Administrație

Parcările din municipiu, teatrul războiului tăcut Urbis-șoferi

Nu doar lipsa locurilor de parcare este motiv de supărare la nivelul municipiului Buzău, ci și taxa aferentă celor disponibile. Un buzoian s-a plâns primarului Constantin Toma de faptul că angajații Urbis, societatea care se ocupă de parcările cu taxă din oraș, fac exces de zel și fotografiază autoturismele aproape imediat ce șoferii se dau jos din mașini, fără să le dea răgaz să se deplaseze măcar la parcometrele amplasate în apropiere.

„Foarte prompți angajații Urbis din parcările cu taxă ale urbei noastre. Nici nu te dai jos bine din mașină că ei și-au făcut deja apariția și, până să apuci să faci plata la parcometru, ți-au și pus în parbriz bilețelul cu poza mașinii și ce mai scrie pe-acolo, semn că, din punctul lor de vedere, n-ai plătit parcarea și riști să-ți iei amendă și poate chiar și «caracatiță» pe roți! Degeaba le arăți că tocmai ai făcut plata și că nu trebuiau să se grăbească cu pozatul și notificatul, primești același răspuns plictisit de forma «lasă bre, că nu-i nimic»”, se arată într-o bucată din mesajul postat pe platforma buzaucityreport.ro.

Urbis: Măsurile contravenționale se iau după 30 de minute

Sesizarea buzoianului a fost redirecționată către Urbis Serv, care a detaliat procedura prin care sunt verificați șoferii care parchează în locurile cu plată. Conform spuselor reprezentanților societății, angajații nu se grăbesc să plaseze imediat înștiințări de neplată șoferilor, ci le acordă un răstimp de 30 de minute, în care aceștia să facă plata la parcometrele special amplasate pe trotuare.

„În primul rând, trebuie să înțelegeți că «bilețelul din parbriz», așa cum îi spuneți, are valoarea juridică a unei înștiințări și nu a unei amenzi contravenționale. Aceste înștiințări își dovedesc utilitatea în sensul în care atenționează cetățenii care nu văd panourile cu modalitățile de plată sau parcometrele (și care nu sunt puțini). În al doilea rând, ca o măsura luată în favoarea cetățeanului și pentru a evita sancționarea acestuia la două minute după ce a parcat (timp în care se află la parcometru făcând plata), s-a decis ca orice măsura contravențională să fie luată după minim 30 de minute de staționare și neplată, scurse de la ora la care a fost verificat prima dată (atenție, nu de la ora la care a parcat)! Concluzionând cele de mai sus, pentru ca acest sistem să funcționeze, este necesar ca personalul din teren să facă verificări, aceștia neavând alte atribuții (de a anunța Direcția de Poliție Locală, de exemplu)”, se arată în răspunsul Urbis Serv.

Autoturismele, monitorizate de un sistem de management al parcărilor

Mai mult decât atât, pe principiul „nu-i frumos, da-i sănătos”, deși măsura aplicării de taxe la locurile de parcare nu este bine primită de buzoieni, aceasta este opțiunea cea mai bună, astfel încât toți șoferii să aibă unde să parcheze. Reprezentanții Urbis mai transmit că decizia amplasării parcometrelor a fost luată ținând cont de experiențele trecutului, când unii șoferii monopolizau de-a dreptul locurile de parcare din zona centrală a orașului, iar restul nu mai aveau unde să își lase mașinile. Totodată, sistemul de management al parcărilor este unul inteligent, care monitorizează autoturismele și emite notificări pentru cele ce nu au taxa plătită, iar asta înseamnă că angajații iau decizii pe baza informațiilor furnizate, nu în funcție de preferințele proprii, mai transmit cei de la Urbis.

„La prima verificare făcută asupra unui autoturism care este depistat fără a avea taxa de parcare achitată, sistemul de management tipărește automat înștiințarea. De la a doua verificare, nu mai tipărește, ci rămâne în memoria aplicației. Aceste verificări se centralizează într-un sistem de management al parcărilor aflat în dispecerat, care depistează autoturismele care nu au taxa de parcare achitată pentru o perioadă de minim 30 de minute, scursă între verificări. Tot acest sistem de management al parcărilor arătat mai sus, care este implementat în
orice oraș civilizat din lume, contribuie la eficientizarea sistemului de parcare cu plată, pentru a nu ne mai întoarce la situația de dinaintea implementării lui, atunci când un autoturism ocupa un loc de parcare din centrul orașului timp de zece ore, fără să achite taxa, în detrimentul cetățenilor care găseau tot timpul parcările din zona centrală ocupate”
, se mai menționează în răspunsul Urbis Serv.

Articole similare