Opinii

Pasa președintelui Iohannis

După destrămarea ali­anței de guvernare și dărâmarea Guvernului Cîțu, există totuși o portiță de ieșire rapidă și rezonabilă din criza po­litică. Aceasta depinde de președintele Klaus Iohannis. Și de „echipa câștigătoare” din PNL.

Era previzibil că mo­țiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Cîțu, inițiată de PSD, va întruni numărul de voturi, în condițiile în care și USR a anunțat că va vota, chiar dacă în moțiune sunt atacați inclusiv miniștrii acestui partid. A fost un compromis pe care USR a considerat că trebuie să-l facă, așa cum l-a considerat necesar și pe cel făcut cu AUR, alături de care a semnat o moțiune de cenzură împo­triva Cabinetului Cîțu, deși se putea limita la părăsirea Guvernului, evi­tând alăturarea, fie și temporară, unui partid extremist, cu discurs legionaroid, ultranaționalist, anti-sistem, homofob, partidul care, de luni de zile, promovează o retorică anti-mască, anti-vaccin, înțe­sată cu teorii ale conspirației.

Prin votul din Parlament, PNL – tot partidul, nu doar conducerea lui recent aleasă – a decontat. Și nu nepărat minusuri ale guvernării, deși au existat și deși fac obiectul moțiunii, cât o strategie politică proastă, girată de președintele Klaus Iohannis, și o atitudine de frondă la adresa USR, partenerul de guvernare. PNL putea evita să ajungă în acest punct critic. Pe de o parte, dacă Florin Cîțu și „echipa câștigătoare” nu ar fi rupt punțile de comunicare cu USR o dată cu schimbarea – prin decizia unilaterală a premierului Florin Cîțu –, a ministrului Justiției, Stelian Ion. Apoi dacă, în urma acestui episod, care a generat ieșirea de la guvernare a USR, ar fi susținut, chiar determinat o demisie a lui Florin Cîțu de la Guvern, propunând pentru funcția de prim-ministru un nume agreat și de partenerii de coaliție fără de care, era limpede, PNL nu poate guverna, nu-și poate aplica programul de guvernare și nu poate forma o  majoritate parlamentară. Sau poate, dar cu alții, de exemplu cu PSD, și cu costuri de imagine incalculabile; greșeala USL nu ar trebui uitată. „Echipa câștigătoare” avusese însă o altă strategie, eronată: susținerea până în pânzele albe a indezirabilului deja pentru mulți Florin Cîțu. Modul în care acesta s-a implicat în campania pentru șefia PNL în care, în ultimele luni, și-a investit toată energia și toată puterea – demonstrând chiar porniri autocratice –, a torpilat și partidul, și alianța de guvernare, și majoritatea parlamentară pe care o avusese.

La congresul din 25 septembrie – unde președintele Iohannis a mers de fapt pentru a gira mandatul repre­zentantului „echipei câști­gătoare”, un grup aliniat în spatele lui Florin Cîțu, prin­tre ei fiind ariviști, cabotini, revanșarzi, oameni care au dovedit în aceste ultime luni că sunt dispuși inclusiv să sfâșie partidul pentru binele propriu – PNL ar fi avut șansa să se redreseze, cu Ludovic Orban reales președinte. Un lider politic echilibrat, care a dovedit că poate construi, care a re­parat la nivel de imagine ră­ul făcut de predecesori de-ai săi impuși (și ei) la condu­cere, ridicându-l în sondaje și aducându-l la putere, un politician care și-a dus onorabil mandatul de premier într-un context foarte dificil. PNL a ignorat, însă, această șansă. Și iată-l privind la dărâmarea Guvernului, la niciun an de la învestirea acestuia.

Acestea sunt fapte consumate, de care se va ține cont – dacă se va ține – în analizele interne de partid. Ceea ce interesează acum este încheierea crizei politice. Care depinde pe de o parte de responsabilitatea și de maturitatea politică a PNL – care va trebui să propună un premier agreat și de USR –, iar pe de alta, de președintele Klaus Iohannis, de capacitatea lui de a renunța la orgoliul de a paria în conti­nuare pe o carte necâș­tigătoare, aruncată în joc tot de el, iar asta cu riscul de a pulveriza și PNL, și alianța de guvernare. De PNL și de președintele Klaus Iohannis depinde dacă se va reface coaliția de guvernare PNL-USR-UDMR, singura variantă onorabilă în momentul de față. De PNL și de președintele Klaus Iohannis depinde dacă va fi un Guvern minoritar, care va putea rezista cu susținerea PSD; o astfel de situație va mai eroda însă din capitalul politic al liberalilor, care oricum a pierdut multe procente în ultimul an. De PNL și de președintele Klaus Iohannis depinde dacă se va ajunge la soluția de guvern tehnocrat, cu mandat până în primă­vară, și organizarea de anticipate – cum propune PSD, care nu este tentat să intre la guvernare în plină criză sanitară și economică, fiindu-i comodă opoziția în care crești în sondaje doar criticând fără a veni cu soluții –, variantă care însă nu conferă garanția că acestui guvern tehnocrat i se va termina mandatul în primăvară. De PNL și de președintele Klaus Iohannis depinde dacă va fi forțată dizolvarea Parlamentului – prin propunerea, de două ori consecutiv, a unui premier care nu va primi votul de încredere în Parlament –, ceea ce va duce la alegeri anticipate, unde PNL pare că va fi perdant. Cel mai recent sondaj – un sondaj CURS, realizat la comanda PSD, la începutul lunii septembrie – indica PNL pe a doua poziție ca intenție de vot, cu un decalaj de 17 procente în minus față de PSD, cu AUR pe locul trei în intenția de vot. E posibil ca, după congres, PNL să mai fie pierdut niște procente în intenția de vot.

Situația nu este roz în niciun scenariu, mai ales că avem în față o criză sanitară și o perioadă care se anunță că va veni cu un val de scumpiri resimțite acut de o mare parte a populației și cu un val de nemulțumiri la nivel de societate. Există însă o portiță de ieșire rapidă și rezonabilă din criză: nomina­lizarea unui premier agreat și de PNL, și de USR, și de UDMR, refacerea ali­anței de guvernare și formarea unui guvern stabil; de care vor depinde și rezultatele electorale din 2024. Se așteaptă, așadar, pasa lui Klaus Iohannis. Și a „echipei câștigătoare” din PNL.

(Text publicat în ,,Puterea a cincea”)

Articole similare

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker