alte ,,metode”,  Inspectoratul de Poliție Județean Buzău vă recomandă să aveți în vedere un minim de măsuri de autoprotecție: manifestați prudență și verificați dacă ceea ce vi se comunică prin telefon este adevărat, prin apelare la serviciile de informații clienți de la operator sau prin contactarea persoanelor vizate; nu dați dovadă de credulitate atunci când sunteți contactat telefonic de persoane care pretind a fi reprezentați ai diferitelor firme sau chiar instituții; nu dați curs solicitărilor venite din partea persoanelor pe care le cunoașteți doar prin intermediul telefonului; nu achitați niciodată sume în avans pentru ridicarea unor premii/colete sau nu achitații diferite servicii, fără să vă asigurați de existența lor; nu comunicați niciodată informații personale confidențiale (CNP, serie buletin, conturi bancare, parole, domiciliu etc);  în situația în care sunteți contactat de o persoană care pretinde că vă reprezintă o rudă sau că ajută persoana în cauză și solicită sume de bani pentru rezolvarea unor probleme grave, apelați imediat persoana în cauză (pe numărul pe care îl cunoașteți) pentru a verifica aspectele aduse la cunoștință telefonic.

Dacă totuși sunteți victimă a unor astfel de fapte, sesizați imediat Poliția pentru a fi demarate verificările ce se impun!”, spun reprezentanții IPJ Buzău.

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker